Çanakkale Belediyesi, Salou Belediyesi ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) ortaklığında yürütülen Sürdürülebilir Turizm İçin Ortak Eylem projesi kapsamında, iki kent arasında sürdürülebilir turizm, yeşil mutfak pratikleri ve iklim değişikliği konularında deneyim paylaşımı gerçekleştirildi.
Proje faaliyetleri çerçevesinde, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve beraberindeki heyet, İspanya’nın Salou kentini ziyaret etti. Salou Belediye Başkanı Pere Granados ve Turizm Kurulu Koordinatörü Marc Espasa Roca’nın ev sahipliğinde, Salou Belediyesinin sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalar yerinde incelendi. Yayalaştırma alanı, az su ihtiyacı duyan tıbbi ve aromatik bitkiler bahçesi, doğal ve sürdürülebilir yapılardan inşa edilmiş sahil hattı ve güneş enerjisi ile çalışan sokak aydınlatmaları, Salou Belediyesinin karbon ayak izini azaltmak adına hayata geçirdiği uygulamalar arasında yer aldı.
Ziyaret sırasında, kentlerin ve projenin tanıtımlarını içeren konuşmaların yanı sıra, yapılandırılmış odak gruplarda sektör temsilcilerinin katılımıyla sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir gastronomi ve yönetişim ve katılım konularında belirli sorulara cevap arandı. Bu çalışmalar sonucunda, karbon nötr destinasyon rehberi ve yerel politika belgeleri için etkin veriler ortaya çıkarıldı.
Çanakkale Belediyesi heyeti, ayrıca, daha önce TTGS-I projesinde ortaklık kurdukları Tarragona Belediyesi yetkilileri ile de bir araya geldi. Yeni duyurulan INTERREG MEDITERRANEAN hibesi kapsamında hangi temalarda ortaklık kurulabileceği konuşuldu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, proje ekibi, TAV ve Tarragona Belediyesi yetkililerinin katıldığı toplantıda tematik alanlar ve öncelikler üzerine konuşularak gelecekte kurulacak ortaklıklar için fikir birliğine varıldı.
Salou Turizm Kurulu Koordinatörü Marc Espasa Roca ve ekibi, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye proje ekibi ve TAV yetkilileri ile birlikte Salou’nun turizm faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgiler paylaştı. Salou’nun turizm potansiyeli, turist profili, turizm geliri, turizm sezonu, turizm stratejisi, turizm pazarlaması, turizm eğitimi, turizm kalitesi, turizm çeşitliliği, turizm inovasyonu gibi konularda veriler sunuldu. Toplantı, Çanakkale ve Salou arasında kurulan ortaklığın sürekliliği ile ilgili yapılacak etkinliklerin planlanması kapsamında devam etti.
Sürdürülebilir Turizm İçin Ortak Eylem projesi, Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı kapsamında yürütülmektedir. Proje, Türkiye ve AB arasında sürdürülebilir turizm alanında iş birliği ve kapasite geliştirme imkanları sağlamayı amaçlamaktadır.
(ESRA GÜLLER)