CHP’li Güneşhan: “Okul Yemekleri Koalisyonu’nda Türkiye Neden Yok?”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, 90 ülkenin yer aldığı ancak Türkiye’nin yer almadığı Okul Yemekleri Koalisyonu toplantısının ardından hükümete çağrı yaptı.

1214

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı öncülüğünde 2020 yılında bir deklarasyonla çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmesini taahhüt altına alan 90 ülkenin kurduğu Okul Yemekleri Koalisyonu ilk toplantısını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Paris’te düzenlenen toplantıda Türkiye’nin yer almamasını CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, eleştirdi. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan açıklamada bulunarak,” Türkiye koalisyonda neden yok” diye sordu.

“Dünyanın tersine gitmeyi politika sanıyor”

Güneşhan Okul Yemekleri Koalisyonu’nun önemine dikkat çekerek, “AKP iktidarı, dünyadaki gelişmelerin aksine tutum almaya devam ediyor. Dünyanın tersine gitmeyi politika sanıyor. İktidar, öğrencilerin bir öğününe bile göz dikerken, yaklaşık 90 ülke Okul Yemekleri Koalisyonu’nu topluyor. Birleşmiş Milletler’in bir oluşumu Dünya Gıda Programı’nın öncülüğünde 2020 yılında Okul Yemekleri Koalisyonu adı altında yaklaşık 90 ülke önemli bir Taahhüt Deklarasyonu imzaladı. Burada amaç sadece ‘çocuklar bir yemek yesin’ anlayışından daha öte, sağlıklı ve dengeli bir yemek sunmak bununla birlikte çocukların sağlık, beslenme ve öğrenim anlamında da gelişimlerini sağlamak” dedi.

“Okullarda yemek kız çocuklarının eğitime devam edebilmesi için önemli”

CHP’li Güneşhan özellikle kız çocuklarının eğitim-öğretime devam edebilmeleri için ücretsiz ve erişilebilir yemeğin önemine vurgu yaparak, “Program özellikle kız çocuklarının eğitim öğretimine devam edilmesinde de çok büyük fayda sağlıyor. Orta ve düşük gelirli ülkelerde, okul yemeklerine yapılan her bir dolarlık yatırım, sosyal fayda olarak 9 doları topluma ileride geri kazandırıyor. Bunun sebebi de daha sağlıklı ve eğitimli bir gençliğin çok daha üretken olabilmesi. Program ekonomik olarak da yarattığı ekosistemle dolaylı faydalarda da bulunuyor ve yerel ölçekteki üreticileri ve firmaları destekliyor” diye belirtti.

“Koalisyona üye olmak için ne yapılması gerekiyorsa bir an önce başlatılmalı”

Öğrenciler için koalisyona üye olmanın önemine dikkat çeken Güneşhan, “Öğrencilerin lokmasına göz diken AKP iktidarının bu koalisyona ülkemizi sokması beklenemezdi. Nitekim burada Türkiye yok. Koalisyona üye olmak için ne yapılması gerekiyorsa bir an önce başlatılmalı. Yetmez! Koalisyona üyeliğin ötesinde her öğrencinin sağlıklı beslenebilecek ve öğrenimini nitelikli hale getirecek besine ulaşmasının yolu açılmalı. AKP’nin yarattığı bir avuç saray yandaşının zenginleştiği, halkın daha çok yoksullaştığı düzenin ezilenleri çocuklar olmamalı.” Sözlerine yer verdi.

Okul Yemekleri Koalisyonu Nedir?

Okul Yemekleri Koalisyonu, Birleşmiş Milletler’in bir oluşumu olan Dünya Gıda Programı’nın öncülüğünde 2020 yılında kurulan ve yaklaşık 90 ülkenin imzaladığı bir taahhüt deklarasyonudur. Bu deklarasyonun amacı, 2030 yılına kadar tüm çocukların okullarında sağlıklı ve besleyici günlük yemeğe erişebilmesini sağlamaktır. Bu program, çocukların sağlık, beslenme ve öğrenim anlamında gelişimlerine katkı sağlamakta, kız çocuklarının eğitime devam etmesini teşvik etmekte, yerel üreticileri ve firmaları desteklemekte ve sosyal fayda olarak topluma geri dönmektedir.

Okul Yemekleri Koalisyonu Konuları

Artık dünyanın karşı karşıya olduğu benzeri görülmemiş zorluklarla başa çıkmak için okul yemek programlarına daha fazla yatırım yapmanın zamanı geldi.

  • Çocukların okul yemekleriyle desteklenmesinde benzeri görülmemiş bir ilerleme kaydedildi. Eldeki en son verilere göre, şu anda dünya çapında 418 milyon çocuğa okul yemeği ulaştırılıyor ve programların yurt içi finansmanında 5 milyar ABD doları artış yaşandı (2020'de 45 milyar ABD dolarından 2022'de 48 milyar ABD dolarına). Karşılaştırma yapmak gerekirse, COVID-19 salgını öncesinde yılda 388 milyon çocuğa okul yemeği veriliyordu. Düşük gelirli ülkeler okul yemeklerine yapılan yurt içi yatırımı %15 oranında artırdı ve çoğunluğu kadınlar için olmak üzere 4 milyon iş yaratıldı.
  • Uzun bir yol kat ettik ancak dünyanın en savunmasız milyonlarca çocuğunun, hayatlarını değiştirebilecek okul yemeklerine erişimi hâlâ engelleniyor. 2030 yılına kadar 724 milyon ilkokul çocuğunun tamamının okullarında besleyici yemek yiyebilmesini sağlamaya yönelik küresel hedefimize ulaşmak için, şu anda bu programlara erişimi olmayan 430 milyon çocuğa ulaşmalıyız.
  • Her ülkede siyasi irade, yatırım ve uygulama olmadan ilerleme umudu yoktur. Dünyanın her yerindeki çocuklar, özellikle de en savunmasız ve en zor durumda olanlar, okulda en az bir öğün yemeği hak ediyor; bu, bazıları için günün tek öğünü. Hükümetlerin bu programlara öncelik vermeye devam etmeleri gerekiyor.(Damla Yeltekin)
Paylaş