havadurum

Çanakkale'de 28. Ahilik Haftası Coşkuyla Başladı

Çanakkale, 28. Ahilik Haftası'nı coşkuyla karşılayarak, Ahilik geleneği ve esnaf kültürünü özel etkinliklerle kutladı. Çeşitli katılımcılarla dolu törenlerde, esnafın ve Ahilik kültürünün önemi vurgulandı.

1453

Çanakkale, 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında kutlanan 28. Ahilik Haftası Programı'na ev sahipliği yaparak bu özel etkinlikleri coşkuyla karşıladı. Çeşitli katılımcılarla dolu etkinliklerin açılışında Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, CHP Çanakkale eski Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ersin Kahraman ve Murat Aydoğdu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ali Karaman, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, Çanakkale Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, kamu kurum temsilcileri ve çok sayıda esnaf ve oda üyesi yer aldı. Çanakkale Valiliği Atatürk Anıtı'na çelenk sunarak başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, CHP Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan’ın konuşmalarının ardından Halk Oyunları gösterisi, İlin Ahisine, Kalfasına ve Çırağına kaftan giydirilmesi ve ödül töreni, Mehteran Takımının dinletisi, Ahi ikramı ve Kızılay kan bağışı gibi etkinliklerle gün renklendi. Ahilik Haftası'nın coşkuyla kutlandığı bu özel günde, Ahilik geleneği ve esnaf kültürü ön plana çıktı.

Özcan, “İş yeri kiralarında da maksimum yüzde 25 zam uygulandın”

Özcan, ahilik kavramının önemine dikkat çektikten sonra, enerji maliyetleri, akaryakıt fiyatları ve döviz kurlarındaki sürekli artışların, esnafı zorladığını belirtti. Özcan, devletin bir yıl önce iş yeri kiraları için yüzde 25 artış sınırı koyduğunu ancak bu sınırın Temmuz ayında iş yeri kiraları için geçerli olmadığını ifade etti. Özcan, sözleşmesi biten esnafın TÜFE oranına göre kira verdiğini belirterek, “Zaten kiralarda sorun var. Yüzde 25 artış problemken biz iş yerimizin kiralarını TÜFE oranına göre ödüyoruz. Bizim iş yerimizin kira sözleşmesi sona erdiği zaman ödeyeceğimiz rakamın en düşük seviyesi yüzde 67” dedi.

“Kiralık daire yapılsın”

Ayrıca, devletin TOKİ aracılığıyla birçok ilde konutlar inşa ettiğini ve Çanakkale'de de bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirten Özcan, özellikle öğrenci şehri olan Çanakkale'de daha fazla kiralık konut yapılması gerektiğini belirterek, “Devletimiz TOKİ aracılığıyla şekilde birçok ilde konutlar yaptı. Çanakkale ilk etapta 3 bin civarında konutlar yapıldı. İlavesi devam ediyor. Biz de diyoruz ki devletimiz şunu yapsın; hepsini satışa çıkarmasın, burası öğrenci şehri. İki bin kişilik konutu satışa çıkarıyorsak hak sahiplerine bin kişilik de kiralık konut yapalım. Asgari ücret seviyesinde belli bir maaşla çalışan emeklisi, öğrencisi bundan faydalansın. Biz devletimize bunu teklif ediyoruz. Devletimiz güçlü. Bunu yapabilir. Eğer üç bin konut yapılırken bugün yüzde otuzu, yüzde 40’ı kiralık yapılsaydı belki Çanakkale'mizde biz bu sorunu yaşamayacaktık” dedi.

Güneşhan, “Esnafın yanındayız”

Ahilik Haftası'ndaki çelenk sunma töreninin ardından yapılan konuşmada, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, ahilik geleneğinin kardeşlik, eli açıklık ve cömertlik anlamlarını taşıdığını vurgulayarak, tüm esnaf ve sanatkarların bu özel haftasını kutladı. Ülkenin zorlu ekonomik ve siyasi dönemlerden geçtiğini belirten Güneşhan, en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye'de 2 milyon 100 bin esnafın bulunduğunu ve Çanakkale'de 26 bin esnafın ekonominin bel kemiği olduğunu vurguladı. Güneşhan, esnafın desteklenmesi ve esnaf bakanlığının kurulması gerektiğini ifade ederek, CHP milletvekilleri olarak esnafın her türlü işinin arkasında olduklarını belirtti.

“Ahilik kültürünü korumak için elimizden geleni yapacağız"

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Ahilik Haftası'nda ahilik kültürünün yaşatılmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, ahilik kültürünün doğruluk ve dürüstlüğü simgelediğini belirtti. Ceylan, bu kıymetli kültürün devam ettirilmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını ifade etti. Esnafın önemine vurgu yapan Ceylan, esnafın şehirlerin nabzını tutan, ekonominin kılcal damarlarından biri olduğunu söyledi. Ayrıca, perakende yasası düzenlemesi ve SGK primleri konularında çalışmaların devam ettiğini ve muhalefet olarak bu konuları desteklediklerini belirtti. Ceylan, esnafın yanında olacaklarını ve ahilik kültürünün yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.(Damla Yeltekin)

Paylaş