Çevre Platformu böyle seslendi; "Atikhisar giderse doğa gider"

1556

 Çanakkale Çevre Platformu üyeleri 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısı ile Kazdağları ve Atikhisar’da yaşanan doğa katliamına karşı bir dizi eylem gerçekleştirmişti. 5 Haziran akşamı Golf Aile Çay Bahçesi’nden başlayarak insan zinciri oluşturan Platform üyeleri vatandaşları çevre katliamına karşı duyarlı olmaya çağırmıştı. Üyeler eylemlerine Barış Kordonu’nda devam ettiler. Ellerinde çevre duyarlılığı ve Atikhisar Havzası’nda gerçekleşen orman katliamına karşı pankartlar taşıyan üyeler,  çevre katliamları konusunda vatandaşlarla sohbet ederek bilgilendirmede bulundular. Metalik madencilik ve HES’lerin doğaya verdiği zararları anlatan platform üyeleri, Atikhisar Su Havzası’nın Çanakkale için yaşamsal önemini aktardılar. Çevre Platformu sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, yapılan eylemlerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Kazdağları’nın çok büyük bir yaşam kaynağı olduğunu dile getiren Savaş, Atikhisar’ın kaybedilmesinin bütün doğanın kaybedilmesi anlamına geleceğini söyledi.    

 
“Katliamlar ruhsat alınacak varsayımı ile yapılıyor”
Yapılan eylemle ilgili bilgilendirmede bulunana Savaş; “Çanakkale Çevre platformu olarak Dünya Çevre Günü etkinliği kapsamında İskele Meydanı’nda basın açıklamamızı gerçekleştirdik. Bu yılki temamız suydu. Kentimizin suyuydu. Şu anda en öncelikli konumuz suyumuz, kentimizin suyu. Sadece kentimizin suyu da değil.  Ziraat Odası Başkanı olarak tarım alanında da ovayı sulayan, buradaki birçok meyvelikleri ve ekim alanlarını suladığımız sular. Bu sular Atikhisar’dan geliyor. Atikhisar’ın tepesinde onun sularının toplandığı alanda metalik madencilik faaliyeti gerçekleştirmek istiyorlar. Orada ormanları yok etmeye başladılar. Bu çok acı bir şekilde Çanakkale Orman Müdürlüğü eliyle yapılıyor. Halbuki şirketin şu anda henüz daha işletme ruhsatı dahi yok. Yani, bu katliamları Gayri Sıhhi İşletme Ruhsatı alacağını varsayarak yapıyor. Bu tabi çok üzücü” dedi. 
 
“Suyumuza sahip çıkıyoruz demeye çağırıyorum”
Açıklamasında vatandaşları duyarı olmaya e Atikhisar için mücadele etmeye çağıran Savaş; “Bu kente Kepez’i de içerisine kattığınızda 150 bin insan yaşıyor. O kadar öğrenci geliyor ve gidiyor. O kadar da yazın gidip gelen insan var. Bu değişimlerle birlikte 250 bin insan buradan öyle ya da böyle yararlanıyor. Burayı kaybedersek, Çanakkale çok kötü bir duruma düşebilir. Kaybedersek diğer alanlarda da sıkıntı yaşarız. Sadece Kirazlı’da değil onun dışındaki birçok alanda da metalik madencilik yapılıyor. Bunlar Kazdağları’nda yapılıyor Kazdağları çok büyük bir yaşam kaynağı. Kazdağları var diye burada tarımsal çeşitlilik ve verimlilik var. Kazdağları var diye biz yiyeceğimizi üretiyoruz. Bu alanda Atikhisar’ın kaybedilmesi diğer yerlerinde kaybedilmesi anlamına gelebilir. Bu anlamda Çanakkalelileri duyarlı olmaya ve tepki göstermeye çağırıyorum. Yani biz suyumuza sahip çıkıyoruz demeye çağırıyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş