ÇOMÜ’de bütçe harcamaları arttı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) bütçe harcamalarının artığı bildirildi.
Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, yaptığı yazılı açıklamada, üniversitenin bütçe harcamalarının 2011 yılında 2010 yılına oranla yaklaşık yüzde 27 artarak 131 milyon 349 bin liraya ulaştığını ifade etti.
2010 yılındaki harcamaların 103 milyon 459 bin liradan bağlandığını belirten Laçiner, ``Bu rakam 2010 başında öngörülen 97 milyon 761 bin liradan yaklaşık 6.7 milyon liralık bir fazlaya işaret ediyordu. 2011 yılı başında ise öngörülen harcamalar 113 milyon 787 bin lirayken, yıl sonundaki artış 17.6 milyon lira oldu. Bu yılki harcama bütçemiz 126 milyon 525 bin lira görünüyor. Ancak geçen yılki harcamalar dikkate alındığında, personel artışı düşünüldüğünde bu rakamın 150 milyon liradan aşağıda olmayacağını şimdiden tahmin etmek mümkündür. Başka bir deyişle 2012 yılında ÇOMÜ Çanakkale`de en az 150 milyon lira harcayacaktır. Hatta bu yılki rekor büyümeyi tekrar edebilirsek harcama miktarı 170-200 milyon aralığına doğru da uzanabilir`` dedi.
Prof. Dr. Laçiner, 2011 yılının son aylarında ÇOMÜ`nün personel kadrosundaki artışın hızlandığını, 2011 yılı toplamında yüzlerce yeni ismin ÇOMÜ akademik ve idari kadrolarına katıldığını, bu büyümenin 2012`de de devam etmesini beklediklerini bildirdi.
ÇOMÜ`nün geçmişte düşünülemeyecek yatırım ve harcamaları yapabildiğine işaret eden Laçiner, şunları kaydetti: ``Temel sorun üniversitenin bina ve altyapı eksiklerinin yıllar içinde çok büyümüş olmasıdır. ÇOMÜ henüz öğretim üyesi ofislerini, laboratuvarlarını, kütüphanesini ve dersliklerini olması gereken seviyeye getirebilmiş değildir. Öğretim üyesi sayısında 1 yılda olağanüstü artışlar yaşandı, fakat bu kişilerin oturacağı yerler hazırlanmış değil, 3-4 kişi aynı odayı paylaşmak zorunda kalıyor. Laboratuvar kurmakta sorunumuz yok, ancak mekan sorunu had safhada. Milyonlarca liralık teçhizatı bulabiliyoruz, ancak bina yapılmadan bunun bir anlamı olmuyor. Aynı şekilde merkez ve ilçe kütüphanelerimize 100 binden fazla yeni kitap alımımız olmasına rağmen, bina eksikliği hizmet vermekte önemli bir eksiklik. Hastane de aynı şekilde. Pek çok yeni bölüm ve fakülte açıyoruz, yenilerini de açmak istiyoruz, ancak bina kapasitelerimizi arttırmadan bu hedefleri sağlamakta da zorlanıyoruz. Tüm bu eksik ve ihtiyaçlara rağmen hedefimiz mevcut bina büyüklüklerini 5 yıl içinde en az 2 misline çıkarabilmek.``