havadurum

Çanakkale'de Kadın İşletmeci Şerife Utkutuğ, el emeği örgü ürünleriyle dikkat çekiyor

Kadın emekçilerin var olması günümüzde çoğu kişiyi duygulandıran şeylerden bir tanesi. Kendi el emeğini satan kadınlar, farklı sektörlerde kendisinden bahsettiriyor. N’örüyüm İp& Örgü Butik sahibi Şerife Utkutuğ, dükkanında kendi el emeği ürünlerini vatandaşlarla buluşturuyor.

1343

Örme ürünler hepimizin dikkatini çekiyor. Çeşit çeşit renklerden, çeşit çeşit ürünlere birçok farklı seçeneği bulabileceğimiz bu farklı dünyada, kendi ürettiğin ürünleri satmak ayrı bir keyif veriyor. El emeğiyle satılan ürünler insanları aynı zamanda mutlu ederken kadın emekçilerin farklı sektörlerde çalışarak kendi ürünlerini satması ayrı bir keyif katıyor.

Kadın emekçiler artık her yerde

Çanakkale’de emekçi kadınlar farklı sektörlerde kendisini göstermeye devam ediyor. Çalışma hayatından sonra kendi el emeği ürünlerini satan kadın işletmecilerden bir tanesi olan N’örüyüm İp& Örgü Butik sahibi Şerife Utkutuğ, o isimlerden... Yaptığı ürünleri satan Utkutuğ, aynı zamanda vatandaşların kendi ürünleri de tasarlayabilmesi için de örgü iplerini vatandaşlara ulaştırıyor.

Tecrübe, çocukluğundan geliyor…

Çocukluğundan beri örgü işleriyle uğraşan Şerife Utkutuğ, el emeği ürünlerini kentlilerle buluşturuyor. Emekli olduktan sonra örgü işine başlayan Utkutuğ, emekliliğinin ardından çalışmaya devam ediyor. Utkutuğ, çalışma hayatından bahsederek “Çocukluğumdan beri örgü işiyle uğraşıyorum. Devlet memuru olduktan sonra bıraktım, emekli olduktan sonra burayı açtım ondan sonra tekrar devam ettim. Evde 3 yıl oturduktan sonra sıkıldım, sonra mecburen başladım. Çanakkale gibi bir yerde evde oturulur mu? Mecburen çıkacaksınız dışarıya” ifadelerini kullandı.

Örgü dikkat çeken hobilerden bir tanesi

Pandemi döneminin başlamasıyla beraber, insanlar farklı farklı hobilere yönelmeye başladı. Evlerde kendilerine hobi arayan vatandaşlar, ev bütçesine katkı sağlamak, kendi ürünlerinin emekçisi olmak gibi amaçlarla ürün üreterek hem kendi emeğinin karşılığını alıyor, hem de el emeği ürünleri üretmenin tadını çıkartıyor.

Vatandaşlar aile bütçesine katkı sağlamak istiyor

Pandemi döneminde vatandaşların ev bütçesine destek olmak için örgü işine yöneldiğinden bahseden Şerife Utkutuğ “Pandemi sayesinde insanların örgüye ilgisi çoğaldı. Önceden azdı, pandemide ve bu hayat pahalılığında herkes evine, bütçesine destek olmak için başladı. Örülmüş bir şeyi aldığınızda daha yüksek bir fiyata alıyorsunuz. Ama kendiniz yapabiliyorsanız eğer o işi kurtarıyorsunuz. O zaman insanlarda hem dikişe, hem örgüye yöneldiler” diye konuştu.

Pandemiyle birlikte örgü işine ilgi çoğaldı

Ekonomideki değişimler hayat pahalılığını da etkiliyor. İnsanlar hayat pahalılığından şikayet edip kendi ürünlerini kendileri tasarlamaya doğru ilerlerken ip fiyatlarında da fiyatların etkisi örgü iplerinde de görülüyor. N’örüyüm İp& Örgü Butik dükkanını ziyaret edenlerden bahseden Utkutuğ “Bazı iplere çok uygun diyor, genel olarak fiyatlardan şikayetçi herkes. Türkiye’nin Dünya’nın şartları ortada. Pahalılıktan şikayet var maalesef, inşallah düzelecek” dedi.

Örme ürünler turistlerin de ilgisini çekiyor

Kendisi tasarladığı ürünlerden en çok örme çanta örmeyi sevdiğini bahseden Utkutuğ, çeşitli renk renk çantaları tezgahında sergiliyor. Farklı çantaları satan Şerife Utkutuğ aynı zamanda turistlerin de ilgisini çekiyor. Aynı zamanda hediyelik ürünler için de tercih edilen N’örüyüm İp& Örgü Butik sahibi Utkutuğ “En çok kağıt ipten çanta örmeyi seviyorum. Her türlü örgüyü severim. Dantel örmekle başladım, sonradan da yeni moda, değişik şeyleri örmeyi seviyorum. Oyuncakta ördüm, onlar da çok güzel. Hatta bebeğin biri yurtdışına gitti. Turistler geldi aldı. Bir arkadaşa alınıyor, hediye gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

(Esra Güller)

Paylaş