Çanakkale'de büyük fırtına uyarısı!

3638

 Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından Marmara ve İstanbul için günler öncesinden yapılan meteorolojik uyarılardan sonra, Ege Denizi içinde fırtına uyarısı geldi. İzmir’deki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, fırtınanın Ege Denizi’nde etkili olacağını açıkladı. Perşembe gününe kadar zaman zaman etkisini artırarak sürecek olan fırtınadan dolayı Çanakkale’den Bodrum’a kadar kıyılarda özellikle balıkçıların, denize açılmamaları istendi. Fırtınanın Ege Denizi’nin tamamında etkili olacağı bildirildi. Fırtınadan dolayı bölgenin kuzey tarafındaki Çanakkale ve Balıkesir’de sıcaklıklarda 7 derece, İzmir, Manisa ile çevresinde ise 5 derecelik sıcaklık düşüşlerine neden olacağı ifade edildi. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada; “Halen ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde kuzeydoğudan (Poyraz) kuvvetli esen rüzgarın,  26 Eylül Çarşamba sabah saatlerinden itibaren kuvvetini artırarak Marmara, Ege ve İç Anadolu’da fırtına (50-80 km/saat), Marmara’nın güneybatısı ile Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli fırtına (70-100 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edilmektedir” denildi.  4 Ekim Perşembe günü etkisini yitireceği ifade edilen fırtına için; “Çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksamalar… vb karşı, dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.  Şiddetli fırtınaya karşı Çanakkale Belediyesi tarafından vatandaşlara uyarı mesajı atıldı. Vatandaşların oluşabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olması gerektiği belirtilen mesajda; “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre; Orta Akdeniz`de oluşması beklenilen alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve Tropik Fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış seklinde olması beklenmektedir. Kentlilerimizin oluşabilecek olumsuzluklara karşı önlem almalarını önemle rica ederiz” denildi.

 
Fırtına öncesinde alınması gereken önlemler
Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın (hasta, yaşlı, engelli ) güvende olduğundan emin olun. Program yapmadan önce sefer iptallerine bakın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Evcil hayvanlarınız için önlem alın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.
 
Fırtına sırasında alınması gereken önlemler
Mümkün olduğunca içeride kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
 
Fırtına sonrasında alınması gereken önlemler
Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan kablolara dokunmayın. Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın ( hasta, yaşlı, engelli ) güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin. 
(Zeynep Koyuncu)
Paylaş