havadurum

Çiftçiler toplantıda buluştu

Çanakkale`de zeytin tarımıyla ilgili toplantıların sürdüğü bildirildi.

315
Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yörede görülen başlıca zeytin zararlılarının zeytin sineği, zeytin güvesi, zeytin pamuklu biti, zeytin kurdu, zeytin karakoşnili ile hastalıkların ise zeytin dal kanseri ve zeytin halkalı leke hastalığı olduğu ifade edildi.
 
İl müdürlüğünün Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi tarafından yürütülen zararlı ve hastalıklarla mücadele kapsamında, sayım sonuçlarının, iklim koşullarının, hastalık ve zararlıların yaşam döngülerinin, vuruk kontrolü faaliyetlerinin titizlikle yürütüldüğünü belirtildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
``En etkin ilaçlama zamanı ve metodu il müdürlüğümüzce tespit edilerek, etmenlerle en etkili şekilde mücadele edilmektedir. İlaçlama zamanıyla ilgili ilanlarımız üretim yapılan köylerimizde ilan panolarına uyarı yazıları yazılarak ve cep telefonuna kısa mesaj gönderilmesiyle üreticimize duyurulmaktadır. Bunun yanında çiftçi toplantılarıyla üreticilerimize bilgi verilmiştir.
 
Eğitimlerde zeytinde bölgemizde sorun teşkil eden belli başlı hastalık ve zararlılarla ilgili hazırlanan slayt gösterilerinde hastalık zararlıların yaşayışı, kültürel önlemler, ilaçlı mücadelede kullanılan kimyasallar, ilaçlama teknikleri, kimyasalların çevreye etkileri, son ilaçlamayla hasat arasındaki bekleme süreleri ve kalıntı sorunları karşılıklı görüş alışverişleri ve soru cevap şekliyle çiftçilerimizle paylaşılmıştır. Bakanlığımızca gönderilen zeytin hastalık ve zararlılarıyla mücadele 2011 kitapçıkları katılımcılara kaynak olarak dağıtılmıştır.``
Paylaş