havadurum

Çanakkale pazarının renkli ürünleri: Üretici kadınlar tarladan sofraya uzanıyor

Çanakkale’de haftanın üç günü kurulan halk pazarındaki ürünler; üretici ve esnaf kadınların tarlalarından, tezgahlara en son ise sofralara uzanıyor.

928

Ispanak, bakliyat, mantar, ekşi mayalı ekmek, yumurta, zeytinyağı, salça… Bu ürünler, üretici kadınların emeklerinin ve Çanakkale’nin doğal zenginliğinin bir yansıması.

Soğuk hava esnaflığı zorlaştırıyor

Ezine, Lapseki gibi ilçelerden gelen kadınlar, pazara gelip gittikçe birbirleriyle kaynaşıyor ve ‘yer komşusu’ oluyorlar. Soğuk havanın etkisinden, gerek kat kat giyinerek gerekse çay içerek kurtulmaya çalışıyorlar. Yine hava şartları nedeniyle; salı pazarında ciddi bir tezgah azlığı olduğu fark ediliyor. Pazar esnafı, “Malımızı getiriyoruz, burada soğukta büzülüyoruz. 10 kuruş kar etsek 20 kuruş zarar ediyoruz. Çalışmasak bu havada çıkamayız.” diyor.

"Her şeyini kendimiz yapıyoruz"

Esnaflardan Neslihan Üzel ise, “Kendimiz dikiyoruz, çapasını yapıyoruz, ilacını atıyoruz, zamanı geldiğinde patozla çıkarıp buraya getiriyoruz. Ben dün soğukta gittim ve tarlayı yıkadım, ıspanakları topladım.” şeklinde konuşuyor.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş