havadurum

Çanakkale Mimarlar Odası'nda seçim krizi! 

Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nde yeni yönetim kurulu üyeleri, yola beraber çıktıkları liderlerini devirdi. Yeni Yüzyıl Mimarları ekibinin başkan adayı Filiz Bahar, yeni seçilen yönetim kurulu üyelerinin ihanetine uğradı. Özür mesajı yayımlayan ekip, “Liderimiz ekarte edildi. Ne kadar şaşırdığımızın, üzüldüğümüzün, kendimizi kullanılmış hissettiğimizin tarifi olamaz.” dedi.

3220

Geçtiğimiz hafta Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi 15. dönem genel kurulunda yaşanan seçim heyecanının ardından yeni yönetim kurulu şekillenmişti. 454 mimarın kayıtlı olduğu odada; mevcut başkan Sevil Ural'ın yönetim kurulu ve Filiz Bahar'ın başını çektiği Yeni Yüzyıl Mimarları listesi yarışmıştı. Değişimden yana sonuçların alındığı seçimlerde Yeni Yüzyıl Mimarları ekibinden Filiz Bahar 146, Erkin Can Polat 151, Emel Sel 151, Zeynep Tanrıver 142, Dilek Gülçür 137 ve Cem Kılıçoğlu 144 oy alarak yeni dönemde yönetim kuruluna girdi. 14. Dönem Şube Başkanı Sevil Ural da 142 oy alarak 15. dönemde yönetim kurulunda yer almıştı.

Asil üyeler, görev bölümü yaparak aralarında başkan, Sekreter üye ve Sayman üye seçmek için yeniden bir araya geldi. Geçtiğimiz gün bir araya gelen üyeler, yola beraber çıktıkları meslektaşları tarafından liderlerinin ekarte edildiğini duyurarak, özür mesajı yayımladı.

38 adaydan 32’si seçildi

9 Aralık’ta ilk mektuplarını yayımlamalarının üzerinden tam iki ay geçtiğini aktaran Yeni Yüzyıl Mimarları ekibi, mevcut yönetim kurulunun 13/14 oranında değiştiğini ifade etti. Ekip, “Yönetim yedeklerimizin tamamı yönetim kuruluna girdi. Soruşturma ve uzlaştırma kurulu asil ve yedeklerimiz 5/6 oranında, genel merkez delege asil ve yedeklerimiz 14/18 oranında seçildi. Toplam 38 adaydan 32’si seçildi.” dedi.

"Değişime olan ihtiyaç bizim için çok açıktı"

Bu iki ay içinde Yeni Yüzyıl Mimarları olarak; 110’den fazla üyeyi ofislerinde, şantiyelerde veya kurumlarda ziyaret ettiklerini ifade eden ekip, “70 ziyarete bulduk. Eski yönetim bizimle değil iletişim bilgilerini, üyelerimizin isimlerini dahi paylaşmadı. 455 üyemizin 396’sının telefonuna ortak tanıdıklar, internet ve instagram yoluyla ulaştık. (Bunun bizim için ne kadar büyük bir zaman ve emek kaybı olduğunu tahmin bile edemezsiniz.) Bu seçim sürecinde o kadar çok meslektaşımızla tanıştık ki Çanakkale Şubesi’nin hem nicelik, hem de nitelik olarak ne kadar büyük ve genç bir şube olduğunu fark ettik. Mevcut ve yedi dönemdir değişmeyen bir yönetimi değiştirmek ne kadar zormuş. Gönül bağları nedeniyle oy vermek yeni insanlara güvenmeye ne kadar baskınmış. Açıkçası biz bu kadar zorlu bir seçim yarışı olacağını düşünmemiştik. Değişime olan ihtiyaç bizim için çok açıktı.” dedi.

“Kullanılmış hissettik”

Önceki yönetimin zayıf seçim sürecine ve kendilerinin muazzam çabalarına rağmen yine de başa baş bir seçim yarışı yaşadıklarını kaydeden ekip, “İyi çalıştık, ama ekip olmayı başaramadık. Ya da iki ayda ne kadar iyi ekip olunabilirse o kadar olabildik… Bugün (09.02.2024) yeni yönetim kurulumuzun ilk toplantısında 5/7 oy çoğunluğu ile Erkin Can Polat, Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi’nin yeni başkanı oldu. Erkin Can Polat, Emel Sel, Dilek Gülçür ve Zeynep Tanrıver yönetime gelene kadar Filiz Bahar’a evet, yönetime geldikten sonra hayır dediler. Ne kadar şaşırdığımızın, üzüldüğümüzün, kendimizi kullanılmış hissettiğimizin tarifi olamaz. Sosyal medyadan paylaşılan bir fotoğraf, toplantının başında çekildi. Ve sanki yeni yönetim kurulu başkanından bir bütün olarak razıymışız gibi odanın sosyal medya hesabından paylaşıldı. Filiz ve Cem dışındaki herkes biraz sonra kimin başkan seçileceğini zaten bilmiyor muydu? Belki uzun yıllardır birbirimizi tanıyoruz, belki kısa süre önce tanıştık… Bir şekilde size ulaştık ve belki oyunuzu bizim ekibimiz için kullandınız. Ancak mevcut yönetim artık ruh olarak Yeni Yüzyıl Mimarları ekibinin kurucu üç ismi Filiz Bahar, Cem Kılıçoğlu, Evren Nuransoy’u ve genç arkadaşlarımızın neredeyse tamamını içinde barındırmıyor. Kaldı ki önceki yönetim kurulu başkanı Sevil Ural’da bu yönetim kurulunun içindedir.” şeklinde konuştu.

“Liderimiz ekarte edildi”

Lider olarak öne çıkan Filiz Bahar’ın saydıkları isimler tarafından sadece göstermelik olarak desteklendiğini belirten ekip, “Seçim kazanmak uğruna kullanılmıştır. Bunu hissettik ama kesin olarak bugün öğrendik. Bu, mesleki dayanışmamız açısından çok üzücü ve utanç vericidir. Bizim için çok büyük bir hayal kırıklığıdır. Değişim getirmeyi, sorunları dillendirmeyi ve çözüm aramayı vaat eden seçim galibi bir ekibin bizce başkan olma isteğine mağlup olmuştur. Ekip ruhu ve dostluk hukukuna aykırıdır. Düşünebilirsiniz, ‘Üretilen projeler değerliyse başkanın A veya B kişi olması neden bu kadar önemli?’. Pek çoğumuz ekip kadar lideri için de bu ekibe dâhil olduk. Liderimiz ekarte edildi. Ekibimizi birleştirmeyi başaramadığımız, ürettiğimiz projeleri gerçekleştirmek için şimdiden büyük kan kaybı yaşadığımız ve bize hem lider hem de ekip olarak oy kullanmış bazılarınızı hayal kırıklığına uğradığımız için gerçekten çok üzgünüz. Özür diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş