ÇOMÜ’de deney hayvanlarına bilimadamı ilgisi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Metehan Uzun, üniversitede deney hayvanlarıyla ilgili çalışmak isteyen çok sayıda araştırmacı ve öğretim üyesinin bulunduğunu bildirdi.
Uzun, yaptığı yazılı açıklamada, uygulama merkezinin 2010 yılında resmi olarak kurulduğunu ifade etti. Üniversitede göreve başladığında deney hayvanları üzerinde araştırma yapılabilecek ruhsatlı bir birim bulunmadığını dile getiren Uzun, ``O dönem deney hayvanlarıyla ilgili çalışmak isteyen ya da çalışan arkadaşlara ulaşmıştım, onlar da bunun bir ihtiyaç olduğunu ve bir an önce resmi olarak bir merkezin kurulması gerektiğini düşünüyorlardı. Ülkemizde deney hayvanları üzerinde yürütülecek araştırmaları düzenleyen yasa ve yönetmelikler o yıllarda yeni oluşturulmuştu ve çok kesin kurallar getiriyordu`` ifadesini kullandı.
Uzun, üniversitede deney hayvanlarıyla ilgili çalışmak isteyen çok sayıda araştırmacının ve öğretim üyesinin bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: ``Merkezimizi yaygın olarak kullanılan fare, sıçan, tavşan, kobay ve hamster gibi deney hayvanlarının yetiştirilmesi ve barındırılması üzerine planladık. Ancak bunun dışında farklı hayvan türleri üzerinde deneysel çalışma yapılması talebiyle de karşılaşabileceğimizi düşünerek gerekli altyapıyı oluşturduk. Mesela bir araştırmacı, yılan üzerinde bir çalışma yapmak isterse o amaçla geçici ruhsat alabilme imkanımız da var. Halen inşaatı sürmekte olan merkezin nisan ayında tamamlanmasını planlıyoruz. İnşaatın başlaması ve ilerlemesi konularında sayın rektörümüzün ve tıp fakültesi dekanımızın ve yapı işleri dairesinin desteklerini unutmak mümkün değil.``