• Özel Dardanel Diyaliz’in genel müdürü olarak görev yapıyorsunuz. Karşımızda genç, güzel ve başarılı bir yönetici görüyoruz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?
1982 Diyarbakır doğumluyum. Babamın mecburi hizmeti dolayısıyla 1984 yılında Çanakkale’ye yerleştik. Öğrenimimin İlk-orta ve lise dönemini Çanakkale’de geçirdim. Babamın doktor olmasından dolayı da sağlık sektörünün içinde büyüdüm.1992 yılında babam Dr Osman Yılmaz Çanakkale Devlet Hastanesine Diyaliz ünitesini kurdu. Bu nedenle diyaliz hastaları arasında büyüdüm diyebilirim. Profosyenel olarak diyaliz sektöründe ki iş hayatıma 2004 yılında başladım. İstanbul’da diyaliz malzemesi üreticisi olan bir fabrikanın satış-pazarlama sorumlusu olarak sektöre girdim. 2010 yılına kadar çeşitli diyaliz firmalarında ve Eczacıbaşı-Baxter, Gambro firmasının bayilerinde satış-pazarlama bölge müdürlüğü yaptım. 2010 Ağustos ayında, Özel Anadolu Diyaliz Merkezi’ni devir alan grup ile birlikte Çanakkale’ye tekrar döndüm. 2010 Eylül ayında isim değiştirerek “ Özel Dardanel Diyaliz Merkezi” olan kurumumuzda şirket müdürü olarak görevime devam etmekteyim. Çocukluğumun diyaliz hastaları arasında geçmesi nedeni ile bu özel hasta grubunu yakından tanıdığımı söyleyebilirim. Ayrıca diyaliz malzemeleri üreten firmalarda ki iş tecrübemi de birleştirerek, hastalarımız için ekibimle birlikte sektörümüzde en iyi hizmeti vermeye çalışmaktayız.
• Dardanel Diyaliz’i bize anlatır mısınız?
2001 yılında Çanakkale merkez’de 5 diyaliz makinası 15 personeli ile hastalarına hizmete başlayan Özel Millet Diyaliz Merkezi 18.08.2010 tarihinde el değiştirerek Özel Dardanel Diyaliz Merkezi olarak faaliyetine devam etmektedir.
Özel Dardanel Diyaliz Merkezi, Kepez Çamlık mevkiinde 4431 metre kare alanın 1233 metre karesine kurulu, 49+1 diyaliz makinesi ve 51 personeli ile Balıkkesir ve Trakya Bölgesinin en büyük diyaliz merkezidir. Amacımız gelişen teknoloji ile birlikte sağlıktaki gelişmeleri de takip ederek diyaliz hastalarımıza en iyi hizmeti sunmaktır.
• Kaç kişilik bir ailedir Dardanel Diyaliz çalışanıyla, hastasıyla?
1 Diyaliz sertifikalı uzman hekim, 2 pratisyen hekim, 1 psikolog, 1 diyetisyen, 16 sertifikalı hemşire, 2 diyaliz teknisyeni, 14 yardımcı personel, 7 şoför, 2 sekreter, 5 idari personel olmak üzere 51 kişilik bir aileyiz. Haftanın 3 günü beraber olduğumuz yaklaşık 200 diyaliz hastamızla birlikte büyük bir aileyiz. Ekibimizle birlikte haftanın 6 günü özverili bir şekilde çalışmaktayız.
Hizmet vermiş olduğumuz hasta grubu, sağlık problemlerinin yanında sosyal ve psikolojik olarak da sorunları olan kişilerdir. Bu nedenle pek çok diyaliz merkezinde olmayan bir psikolog merkezimizde görev yapmaktadır. Yine aynı şekilde tam zamanlı sertifikalı dahiliye uzmanının ünitemizde çalışması da hastalarımız açısından büyük bir avantajdır.
• Hizmet verdiğiniz bölgeler nerelerdir?
