'Çanakkale Destanları Gezici Tırı' yola çıktı!
Çanakkale Belediyesinin düzenlediği, ‘Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı,’ Çanakkale’nin tarihini ve kahramanlarını tüm Türkiye’ye anlatmak için dün Cumhuriyet Meydanında yapılan törenle yola çıktı. Tır, ilk olarak Çanakkale’nin köy ve ilçelerini daha sonra gelen talepler doğrultusunda diğer illere gidecek. Tırın yola çıkış törenine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü katıldı. Başkan Gökhan törende yaptığı konuşmada; “Sayın Ahmet Uslu’nun Çanakkale Savaşları tırını, 2018 Troia Yılı dolayısı ile Troia görsellerinin kullanıldığı bir tır haline getirdik. İçerisinde yine Çanakkale Savaşlarının A’dan Z’ye anlatıldığı bir müze var. Bu müze bugüne kadar Türkiye’nin her tarafını dolaştı. Şimdi 2018 Yılı Troia yılı nedeni ile tırı Troia görselleri ile süsledik ve tırımız öncelikle Çanakkale’nin köylerini gezmeye başlayacak” dedi. Tır, Çanakkale’deki girebildiği bütün köylere gidecek. Köylerdeki insanlar da bu müzeyi görecek ve 2018 Troia Yılını da yaşamış olacaklar. Köylerin ardından ilçelerimize gidecek. Sonrasında talep gelen illere gidecek. Bunu Çanakkale Belediyesi sponsorluğunda yaptığımız için bu talepler Belediyeye gelecek, biz de gelen taleplere göre tırı yönlendireceğiz” dedi.
“Çanakkale ve Troia bir Anadolu savunmasıdır”
Çanakkale’nin destanlar şehri olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan, Çanakkale’nin ve Troia’nın tüm Anadolu’da anlatılacağını belirterek; “Troia Yılı görselimizde 3 kahramandan bahsediyoruz. Hem Çanakkale’deki hemşerilerimiz, hem de Türkiye’deki insanlar bunun ne anlama geldiğini anlamış olacak. Çünkü Çanakkale gerçekten destanlar şehri. Bu destanlar Antik Çağdan Yakın Çağa, Atatürk’e kadar uzanan kahramanları barından bir coğrafya. Hektor’dan başlayıp, Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliklerinde yaşanan kahramanlıkları anlatacağız. Anadolu’nun çok önemli bir medeniyet beşiği olduğunu, korunması gereken bir medeniyet olduğunu ve bunu Anadolu’daki insanların topyekûn savaşlar ile savunduklarını bir kere daha hatırlamış oluyoruz. Troia Savaşında da Anadolu’daki birçok medeniyetten, Amazonlardan, Hititlerden dahi savaşçılar gelmiş ve bu coğrafyayı savunmuş. Aynı şekilde Atatürk’ün önderliğini yaptığı savaşta da birçok coğrafyadan insan gelmiş ve buradaki Anadolu savunmasına katkıda bulunmuşlar. Çanakkale Savaşları diye geçen olgu, bir Anadolu savunmasıdır. Troia da bir Anadolu savunmasıdır, Çanakkale Savaşları da bir Anadolu savunmasıdır. Bu nedenle bu topraklar, Anadolu coğrafyası bizim için çok önemli” dedi.
“Anadolu’nun bütün geçmişini sahiplenmeliyiz”
Başkan Gökhan, tören yerinde yaptığı açıklamanın devamında; “Anadolu bizim öz vatanımız ve onu uzun yıllardan beri Anadolu’da yaşayan medeniyetler ile birlikte kabul ediyoruz. Bizler de atalarımız gibi bu ülkenin bölünmez bütünlüğü için aynı mücadeleyi veriyoruz. Bunu doğru bir şekilde anlamamız ve bilimsel olarak irdelememiz lazım. Tarihimizin sadece bir bölümünü alıp, onunla öykünmek yerine Anadolu’nun bütün geçmişini sahiplenmek çok önemli. Dolayısı ile Çanakkale’nin bütün kahramanları bu tırın içerisinde var ama tırın dış yüzü ile de 2018 Troia Yılı dolayısı ile Anadolu’nun ve Anadolu medeniyetlerinin önemini vurguluyoruz” dedi.
“Gezici Tırın yolculuğu bir yıl sürecek”
Başkan Gökhan’ın ardından Çanakkale Belediyesinden yapılan açıklamada tırın ilk olarak Özbek köyüne gideceği belirtildi. Yapılan açıklamada; “Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı, ilk durağı olan Özbek Köyüne doğru yola çıktı. Çanakkale Destanları Müzesi Gezici Tırı, bir yıl boyunca sürdüreceği yolculuğunda ilk olarak Çanakkale’nin köy ve ilçelerini gezecek, ardından gelen talepler doğrultusunda Çanakkale’nin tarihini ve kahramanlarını şehir şehir, köy köy gezerek ülkenin dört bir yanına taşıyacak” denildi.
(Oya Koyuncu)