Çarşı pazar sessizliğe büründü

Çanakkale’yi etkisi altına alan kış en çok esnafları vuruyor. Çarşı Caddesi adeta sessizliğe bürünmüş durumda. Esnaflar boş caddeye bakıyor gelecek bir müşterinin yolunu gözlüyor. Soğuk hava ve kar yağışı işlerini dışarı da yapmak zorunda olanları ise durduramadı. Onlar yine görevlerini başındaydı.

937
Çanakkale de etkili olan ağır kış şartları en çok esnafı ve hayatını devam ettirmek için soğuğa aldırmadan çalışmak zorunda olanları etkiledi. Çarşı Caddesindeki esnaf dört gözle müşterilerini bekliyor. Kar yağışı ve poyraz fırtınası ise para kazanmak için çalışmak zorunda olan işçilerin durumunu zorlaştırıyor. Çarşı Caddesi esnafı zor günleri atlatabilmek için hem havaların düzelmesini hemde üniversite öğrencilerinin tatilden dönmesini bekliyor.
 
 
Necdet Uz
“İşler çok durgun. Esnafın hali beter. Çanakkale’nin kış aylarında yerli turist gelmedikten, öğrenci gelmedikten sonra Çanakkale halkı çarşıya çıkmıyor. Çanakkale de her sene yaşadığımız olay. Ölü bir sezon elimizdeki ürünleri geliş fiyatı altında veriyoruz. Elimizdeki malı paraya çevirmeye çalışıyoruz. Yaz da zor geçti. Çarşı caddesi yol çalışmaları vardı. İşimize çok sekte vurdu. Burada esnaf yazın kazanır kışın yer. Bir çok arkadaşımız icralık. Kiralarını ödeyemeyenler var.”
 
 
Nabi Gök
“Her sezon esnafın kendine göre müşterisi vardır. Bazısı kendini çok göklere çıkarıyor. Banka borçlarına giriyor yatırım yapıyor. Mayası olmayan hiçbir şey yapamaz kredi ile dükkan tutmak, krediler ile işler yürümüyor her şey kurumsallaştı. Çanakkale’nin bir şansı var. Öğrenciler. Öğrenciler tatile gitti mi çok etkiliyor piyasaları. Ama hesapları daha önceden yaptık. Önlemleri aldık.”
 
 
Metin Küren
“Türkiye’nin artıları belli, işsizlik belli, alım gücünün düşmesi belli. İşsizlerin sayısı artıyor. Ben buradan bakınca pek geliştiğimizi göremiyorum. Bütün bu koşullara rağmen müşterilerimizi oluşturduk. Kelepir kitap, orijinal kitap, kitap indirimi ile rutin çalışmalarımız sürüyor. Bunlara rağmen  esnafın içinde çok fazla krediye yüklenmeden yaşamaya çalışıyoruz. Bizi taşıyan bir okuyucu kitlemiz var. Oturmuş müşteri ile çalışmaya devam ediyoruz.”
 
Kışa meydan okuyorlar
Şiddetli soğuk ve kar yağışına rağmen işlerinin başında olanlar da vardı. İşçiler soğuk havaya aldırmadan görevlerini yerine getirmeye çalıştılar. Aralıklarla yağan kar yağışı ve poyraz fırtınası da onları durduramadı. Belediye İş Merkezi’nde görev yapan otopark görevlileri de kar yağışına aldırmadı. Soğuk hava kentte görev yapan gazetecileri de durduramadı. Her zaman olduğu gibi gece gündüz demeden görev yapan gazeteciler, kış şartlarına aldırış etmeden kentte yaşanılanları gazete sayfalarına yansıtarak kamuoyunu aydınlattı. GESTAŞ iskelesinde görev yapan personel de kar yağışına rağmen görevini en iyi şekilde yapmaya çalışırken, seyyar satıcılar da ekmek tekneleriyle kentte satış yaptı.
Paylaş