Bildiğimiz gibi Çanakkale oldukça geniş bir yerleşim alanına sahiptir. Diyaliz hastalarımıza en iyi tedaviyi sunmaya çalıştığımız gibi ulaşımları için de bölgemizin tüm ilçe ve köylerine 14 hasta nakil aracımızla, 20 farklı bölgeye ücretsiz taşıma hizmeti sunmaktayız. Kliniğimiz şehir merkezine 5 km, Çanakkale Devlet Hastanesine 7 km, 18 Mart Üniv. Hast.sine 300 mt, Diş Hastanesine 200 mt mesafededir. Konum itibari ile üniversite hastanesine yakın olmasından dolayı Kepez sağlık kompleksinin içindedir. Çanakkale’nin sayfiye yeri olan Güzelyalı ve Dardanos’a bölgesine ortalama 5 km mesafededir. Gelibolu Yarımadası, Assos ve Truva gibi tarihi ve turistik yerlere yakın mesafededir. Bu açıdan servislerimizle tatil diyaliz hizmeti de vermekteyiz.
• Teknik altyapısından bahseder misiniz Dardanel Diyaliz’in?
Merkezimiz; 49 + 1 diyaliz makinesi, 400 hasta kapasitesi ile hizmet sunmaktadır. En son teknoloji ile üretilen high flux diyalizerler ve setler kullanılmaktadır. Diyaliz salonlarımız, yeşilin hakim olduğu fıstık ağaçları içinde Çanakkale Boğazı manzaralıdır. Tüm salonlarımızda klima mevcuttur. Elektronik hasta yatağı, her yatak başına da LCD TV mevcut olup, uydu yayını ve internet hizmetimizden hastalarımız faydalanmaktadır. Diyaliz kalitesini yükseltmek için pek çok diyaliz merkezinde bulunmayan, Duble pass (ikili arıtma) online revers osmose su sistemi ünitemizde mevcuttur. Hepatit C ve Hepatit B hastaları için ayrı salonlarımız vardır. Diyaliz salonları ve diğer alanlara antibakteriyel zemin kaplaması yapılmıştır. Diyetisyen kontrolünde hastalara özel hazırlanmış kahvaltı, öğle yemeği ve ara öğün ikramı bulunmaktadır. İki ayrı yemek salonunda, son derece ferah bir ortamda ücretsiz yemek hizmeti de sunulmaktadır. Geniş otoparkı ve 2000 m2’ye yakın yeşil alanı ile bölgemizin en büyük diyaliz merkezidir.
• Diyaliz hastası neden olunur? Korunma yolları var mıdır?
Türkiye’de ve Dünya’da bir çığ gibi büyüyen hipertansiyon ve şeker hastalığı böbrek yetmezliğinin en büyük nedenidir. Nefroloji Derneği tarafından yapılan araştırmada toplumda sıklığının %14 olduğu tespit edilmiştir. Bölgemizde de 400’e yakın diyaliz hastası vardır. Son döneme ulaşmadan çok da bulgu vermediği için gözden kaçmaktadır. Son döneme ulaşan hastalar haftanın 3 günü 4 saat diyaliz tedavisi alması gerekmektedir. Bu nedenle Son aşamaya ulaşmazdan önce şeker ve tansiyon hastalarının yaşam tarzını da değiştirecek şekilde düzenli sağlık kontrolünde olması çok önemlidir. Genetik yatkınlık, böbreğin kistik hastalıkları, sık tekrarlayan böbreğin iltihabi hastalıkları böbrek yetmezliğinin diğer etkenleridir. Böbrek yetmezliği yerleştikten sonra geri dönüşümsüz, kronik (iyileşmeyen) bir hastalıktır.
Son yıllarda Sağlık Bakanlığı böbrek nakline önem vermektedir. Bu nedenle merkezimiz, organ nakli ile ilgili hastaları bilgilendirmekte ve nakil merkezlerine en kısa sürede yönlendirmektedir. Yakın geçmiş de ilimizde ki diyaliz hastalarının çoğunun katılımının sağlandığı, organ nakli ile ilgili bir panel düzenlemesine öncülük etmiştir. Son istatistik verilerine göre, Özel Dardanel Diyaliz Merkez’i nakil için en çok hasta kaydı yaptıran merkez konumundadır.
• İlave etmek istediğiniz varsa okuyucularımızla paylaşalım.
Hipertansiyon kontrolünü sağlamak açısından toplum genelinde tuz tüketiminin azaltılmasını öneriyoruz. Bilinçsiz kullanılan ağrı kesici ilaçların ve bazı antibiyotiklerin böbrek yetmezliğini tetiklediğini biliyoruz. Bu nedenden dolayı doktor önerisi dışında bilinçsiz ilaç tüketilmemesini tavsiye ederiz. Özellikle diyaliz hastalarının damar ve kalp problemlerini arttıracağından dolayı sigarasız ve tuzdan uzak bir yaşam temenni ediyoruz.