havadurum

Çanakkale'de konut kalmadı

1208

 Konut faiz oranlarının özellikle sıfır konutlarda 0,64 oranlarına kadar düşmesi ile birlikte konut satışlarına ilgi artarken, konut ve arsa satışlarında en fazla talep olan illerden birinin de Çanakkale olduğu açıklanmıştı. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları 2020 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 124,3 artarak 229 bin 357 olduğu, Çanakkale’de 2020 Temmuz ayında bin 972 konut satıldığı açıklanmıştı. Konut kredileri kamu bankalarında 0,99’a kadar yükselirken özel bankalarda ise 1,20-1,39 aralığına çıktı. Doğuş Emlak sahibi Kadriye Kaytaz, konut satışları ile ilgili değerlendirmede bulundu. Kredilerin 0,64 oranına düşmesi ile Çanakkale’nin büyük göç aldığını, taleplerin İstanbul ve Ankara gibi metropollerde çok fazla olduğunu belirten Kaytaz, “Ancak şu anda kredi faiz oranları 0,99’lara çıkınca bu ay itibari ile ev satışlarında duraklamaya girdik” dedi. 0,64 oranındaki faizler ve ekspertiz değerinin yüzde doksan kredi kullandırma politikası ile parası olmayanın dahi ev alabildiğini belirten Kaytaz; “Bu durumda hemen hemen Çanakkale’de sıfır ev kalmadı” dedi. Şu anda evlere değerinin çok üzerinde fiyat biçildiğini belirten Kaytaz, inşaat sektörünün durduğunu,  ev fiyatlarını krediler yükselse dahi aynı batta devam edeceğini söyledi.

 

“Korkunç derecede göç aldık”

Çanakkale’de konut satışlarının duraklamaya girdiğini belirten Kaytaz; “Konut kredi faizleri 0,64 oranlarında kullanıldığı zaman dışarıdan korkunç derecede göç aldık. TÜİK tarafından verilen rakamlar bizce doğru. Zaten Türkiye üzerinden verilen rakamlarda da yüzde 124 oranında konut satışlarında artışlar söz konusu. Ancak şu anda kredi faiz oranları 0,99’lara çıkınca bu ay itibari ile ev satışlarında duraklamaya girdik” dedi.

“Şu anda Çanakkale’de doğru dürüst konut kalmadı”

Müteahhitlerin sıfır konutlarını tükettiğini ifade eden Kaytaz; “Çanakkale genelinde baktığımızda malzemede kalmadı. Müteahhitler ellerindeki konutları tükettiler. Şu anda Çanakkale’de doğru dürüst konut kalmadı. İnsanlar ikinci ellere dönüş yapıyorlar. Zaten bu faiz politikasında elinde hiç parası olmayanda ekspertiz değerinin yüzde doksanı oranında kredi kullanabildiği için herkes yeni evlere rağbet gösterdi. İlk elden konutlar 0,64 oranında satış gördüğü için çok talep gördü. Bu durumda hemen hemen Çanakkale’de sıfır ev kalmadı” dedi.

  

“Amaç konutları tüketmekti”

Şu anda inşaat piyasasının durduğunu belirten Kaytaz; “İleriki zamanlarda sıkıntılarımız olacak gibi görünüyor. Çünkü artık evlere değerinin çok üzerinde rakamlar söyleniyor. Yine kiralamalarımızda çok yüksek rakamlar var.  Yine talepler genel olarak İstanbul ağırlıklıydı. Yine büyükşehirlerde de satışlar o olmuş amaç da zaten evleri tüketmekti” dedi.

 

“Fiyatların düşeceğini düşünmüyoruz”

Kamu bankaları da bu durumda ciddi kazanç sağladığını ifade eden Kaytaz; “Şu anda kamu bankalarında faizler yükseldi ama özel bankalarda bu daha da yüksek. Konut kredi faizleri 1.29’den 1.39 bandında gidiyor. Çok zorunlu olmadığı zaman kişi bu durumda özel bankaları tercih etmiyor. Krediler yükseldi ancak ev fiyatları da yeni bandını buldu. Biz ev fiyatlarının düşeceğini düşünmüyoruz. Zaten ev yok. Yine yeni evlerde maliyetler artacağı için satış fiyatlarında düşüş olmaz bu bantta gider diye düşünüyoruz. Şu anda 1+1 ev, yeni ve düzgün bir evse 300 bine alıcı buluyor. Bunlar Çanakkale piyasası içinde gerçekten yüksek rakamlar” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş