havadurum

Çanakkale kadını katılımcı ve kendini ifade edebiliyor

Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, kadının Türkiye`deki gündem maddesinin istihdam olduğunu belirterek, demokrasilerin kadınsız olmasının düşünülemeyeceğini ve kadınların karar mekanizmalarında, eşit olarak temsil edilmesi için kadınları, siyasete girmeleri yönünde daha fazla özendirdiklerini belirtti.

912
Çanakkale`nin gelişime açık, çağdaş bir kent olduğunu ve kadının yaşamın içinde özgürlüğünü hissettiğini belirten Uluşal, kentte kadın kuruluşları ve kadın adına yapılan çalışmaların büyük bir atılım içinde olduğunu, Çanakkale kadınının sosyal yaşam içinde aktif rol oynadığını, katılımcı olduğunu ve kendini ifade edebildiğini söyledi.
 
OLAY: Sizi tanıyabilir miyiz?
Sevgi Uluşal: Doğma-büyüme Çanakkaleliyim. Bursa Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. 36 yıl öğretmen olarak görev yaptım. 25 yıl Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptım. 10 yıla yakın bir süre de özel sektöre ait çeşitli eğitim kurumlarında çalıştım.
OLAY: Kent Konseyi Kadın Meclisi başkanlığı görevine ne zaman geldiniz?
Sevgi Uluşal: İlk gençlik yıllarımdan beri kadın hareketinin içinde yer aldım. Eğitim alanında hizmet veren dernek ve sendikalarda görev aldım. 26 Aralık 2009 tarihinde Kent Konseyi Kadın Meclisi kuruldu. Öncesinde, kadınlarla bunun yönergesini hazırladık. 2009 da seçimle yönetim kurulumuzu belirleyerek göreve geldik. O günden beri de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
OLAY: Kent Konseyinin Kadın Meclisinin misyon ve vizyonundan bahseder misiniz?
Sevgi Uluşal: Kadını güçlendirmek, demokratik ve katılımcılık anlayışı ile gönüllülük esasına uygun olarak, kadınlarımızın birlikteliğine dayalı çalışmaları sürdürüyoruz. Ülkemizin ve nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız, yüzyıllardır üretimin her aşamasında yer almışlardır, ama toplumsal cinsiyet eşitliği için ciddi anlamda mücadele vermeleri gerekmiştir. Kadını-erkeği eşit bir toplum amaçlayan biz kadınlar, başta belediyemiz olmak üzere toplumsal iletişim projelerimizi merkezi yönetim, yerel yönetim, STK`lar, ÇOMÜ-KAM, Baro, odalar siyasi partiler, sendikalar, muhtarlarımız derneklerimiz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Toplum Merkezi, Çanakkale Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri ile birlikte sürdürüyoruz. Kadın politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması için hep birlikte çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.
OLAY: Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak Faaliyetleriniz neler?
Sevgi Uluşal: STK fuarı, kampanya, proje, ulusal ve uluslararası düzeyde kadın buluşmaları düzenliyoruz. Bunları anket ve çalıştay gibi farklı araçlar kullanarak hayata geçiriyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı etkinlikler ve kampanyalar yaptık. “Karar mekanizmalarında olmalıyız” dedik, 275 kadın milletvekili kampanyasına destek verdik. Hiçbir ayrım yapmadan kadın emeğini görünür kılmak için istihdam alanları yaratılsın diye eğitimler düzenledik.
OLAY: Çanakkale`de kadının öncelikli gündemi nedir?
Sevgi Uluşal: İstihdam, ev eksenli çalışan kadınların ürünlerinin tanıtılması, değerlendirilmesi ve kadınların yeteri kadar karar mekanizmalarında temsil edilememesi.
OLAY: Türkiye`de kadın, siyasetin neresinde? Çanakkale`de kadının siyasete bakışı nedir?
Sevgi Uluşal: Demokrasilerin kadınsız olması düşünülemez. Onun için karar mekanizmalarında kadınlar eşit olarak temsil edilmelidir. Gerek yerel, gerekse genel seçimlerde kadınlar mecliste olmalıdır. Kadınlarımız, kentimizin ve ülkemizin sorunlarına sahip çıkmak, kentimizi ve ülkemizi yönetmek için siyasete giriyorlar. Temsiliyet oranını artırmak için kadın meclisi olarak kadınlarımızı siyasete girmeleri için özendiriyoruz. Siyasette hitabet seminerleri düzenledik, anket çalışmaları yaptık. Çanakkale`de siyasi parti liderleri ile açık oturum düzenledik ve onlara kadın politikalarını sorduk. Demokraside kadın izleri projesine katılarak, kadınların meclislerde eşit temsiliyeti için görüşlerimizi bildiren sunumlar yaptık. Bunu milletvekillerimize yazılı olarak ilettik. Kadınlar siyasette yer almalı, sadece seçen değil, seçilen de olmalı, biz de Kadın Meclisi olarak bunun için özendiriyoruz.
OLAY: Kadına yönelik şiddete karşı dünya genelinde başlatılan One Billion Rising (Bir Milyar Ayaklanıyor) kampanyası kapsamında dünyanın çeşitli yerlerinde bir araya gelen kadınlar, 14 Şubat tarihinde “Direnin, dans edin, ayaklanın” sloganıyla dans etti. Çanakkale’de Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından kolaylaştırıcılığını üstlendiğiniz bu etkinlik çok ses getirdi. Bu kadar ilgi bekliyor muydunuz?
Sevgi Uluşal: Kadına şiddet konusunda birçok bilgilendirme, açık oturum ve panel yaptık. Bu kez dünyada 1 milyar kadınla beraber, 1 milyar kadın uyanıyor, bir milyar kadın ayakta temalı dans etkinliği düzenledik. Yedisinden yetmiş yedisine kadınlarımızla birlikte bu etkinliği hayata geçirdik. Coşku, katılım, ilgi çok büyüktü. Hatta tezahüratlarla dans ve müzik yayını ikinci kez talep edildi. Bu anlamda ÇOMÜ-Kam`a, dans hocamıza Güzin Lüleci`ye, bizi hiçbir etkinliğimizde yalnız bırakmayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a ve eşi Hale Gökhan`a çok teşekkür ediyorum.
OLAY: Çanakkale`de kadın olmak nasıl duygu?
Sevgi Uluşal: Barışın kenti Çanakkale, gelişime açık, çağdaş bir kent. Yaşamın içinde özgürlüğünüzü hissediyorsunuz. Kentimizde kadın kuruluşları ve kadın adına yapılan çalışmalar büyük bir atılım içinde. Kadınlarımız, sivil toplum kuruluşlarında görevli olarak yer alıyorlar.
OLAY: Yakın gelecekteki planlarınız neler?
Sevgi Uluşal: Kurumsallığını tamamlayan Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi, kentte gündem yaratıyor, bunda yerel basınımızın da büyük payı ve desteği var. Yaptığımız etkinliklere kentin tüm dinamikleri katılıyor, bilinçlendirme ve bilgilendirme konusunda hedefimize ulaşabiliyoruz. Önümüzdeki günlerde kent trafiğine dikkat çekebilmek amacıyla bir etkinlik yapmayı planlıyoruz. Çanakkale, ulaşımı kolay, sakin bir kent. Çanakkale Belediyesi de bisiklet yollarını yapmakta ve yapmaya devam etmekte. Kent içindeki toplu taşımaya, yaya alanlarına ve bisikletli ulaşıma dikkat çekmek için bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz. Bu etkinlik kadın ağırlıklı, ama duyarlı tüm vatandaşlarımız da her zaman olduğu gibi katılabilirler.
OLAY:Çanakkale`de çok sayıda bisiklet kullanan kişi var değil mi?
Sevgi Uluşal: Çanakkale`de bisiklet ve toplu taşıma araçları ile her yere ulaşabiliyorsunuz, dolayısıyla trafiğin daha az olması lazım. O anlamda bu etkinliği düzenliyoruz.
OLAY: Çanakkale`deki kadın profili sizce nasıl?
Sevgi Uluşal: Çanakkale`de sosyal, siyasi yaşam ve iş dünyası içinde aktif yer alan bir kadın profili var. Kadınlarımız çevre, spor, kadın etkinlikleri, girişimcilik, el emeklerinin değerlendirilmesi kapsamında aktif. Çanakkale kadını, katılımcı, kendini ifade edebiliyor ve çok da başarılı işlere imza atıyor. Çanakkale`de yaşamak şans, bizler çok şanslıyız. Temel beklentimiz kadın meclisi olarak kadınların yaptıkları olumlu ve güzel aktivitelerle ve çalışmalarla gündeme gelmesi, ortak mutabakat sağlanarak sorunların çözümüne katkıda bulunulması. Şunu da ifade etmekte yarar var. Kentimizde görülen tüm bu olumluluklara rağmen daha atılması gereken çok adım olduğu bir gerçek.
OLAY: Bize zaman ayırdığını için teşekkürler.
Sevgi Uluşal: Ben teşekkür ederim, işlerinizde başarılar dilerim.
Paylaş