havadurum

Çanakkale’de Deprem Tatbikatı için gün sayılıyor…

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile 18-22 Eylül'de MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tıbbi Saha Uygulama Tatbikatı bu sene de gerçekleştirilecek. Vatandaşlarda deprem bilinci oluşturmak ve deneyim kazanmak için gerçekleştirilecek olan MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tıbbi Saha Uygulama Tatbikatında deprem senaryosu canlandırılacak.

1610

Çanakkale’nin çeşitli yerlerinde kurulan AFAD ve UMKE çadırları, depreme karşı vatandaşları bilinçlendirmek için yerini alıyor. Afet bölgesi olarak geçen Çanakkale’de depreme karşı alınması gereken önlemlerin ve olası bir afette nelerle karşılaşılabilineceğinden bahsedecek ve bu hususta vatandaşları bilgilendirecek olan ekipler, 18 Eylül tarihi için gün sayıyor. Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilmesi planlanan tatbikat etkinliğinde, alanında uzman ekiplerle vatandaşlara buluşacak. Yaklaşık 60’tan fazla organizasyonun yer alacağı tatbikatta, vatandaşlar afet esnası ve sonrasında nelerle karşılaşabileceklerini ve müdahalelerin de nasıl olacağı hakkında bilgi edinecekler.

“Bu tatbikat ülkemiz ve ünümüz için büyük bir onur”

Olası deprem senaryosunun gerçekleştirileceği ve vatandaşların bilinç sahibi olması amacıyla düzenlenecek olan tatbikat hakkında konuşan Çanakkale İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk “18-22 Eylül tarihleri arasında MODEX tatbikatı gerçekleştirilecek. Bu uluslararası bir tatbikat. Ülkemizde gerçekleştirilmesi bizim için büyük bir umut. Yaklaşık 500’den fazla profesyonel ekiple, 5 gün boyunca olası afetlerle, olası acil durumlarla, ülkede paydaş durumlarda bağlantıyı nasıl sağlayabileceğimiz, desteği nasıl sağlayabileceğimiz, kendi gücümüzü nasıl gösterebileceğimiz konusunda tatbikat gerçekleştirilecek. Bu ülkemiz ve ünümüz için büyük bir onur. Dediğim gibi, bizim sağlık altyapımız çok güçlü. Bu depremde, sellerde, yangınlarda gördük. Bir daha karşımıza çıkmamasını umuyoruz ama çıkması durumda ne yapacağımızı bu tatbikatlarla daha da pekiştireceğiz. Bu tatbikatlarda Sahra Hastanemizi kuracağız, afetlerde çıkan vatandaşlarımızı nasıl tedavi edeceğimizi değerlendireceğiz, deniz ambulanslarımızı kullanacağız, tahliyelerimizi gerçekleştireceğiz. Helikopterlerimiz, uçaklarımız, kara uçaklarımızın hepsini aktif bir şekilde kullanacağız. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz” dedi.

“Çanakkale deprem bölgesi”

Düzenlenecek olan MED EU MODEX uygulama tatbikatının Türkiye ve Çanakkale için öneminden bahseden Gökhan Baştürk, Çanakkale’nin deprem bölgesi olmasından dolayı bu tatbikat senaryosunun öneminden bahsetti. Baştürk konuşmasında “Bu iki yılda bir ülkemizde gerçekleşen bir organizasyon. Çanakkale’de ünlü olması bize hem büyük bir yük veriyor hem de onur veriyor. İnşallah kazasız belasız, en fazla dersi çıkartarak bu organizasyondan anlımızın akıyla çıkmak istiyoruz. 60’tan fazla operasyon gerçekleştirilecek. İnşallah pazartesiden itibaren hem Çanakkale halkına hem de ülkemize iyi bir organizasyon göstermeyi planlıyoruz. Biliyorsunuz Çanakkale deprem bölgesi, ülkemiz deprem hattına sahip bir bölge. Bir afet durumunda ve afetten sonra afetten kurtulan vatandaşın sağlık hizmetine ulaşmasının tatbikatını gerçekleştireceğiz. Burada afetten kurtulan vatandaşlarımız olacak, afet sırasında başımıza gelecek kötü durumlar olacak. Dış ülkeden gelen personellerle birlikte eksiklerimizi görme şansımız olacak. Güzel bir tatbikat olacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

“Afetlerde karşılaşacağımız sorunların tamamının olacağı bir tatbikat”

AFAD Çanakkale İl Müdürü İbrahim Tarı da bu etkinliğin ulusal olarak öneminden bahsederek şehrin tüm imkanlarının bu etkinlik için seferber olacağından bahsetti. Etkinliğin faydalı bir etkinlik olduğunu ve vatandaşların ilgi göstereceğini düşündüğünü söyleyen Tarı, “Sağlık teşkilatımızın ve diğer ilgili kurumların afetlerde arama kurtarma, acil yardım, sağlık müdahaleleri, afetlerde karşılaşacağımız sağlık sorunlarına müdahale nasıl yapılır, tamamının olduğu bir tatbikat. Bu tatbikat 60’tan fazla bizim enjeksiyon dediğimiz olay var. Sağlık müdahaleleri, tedavileri, nakliyeleri, afette açıkta kalmış insanların tahliyeleri ve çadır kentte barındırılmaları, enkaz altında kalan insanların kurtarılmaları, yüksekten düşen insanların kurtarılmaları… Bu faaliyetlerin içerisinde Milli Savunma Bakanlığı var, jandarma arama kurtarma var, AFAD var, UMKE var. Sağlık Bakanlığı’nın neredeyse bütün birimleri var. Bu faaliyetlere ilaveten İl AFAD Merkezi faaliyetleri, Mobil AFAD Merkezi ve Sağlık Merkezi, Kriz Merkezi tamamı icra edilecek. Çok sayıda ülke geliyor, ülke sayıları artmaya devam ediyor. Tatbikat esnasında onların bizimle beraber çalıştıklarını bir de faaliyetin gözlemlemelerini yaptıklarını hep birlikte göreceğiz. Umarım çok faydalı bir tatbikat olacak. İnsanlarımız, şehirlilerimiz, şehrimizin ve ülkemizin hazırlığı yönünde olan bu faaliyete ilgi göstereceklerdir. Afetsiz günler dileyerek, başarılı bir tatbikat olmasını arz ediyorum” ifadelerini kullandı.

(Esra Güller)

Paylaş