Cankaya; “Ürünlerimiz kontrole tabi tutuluyor”

ÇASEMKO Başkanı Ufuk Cankaya, Türkiye’de yetişen taze sebze ve meyvelerin yurt dışına gönderilirken sistematik olarak kontrole tabi tutulduğunu söyledi.

463
Türkiye’de yetişen sebze ve meyvelerin resmi kontrollerinde herhangi bir olumsuzluk çıkmadığını belirten Çanakkale Sebze Meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği (ÇASEMKO) Başkanı Ufuk Cankaya, ruhsatlı ilaçların uygun dozda kullanılmasının insan sağlığını olumsuz yönde etkilemediğine dikkat çekti.
 
Cankaya; “Greenpeace’in yayınladığı raporda, AB tarafından incelenen biber, armut, kabak ve greyfurt 2011 yılı ihracatı 2,4 milyar dolardır. Bu ürünlerde zirai ilaç kalıntısı araması yapılmış ve resmi kontroller sonucunda herhangi bir olumsuzluk çıkmamıştır. Ruhsatlı ilaçların uygun dozda kullanılması, insan sağlığını olumsuz etkilememektedir. Hangi sektörde olursa olsun, sektörün gereklerini insan sağlığını korumak için değil de, kişileri maddi anlamda memnun etmek için kullanmak, mutlak olarak insan sağlığına zarar vermektedir. Bu sebeple, insan sağlığına maksimum önemi göstermenin yolu, bilinçli yaşama, bilinçli çalışma ile olur. Biz sivil toplum örgütlerinin görevi, insanları bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir.
 
Yurdumuzun önemli bir zirai üretim bölgesi olan Çanakkale’de bu bilinçle zirai üretim yapılması gerektiğine ÇASEMKO olarak inanmaktayız. Özellikle farklı tadıyla tüm yurtta nam yapmış olan Çanakkale domatesi üretiminde Tuta Absolut adlı domates güvesi mücadelesinde ruhsatlı ilaçların gereken dozda kullanılması gerekmektedir. Üretim bu bilinç ve bilgi çerçevesinde yapıldığı takdirde insan sağlığını tehdit eder boyutlara gelmeyecektir” dedi.
Paylaş