havadurum

Çanakkale Kahramanlarından Gonca 2024 Yarışmasında!

116 yaşındaki buharlı römorkör Gonca, 2024 Klasik Tekneler Yarışması’nda Powered Vessel over 100ft (30.5m) kategorisinde yarışıyor. Gonca, bu kategoride Atlantide ve Marala gibi dünyaca ünlü klasik teknelerle yarışıyor.

1044

Çanakkale Savaşı’nın kahramanlarından Gonca, 2024 Klasik Tekneler Yarışması’nda finalde. 116 yaşındaki buharlı römorkör, Atlantide ve Marala gibi dünyaca ünlü klasik teknelerle yarışıyor. Gonca, Çanakkale Boğazı’nda mayın döşeyerek 18 Mart 1915 Zaferi’ne katkı sağlamıştı. Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen Gonca, Türk denizciliğini temsil ediyor. Oylamaya katılarak Gonca’ya destek olabilirsiniz.

Çanakkale Savaşı’nda mayın döşeme gemisine dönüştürüldü

Gonca, aynı zamanda Çanakkale Savaşı’nın kahramanı ve Türk denizciliğinin simgelerinden... Gonca, 1908 yılında Fransa’da sipariş edilen ve Selanik Limanı’nda çalışan bir römorkördü. Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Donanması tarafından el konulan Gonca, Çanakkale Savaşı’nda mayın döşeme gemisine dönüştürüldü.

Çanakkale Savaşı’ndaki Rolü

Gonca, 3 Ağustos 1915’te 22, 6 Ağustos 1915’te 26 mayın döşeyen Gonca, 18 Mart 1915 Zaferi’nde büyük rol oynadı. 18 Mart zaferi için mayınları İstanbul’dan taşıdı.

Mayınlar Nusret mayın gemisine transfer edildi

18 Mart 1915 Zaferi’nin kazanılmasını sağlayan 26 mayını İstanbul’dan Çanakkale’ye taşıdı.

Selanik Mayın Gemisi, 2 Mart 1915 tarihinde, İstanbul’dan 26 adet Carbonit marka mayın getirmiş ve mayınlar, Akdeniz Vapuru’nun vinci ile Nusret mayın gemisine transfer edilerek sabaha kadar süren çalışma sonucunda atışa hazır hale getirilmiştir. Bu mayınlar, 18 Mart 1915’te İngiliz zırhlısı HMS Irresistible ve HMS Ocean’ı batırmakta kullanıldı.

Son mayın hattını Selanik döşedi!

1915 Çanakkale Boğaz Savunmasında Boğaz’da tesis edilen son iki mayın hattı olan XVII. ve XVIII. mayın hatları da 10 ve 11 Aralık 1915 tarihlerinde 24’er Carbonit mayını ile Selanik Mayın Gemisi tarafından döşenmiştir.

64 mayın transferinde önemli rol oynadı

Çanakkale Boğaz Savunmasında İstanbul’dan Çanakkale’ye aralarında Selanik Mayın Gemisinin de bulunduğu gemiler tarafından mayın transfer edilmiştir. Transfer edilen toplam mayın sayısı 439 olup bu mayınlardan 64’ü de Selanik Mayın Gemisi tarafından taşınmıştır

Cumhuriyet Donanması’ndaki Hizmeti

Savaştan sonra Gonca, Gölcük’te Gonca Körfezi’ne çekildi. 1927 yılında ismi Gonca olarak değiştirilen gemi, Türk Deniz Kuvvetleri’ne katıldı. Gonca, 1944 yılında taşıt gemisine dönüştürüldü ve 1993 yılına kadar İzmit ile Gölcük arasında işçi taşıdı. Gonca, 1992 yılında hurdaya çıkınca deniz tutkunu Erol Ersan tarafından keşfedildi.

Rahmi Koç Müzesi’ndeki Sergilenişi

Ersan, Rahmi Koç’a gemiyi beğendirdi ve Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından satın alındı. Üç yıl süren çalışmalar sonucunda Gonca, bir İngiliz denizcilik firmasının projelerine dayalı olarak baştan aşağıya yenilendi. Buharlı yolcu gemisi olarak tadil edilen Gonca, Haliç’teki Rahmi Koç Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Oylama 11 Mart'a kadar devam edecek

Gonca, 2024 Klasik Tekneler Yarışması’nda Türk denizciliğini temsil ediyor. Yarışmanın birincileri halk oylamasıyla belirlenecek. Oylamaya katılmak için buraya tıklayabilirsiniz. Gonca, Powered Vessel over 100ft (30.5m) kategorisi altında bulunuyor. Gonca’ya oy vererek Çanakkale’nin ve klasik teknelerin gururuna destek olabilirsiniz. Oylama 11 Mart tarihine kadar devam edecek.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş