havadurum

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne son tarihe sayılı günler kaldı!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından duyurulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları için son tarih 2 Ocak 2024. Çiftçiler, desteklerden yararlanmak için başvurularını tamamlamalı.

1469

Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için 2024 üretim yılı başvurularının 2 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini duyurdu. İlk kez başvuru yapacak veya arazi bilgilerinde değişiklik olan çiftçiler, başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmalı.

E-Devlet kapısı üzerinden başvurulabilir

ÇKS başvuruları, 1 Eylül 2023 tarihinde başladı ve hem il/ilçe müdürlüklerince hem de e-Devlet kapısı üzerinden alınıyor. Çiftçiler, bu tarihe kadar başvurularını güncelleyebilir veya ilk kez başvuru yapabilir. ÇKS için ilk kez başvuru yapacak ya da daha önce başvurusu bulunup da arazi edinim bilgilerinde değişiklik olan çiftçilerin başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Önceki yıllarda ÇKS başvurusu olan çiftçiler ise e-Devlet uygulaması üzerinden başvurularını güncelleyebiliyor.

İntikali yapılmamış araziler için dikkat!

ÇKS Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen son değişiklik ile mülkiyet durumuna bakılmaksızın tarımsal faaliyet yapılan alanlar taahhütname belgesi ile kayıt altına alınabilecek. Söz konusu düzenleme ile daha önce kayıt altına alınamayan maliki vefat etmiş ve tapu kayıtlarında mirasçıları adına intikali yapılmamış araziler de kayıt edilebilecek. Mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticiler de bu imkânlardan yararlanabiliyor.

"TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden de ÇKS işlemleri yapılabiliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital dönüşümü kapsamında hayata geçirilen "TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden de ÇKS işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bu uygulama, çiftçilere ürün bildirimi, desteklemeler ve diğer konularda kolaylık sağlıyor.
E-Devlet üzerinden 1 milyon 500 bin başvuru yapıldı. (Haber Merkezi)

Paylaş