Çanakkale'nin ismi "Troya" mı oluyor?

2023

 Son günlerde ulusal gündemde peş peşe Çanakkale’yi yakından ilgilendiren açıklamalar geldi. İlk olarak geçtiğimiz gün Çanakkale’yi de kapsayan nüfusu ‘500 bini aşan 12 ilin Büyükşehir yapılması’ gündem olurken. Dün, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Çanakkale isminin “Troya” olarak değiştirilmesi açıklamasında bulundu.  Konu ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Çanakkale’nin CHP’li Belediye Başkanları büyükşehir ve isim değiştirilmesi açıklamaları ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmelerde bulundular. Büyükşehir uygulamasının ‘yerinde yönetim’ mantığına tamamıyla ters olduğunu ifade eden Başkanlar, Çanakkale isminin savaşlar ile tarihe mal olduğunu belirttiler. Çanakkale’nin büyükşehir olması ile ilgili söz konusu durumu beklediklerini ifade eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Böyle bir durumu biliyor ve bekliyoruz. Bizce bir sorun yok. Yaparlarsa yaparlar. Bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Ben özünde Büyükşehir’de karşıyım. Başka Büyükşehirlerde var o konuda onların demokrasi ve yerel yönetim anlayışları farklı olduğu için yapacaklarına bizler hazırız. Sorun değil.  Bizim açımızdan yine de bir sıkıntı yaratmaz” dedi. 

 
“Çanakkale tarihi olarak tescillenmiş bir isim”
Çanakkale isminin Çanakkale’nin tarihine mal olmuş bir isim olduğunu ifade eden Başkan Gökhan;  “Çanakkale isminin ‘Troya’ olarak değiştirilmesi ile ilgili bir polemik yaratmak istemem. Ancak Çanakkale tarihe mal olmuş, ‘savaşları ile, adı ile’ artık tescillenmiş bir isim. Bunu değiştirmeyi düşünmek uygun değil” dedi.
 
“Yakında ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin adını da değiştireceğiz”
Hükümetin gelen tepkilere göre Büyükşehir çalışmasını şekillendireceğini ifade eden Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan; “Büyükşehir Hükümetin ilgili komisyonunu yapmış olduğu çalışma bir şekilde basına sızdırıldı. Zannediyorum ki gelen tepkilere göre değerlendirme yapacaklar. 12 il daha 500 bini geçerse büyükşehir olması söz konusu. Bunlardan bir tanesi de Çanakkale, ‘hayırlı olsun’ diyorum. Çanakkale isminin değiştirilmesi istemi ise eğlenceli olur diye düşünüyorum. Bol bol tartışırız. Yakında Türkiye Cumhuriyeti’nin adını da değiştireceğiz. Konu gündem yaratmaksa gündem yaratırlar. Biz oturup eğlenir konuşuruz, muhabbet ederiz” dedi.
 
“Önemli olan kentimizi laik olduğu yere taşımak”
Diğer Büyükşehir olan yerler incelendiğinde ilçeler arası ‘yönetimsel yetki kargaşası’ olduğunu gördüklerini ifade eden Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar;  “Hizmetin götürülmesi anlamında ciddi sıkıntılar oluğunu gördük. Zannediyorum bu yasayı hazırlayanlar bu konuyu göz önüne alarak farklı bir şey uygulayacaklardır. Hizmetin daha erişilebilir hale gelebilmesi için özellikle bütçe anlamında yerelde de gerekli düzenlemeyi yaparlar diye düşünüyoruz. Çünkü bu konuda özellikle bütçe kısıtlamalarında ciddi sıkıntılar var. Metropollerde birçok şey oluşmuş. Gelişme alanı olmayan, kırsal kesime ulaşmayan yerlerde bu sorunlar daha asgariye iniyor. Ancak kırsal kesim ile ilişiği olan bölgelerde ulaşımın götürülebilmesi adına çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntıların giderilmesi hem ekonomik anlamda, hem de hizmetlerin götürülebilmesi anlamında bir takım düzenlemelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Troia tarihten gelen önemli bir isim, biz tarihi asla reddetmiyoruz. Şu andaki mevcut kentin ‘Troya’ olarak anılması doğru bir şey. Ancak Çanakkale’nin de Dardanel’den geldiğini düşünürsek, gerçek isminin bu olduğunu düşünüyoruz. Fazla isimler ile oynayarak çok bir şey değiştiremeyiz. Önemli olan bulunduğumuz yeri laik olduğu yere taşımak. İsmin tarihteki yeri zaten belli. Varsayalım ki Çanakkale bunun üzerine kurulmuş bir kent olmuş olsaydı, farklı anlamlarda değerlendirilebilirdi. Troia’nın zaten yeri belli. Burada da Dardanel var. Dolayısı ile Çanakkale’nin kendi ismi ile anılması artık tarihe mal olmuş bir isim ve değiştirilmesini ben uygun bulmuyorum” dedi.
  
“Kurtulmuş değil Çanakkaleliler karar versin”
Prensip olarak belediyelerin büyükşehir olmasını doğru bulmadıklarını belirten Biga Belediye Başkanı İsmail ışık; “Büyükşehir olunca yerinden yönetim ilkesinden uzaklaşılmış oluyor.  Biz belediye sayısının arttırılmasından yanayız. Fransa’da 36 bin belediyenin olduğundan bahsediliyor. Nüfusu Türkiye kadar. Türkiye’de ise bin 600 belediye var. Meclisin alacağı karar sonucunda bu uygulama çıkacaksa da, biz her türlü çalımalar içinde hazırız. Çanakkale isminin Troia olarak değiştirilmesini çok da doğru bulmuyorum. Kesinlikle biz Çanakkale isminden memnunuz. Buna Numan Kurtulmuş değil de Çanakkaleliler karar versin. Durup dururken Çanakkale’nin isminin değiştirilmesi, nereden çıkmış? Bu durum açıkçası çok da saçma. Kişisel görüşüm Çanakkale’nin isminin değiştirilmesine gerek yoktur. Anlamsız bir polemikten ibarettir. Çanakkale’nin çok daha önemli sorunları var. Bunlarla uğraşmak yerine Çanakkale’nin isim değişikliği gibi suni gündemler ile zamanımızı ve enerjimizi boşa harcamayalım” dedi.
 
“Pişmiş aşa su katılmasının bir anlamı yok” 
Büyükşehirlerin kırsala hizmet vermekte zorlandıklarını belirten Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan; “Ben yerinde yönetimin her zaman daha uygun olacağını özellikle Belde Belediye Başkanlıklarının kapatılması, köy muhtarlıklarının mahalleye dönüşmesinin hizmet olarak uygun olmayacağını, bize en yakın Balıkesir örneğinde yaşıyoruz. Gerçekten zorlanıyorlar. Köylere hizmet gitmiyor. Beldelerin kapanması ile oradaki ticari hayat çok ciddi bir sekteye uğradı. Ben Cengiz Balkan olarak Büyükşehir’in Çanakkale’ye pek faydasının olacağı düşüncesinde değilim. Mevcut yönetimin bütçelerinin arttırılarak devam ettirilmesinin daha faydalı olacağı düşüncesindeyim. Ben Çanakkale isminin gerek Troia ile, gerek Çanakkale Savaşları ile yüz yıldır özdeşleştiğini düşünüyorum. Bu saatten sonra pişmiş aşa su katılmasının bir anlamı yok. Çanakkalelilerin Çanakkale isminden memnunlar. Böyle kalmalı. (Eren Aşnaz)
Paylaş