Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, çiğ süt fiyatını belirlemek ve artan süt maliyetlerini masaya yatırmak üzere süt üreticileri ve süt sanayicileriyle bir araya geldi. Toplantıda çiğ süt fiyatı 13 TL 80 kuruş olarak belirlendi.
Süt fiyatının Ekim tarihinden itibaren geçerli olacağını ifade olacağını belirten Özkurnaz "28 Eylül tarihinde tüm Çanakkale bölgesinde tüm sanayicilerimizin katılımıyla yapmış olduğumuz süt sanayicileriyle bir araya geldik. Yaptığımız toplantıda 13,50 TL Balıkesir bölgesinde süt fiyatı belirlendi. Ancak Çanakkale bölgesinde de fiyatların 13 TL 80 kuruş olmasını özellikle talep ettik ve bu da kabul gördü. O anlamda biz de 13,50 yerine 13 TL 80 kuruşa süt fiyatını belirlemiş oldu. Tabi burada 1 Ekimden itibaren geçerli olmak üzere zaten" dedi.
Çiğ süt fiyatının yanında aynı zamanda girdi maliyetlerinin de yükseldiğine dikkat çeken Başkan Özkurnaz "Ayrıca bu yaptığımız çalışmalarda kooperatiflerimiz özellikle çektiği sıkıntılar da; girdi maliyetlerinin yüksek olması ve süt fiyatlarının geride kalması. Süt fiyatlarının geride kalması demek bu da hayvan kesiminin daha çok hızlanmasına yol açacaktır. O anlamda kooperatifçi veya ortaklarımız sütlerini satarken eğer para kazanıyorlarsa hayvanlarını daha iyi bakıyorlar ve hayvan varlığını kesime engelliyorlar. Süt fiyatlarının olduğu müddetçe hayvan düşük olduğu müddetçe hayvan kesimleri ciddi anlamda artmış oldu. Bölgemizde de süt üretimi ciddi anlamda bir azalmaya geçti. Bu da çalışan, hayvancılık yapan çiftçilerimiz, geçimlerini sadece o hayvancılıktan kazanıyorlar. O insanların girdi maliyetleri aşırı şekilde yükseldi" sözlerini kullandı.
Girdi fiyatlarının yanında yem ve hayvan bakımına yönelik maliyetlerin de arttığını dile getiren Başkan Özkurnaz, çiftçilerin de iyi para kazanmak istediğini ve bu yüzden maliyetlerinin de arttığını belirtti. Çiftçinin zarar ettiği müddetçe hayvan kesiminin önüne geçilmeyeceğini belirten Başkan Özkurnaz, "Geçtiğimiz yıl 500 lira veya 700-1000 lira olan bir ton silajın bu yıl 2 bin 2 bin 500 lira olduğunu görüyoruz. O anlamda özellikle kesif yemin dışında hayvanınıza sadece saman vermekle o fiyatlar burada hayvanın sağlığını da düşünmek zorundayız. Hayvanlar da zaman zaman vitamin almak ister, değişik ürün çeşitlerini de vermek zorundayız. Hayvan bakıcılığı da bir sanattır. O anlamda hayvancılık yapan çiftçilerimiz de daha iyi para kazanmak isteyecektir doğal olarak. Onların zarar ettiği müddetçe kesimi hiçbir zaman durdurmayacaklardır. Ve nitekim yapılan çiğ süt toplamına bakıldığında Çanakkale'de süt fiyatlarının çok düştüğünü görüyoruz. O anlamda üreticimiz hayvanını kestirmekten başka yol bulamıyor. Bundan sonraki süreçte 80-100 bin lira olan hayvan fiyatlarında bir köylümüz 'biz hayvan alacağız, yarın işletmeye başlayacağız' gibi bir lüksleri olmayacağı inancındayız. Bu da çiftçimizi zor durumda bırakacak ve ülkemizde süt üretiminin çok düşeceğini ve bu düşmesi durumunda bir dahaki hayvancılığı geliştirmek adına yapılacak çalışmalarda bakanlığımız da bu konuda kredi açabileceğini ve Ziraat Bankası'nın bu konuda kredi vereceği konuları tartışılıyor. Ve o sonuçları da beklemiş olacağız" ifadelerine yer verdi.
(Dilan Kaynak)