havadurum

Çaresiz kalan esnaf maliyetine satıyor

1415

Pandemi süreci öncesinde başlayan ekonomik sıkıntılar, pandemi süreci ile birlikte etkisini ciddi derecede hissettiriyor. Çanakkale`de faaliyet gösteren birçok işletme ya kapandı ya da devren kiralık durumda. Bugüne kadar ayakta kalmayı başaranlar ise ya zararına ya da maliyetine satış yapmanın derdinde. Esnaflar, kirasını bile ödeyemeyecek duruma gelmiş halde. Çarşıdaki onlarca dükkanın vitrininde `maliyetine satışlar, `zararına satışlar` ve `kapatıyoruz` ibareleri yazılmış durumda. Gazetemize konuşan zor durumdaki esnaflar, kiralarını ödeyemeyecek durumda olduklarını ve giderlerini karşılayamadıklarını dile getirdi. Müşterinin gelmediğinden dert yanan çaresiz esnaflar, elindeki malların maliyetini çıkarma derdinde... 


"İyi gitmiyoruz"
Fikret Esen (Elif Çeyiz): "Türkiye`de ve dünyada ekonomide daralma var. Tabi ki ekonomi iyi değil. Yalnız Türkiye`de değil... Dünyada globalleşme denen bir durum var. Dünyanın öbür yanında biri öksürse buradaki insanlar nezle olduğunu hissediyor. Şu anda iyi gitmiyoruz. Şu anda benim kiram olmadığı için ayaktayım. Ancak döndürüyorum. Kiram olsa dükkanı bir gün yürütemem. Onun için bazı ürünlerde maliyetine satışlar yapmak mecburiyetindeyim. 10 liraya havlu satıyorum. 10 lira neredeyse maliyeti. Ancak müşteri çağırsın, cazip olsun diye böyle bir yola başvurduk."
"Mağazamızı kapatmak zorunda kalıyoruz"
Süheyla Tural (Metropol AVM): "Beş yıldır işyerimizi işletiyoruz. Bu zamana kadar herhangi bir problemimiz yoktu. Ama şu an pandemi sürecinden ve ekonomik nedenlerden dolayı, kiraların çok yüksek olması ve dükkan sahiplerinin katı tutumları nedeniyle mağazamızı kapatmak zorunda kalıyoruz. Daha düşük bütçeli, daha düşük kiralı, daha düzgün bir yer bulup uzaklaşmak istiyoruz."

"Kiralar çok fazla, satış yok"
Sabriye Gürses (Kadınca Butik): "Kiralar çok fazla. Satış da yok. Koronadan dolayı dışarlara kimse çıkmıyor. İşler çok durgun. Toptancılar yeni ürün çıkarmıyor, yeni ürünler gelmedi. Çıkartanlar da çok pahalı. Neredeyse sattığımız fiyata ürün alıyoruz."

"Maliyetine satış yapıyoruz"
Fırat Mator (Meryem Giyim): Hastalık var. İnsanlar karnını doyurma derdinde. Kimsenin süslenme derdi yok. Ne bir organizasyon var, ne bir kutlama var, ne de bir nişan var... Millet giyinecek durumda değil. Dolayısıyla biz de maliyetine ne varsa elden çıkarmaya çalışıyoruz. Kiralar, vergiler almış başını gidiyor. Kazandığımız iki kuruş da vergilere gidiyor. Kazançlar belediye ve maliyeye gidiyor, kazançlar sıfır. Önümüz kış. İnsanlar bu sefer hiç dışarı çıkamayacak. Bir iki ay içinde satabildiğimizi satıp kapatıp çıkacağız. Tek düşüncemiz elimizdeki ürünleri çıkarmak. Maliyetine satış yapıyoruz."
(Atakan Alkış)

 
Paylaş