havadurum

Çanakkale’de 2 KYK yurdunda faciadan dönüldü; Eğitim-Sen Başkanı açıklamada bulundu

Çanakkale’de KYK yurtlarında yaşanan asansör kazaları öğrencileri tedirgin ediyor. Bir öğrencinin hafif yaralandığı, bir öğrencinin ise panik atak geçirdiği bildirildi. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı, yurtların kapasitesinin üzerinde öğrenci barındırdığını ve asansörlerin bakımsız olduğunu söyledi.

2527

Çanakkale’de KYK yurtlarında asansör kazaları öğrencileri tedirgin ediyor. Üniversite kampüsünün içindeki Çanakkale KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda, içinde 3 öğrencinin bulunduğu asansör perşembeyi cumaya bağlayan gece düştü. Bir öğrencinin hafif yaralandığı öğrenilirken, bir öğrencinin ise panik atak geçirdiği bildirildi. Öğrenciler hafif yaralarla kurtulurken, sorumlulardan şikayetçi olacakları öğrenildi.

2 yurtta da asansörü düştü

Çanakkale KYK Kız Öğrenci Yurdu'nda düşen asansörün yanı sıra Çanakkale Safiye Hüseyin Elbi KYK Yurdu’nda ise geçtiğimiz günlerde asansörün boş olduğu sırada düştüğü öğrenildi. 25 Ekim tarihinde ise Çanakkale’de de KYK’ya bağlı olan Kerime Sultan Erkek Öğrenci Yurdu’nda bir öğrenci intihar etmişti. Aydın’da KYK yurdunda 25 Ekim gecesi 16 öğrencinin bindiği asansörün düşmesi sonucu ise Zeren Ertaş yaşamını yitirmişti. Çanakkale’de de meydana gelen asansör kazalarının ardından Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, yurtların kapasitesinin üzerinde öğrenci barındırdığını ve asansörlerin bakımsız olduğunu söyledi.

“Olayı ciddiye almayan, hafife alan bir tutum var”

Yurt müdürünün “Siz asansör hızlı gittiği için düştüğünüzü sandınız” şeklinde bir söz söylediği öne sürüldü. Öğrencilerin bu söze tepki gösterdiği öğrenildi. Eğitim-Sen Başkanı Hacımusalar, “Üzücü olan olay, yurt müdürünün ‘Siz asansör hızlı gittiği için siz düştüğünüzü sandınız’ şeklinde alay edici bir tutum sergilemiş. Olayı ciddiye almayan, hafife alan bir tutum var” dedi.

Hacımusalar, “Yurtlarda kapasite sorunu asansör kazalarını beraberinde getiriyor!”

Hacımusalar yurtların kapasitesinin üzerinde öğrenci barındırdığını ve asansörlerin bakımsız olduğunu ifade ederek, “Birisi Safiye kız yurdunda boş iken düşmüş, tamirciler gelmiş bakım yapıyorlar. Diğer asansör ise Çanakkale kız yurdunda 3 kız öğrencinin bulunduğu bir asansör düşmüş. Hafif yaralanmalar varmış. Biz bunu hep söylüyoruz; kapasitesinin 100 kişi olduğu yere 200 öğrenci yığıyorlar. Bir kişi fazladan asansöre bindiği için düşmüyor bu asansör, 2 kat kapasiteyle çalışıyor. Yurtlarda kapasite sorunu asansör kazalarını beraberinde getiriyor Bu standartlara uygun altyapı ve zeminin oluşturulması lazım. Yemekhanelerde ve odalarda da aynı sıkıntı var. 10 kişilik yemekhanelere 20 kişiye giriyor, 5 kişilik odada 10 kişi yakıyor. Böyle üzücü olaylar yaşamak istemiyoruz ama bu yıl, bu tür üzücü şeyler sürekli devam edecek, sık sık karşılaşacağız gibi gözüküyor” dedi.

Öğrenciler hem fiziksel hem ruhsal olarak etkilendi

Hacımusalar, Aydın’da bir öğrencinin hayatını kaybetmesi ve ülke genelinde asansörlerin bu kadar çok arıza yapıp düşmesinin sebebinin uygun olmayan yerlerde fazla kapasitesiyle öğrencilerin kalması olduğunu belirtti. Eğitim-Sen Başkanı Hacımusalar, “Bu asansörlerin yük taşıma kapasitesi ve çalışma süresi ikiye katlanıyor. Belki günde 10 defa kullanılıyor ama öğrenci yoğun olunca 20 defa asansör inip kalkıyor. Beşinci kattan yedinci kattan çocuklar yürüyerek inemezler ki. Sonuçta asansör kullanacaklar bu insanlar. Öğrencilerden birinin hafif yaralandığı söyleniyor. Diğer öğrenciler de psikolojik olarak etkilenmişler.” diye konuştu.(Damla Yeltekin)

Paylaş