Çanakkale’de sobalar tutuştu

Bu sene kış, soğuğuyla beraber çat kapı geldi. Ani gelişinin ardından problemleri de sürükleyen kış, modern ısınma sistemlerini kullanmayanlar için kömür, odun ve soba bakımı gibi konu başlıklarını da gündeme getirdi.

4648

Çanakkale’de duymaya alışık olduğumuz bir koku olan ve büyük şehirliye nispeten yabancı gelen soba dumanları, evlerin bacalarından tütmeye başladı. Ama sanmayın ki bunun sebebi yalnızca yetersiz altyapıdan kaynaklı… Doğal gaz faturasını karşılayamayacak olan pek çok kentli de modern ısınma sistemlerini bir kenara bırakmak zorunda kalıyor. 3 ay sürecek olan soba yakma ritüeli, son haftalarda kendini henüz şehirden gizleyen ama yüksek kesimlere yağan karların soğuğu ile resmen başladı.

Koç Odun Kömür’ün 4’üncü nesil işletmecisi Mert Koç, Çanakkale’deki güncel kömür ve odun fiyatlarını paylaştı.

Çan ve Soma olmak üzere iki yerli ve ‘Sibirya Kömürü’ denilen bir ithal ile toplam üç kömür çeşidi sattıklarını ifade eden Koç, 25 kiloluk torbaların fiyatlarını şu şekilde kaydetti:

  • Yerli kömürler, 125-150 TL
  • Sibirya kömürü 180 TL
  • Odunun tonunun 4 bin TL olduğunu söyleyen Koç, çuval fiyatının ise 125 TL olduğunu bildirdi.

Kömür işi 3 ay!

Havaların bir anda soğumasıyla beraber, kömür alımının aniden artış gösterdiğini aktaran Koç, “Aslında geç bile geldi kış ama bir anda geldi. O yüzden şu an işler açık, gidişat güzel. Ancak bizim işimiz 3 ay, daha sonra kimse arayıp sormuyor buraları.” dedi.

Çanakkale’de soba yakan çok ev var

İşyerlerinin de soba yaktığını ancak en çok alışverişin evler için alındığını ileterek, “Soba yakan ve doğal gaza geçmemiş çok fazla ev var. Kepez’in eski yerleşim yerleri, Güzelyalı ve Merkez’deki İsmetpaşa, Cevatpaşa, Esenler gibi mahalleler alım yapıyor.” şeklinde konuştu.

Lodoslu havalara dikkat!

Koç ayrıca; lodoslu havalarda sobaların tütmemesi için kömürün az az kullanılması gerektiğini ve odun ile karıştırılmasının daha sağlıklı olacağı bilgisini verdi.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş