Çanakkale çevre duyarlılığında öncü

415

 İnternet üzerinden yayın yapan listelist.com isimli sitede “Ülkemizden 8 Belediyenin Geleceğe Umutla Bakmamızı Sağlayan Ekolojik Çalışmaları”na yer verildi. Selim Gerçeker imzalı derlemede, Çanakkale Belediyesi de, Beşiktaş Belediyesi, Muğla, Kadıköy, Ovacık, İzmir, Denizli ve Eskişehir Belediyeleri arasında 5’inci sıradaki yerini aldı… Derlemede belediye faaliyetlerine yer verilmeden önce; “Dünyada ve ülkemizde şehirleşme almış başını giderken diğer yandan kaybettiğimiz ekolojik değerlere hiç kimsenin sahip çıkmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu haftaki ‘iyi şeyler de olmuyor değil’ köşemizde sizler için geleceğe karşı umutlarımızı yeşertecek çalışmalar yapmış ülkemizin farklı yerlerindeki belediyelerin son zamanlardaki çalışmalarını derledik” açıklamasında bulunuldu. 

İşte, “Okurken içinizde umut tohumlarının yeşermesi dileğiyle…” girişinin yapıldığı derleme… 
 
1. Beşiktaş Belediyesi’nin restoran atıklarından ayda 500 kg gübre ürettiği projesi
Geçtiğimiz yıllardan beri restoranlardan topladığı gıda atıklarını toplayıp kompostlaştırarak gübreye dönüştüren Beşiktaş Belediyesi, bu yöntemle parklarda kullanılmak üzere ayda 500-600 kg gübre üretti. Bu çalışmalarını hala sürdüren belediye gıda atıklarını en verimli şekilde değerlendiren belediyelerin başında gelerek göz dolduruyor.

2. Muğla Belediyesi’nin ücretsiz tohum sağlayabildiği ‘Tohum Bankası’ projesi
‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganıyla yaklaşık bir yıl önce projeye başlayan Muğla Belediyesi, kimyasal tohumlar yerine organik tohumları kazandırmak adına vatandaşın da bedavaya yararlanabileceği bu ücretsiz tohum projesine başladı.
 
3. Türkiye’nin ilk ekolojik çocuk yuvasına destek veren Kadıköy Belediyesi
Kadıköy Belediyesi’nin yaptıklarını say say bitmez fakat hem ekolojik anlamda hem de çocuklara çevreyi sevdirme anlamında yaptığı bu proje takdire şayan. Sahrayıcedit Mahallesi’ndeki yuvanın inşaatından iç teşrifatına, bahçesinden enerji ve su gibi temel altyapısına kadar çevreci bir tasarım ile ön plana çıkıyor. Burada amaç hem sürdürülebilir bir enerji ile ayakta kalan yuva kurmak hem de çocuklara çevreciliği aşılamak.
 
4. İzmir Belediyesi’nin temiz hava için elektrikli otobüs projesine geçmesi
Çevrecilik konusunda devrim yaratacak adımlar atmaya hazırlanan İzmir Belediyesi işe elektrikli otobüslerle başlayacak. Daha temiz bir havayı ilke edinen belediye işe 20 otobüsle start vermeye hazırlanıyor.
 
5. Çanakkale Belediyesi’nin 1100 adet bisikleti ücretsiz dağıtması
Yine temiz havaya önem veren belediyelerin başında gelen Çanakkale, çevreci direnişiyle son zamanlarda gündeme gelmişti. Fakat Çanakkale’de buzdağının bir de görünmeyen kısmı var. Temiz havaya bir hayli önem veren belediye 2016’da 1100 adet bisikleti ücretsiz olarak dağıtmıştı.
 
6. Çevrecilikte çığır açan Denizli Belediyesi
Geçtiğimiz yıllarda çevrecilik anlamında ödül alan Denizli Belediyesi bu alanda fazlasıyla iddialı belediyelerimizden birisi. Atık su, geri dönüşüm gibi birçok çevrecilik faaliyetinde başarıya ulaşan belediye, hem çevreciler tarafından ziyaret alıyor, hem de çevreciliği çocuklara aşılayarak büyük takdir kazanıyor.
 
7. Eskişehir Süper Kent Projesi
Uzun zamandır Sürdürülebilir Süper Kent Projesi üzerinde çalışan Eskişehir Belediyesi sona yaklaştı. Yeni kurulacak şehirde Amsterdam izleri görülürken hem de tamamen sürdürülebilir enerji ile yaşamını devam ettiren bir şehrin gelişmesine tanık olacağız. Bu proje başarılı şekilde sürdüğü takdirde diğer illerimize de örnek teşkil edecektir.
 
8. Ve medarı iftiharımız Ovacık Belediyesi
Hangi birini saysak az gelir… Tunceli, Ovacık Belediyesi’nin ‘komünist başkan’ lakaplı başkanı Fatih Maçoğlu, organik tarım yapılmasına ve fasülye, nohut, patates ve bal üretimini teşvik etmesiyle de biliniyor. Her sene olduğu gibi bu sene de kar zarar bilançosunu balkondan asarak adeta bu işin istenilince olabileceğini bizlere kanıtlıyordu. 
(Şenol Güven)
Paylaş