Çanakkale’de uzun süredir meydana gelen depremler nedeni ile tedirginlik ve korku devam ediyor. 6 Şubat’ta merkez üssü Ayvacık’ın Gülpınar beldesi olan 5.3 büyüklüğünde deprem nedeni ile Ayvacık’ın birçok köyünde yüzlerce ev yıkılmış, çok sayıda ev de oluşan hasar nedeni ile oturulamaz hale gelmişti. 6 Şubat’tan 12 Şubat’a kadar 4 büyüklüğü üzerinde 16 deprem meydana gelirken, bunların 5 tanesi de 5 ile 6 büyüklüğü arasında oldu. 6 günde meydana gelen 807 tane irili ufaklı deprem nedeni ile Çanakkale ve ilçelerindeki vatandaşların korku ve tedirginlikleri devam ediyor. Yaşanan depremler, Çanakkale’de bir afet planı olup olmadığını akıllara getiriyor. Çanakkale’de meydana gelebilecek herhangi bir afet durumunda vatandaşların güvenli bir şekilde toplanabileceği alanlar, vatandaşların geçici olarak kalabilecekleri çadır iskan alanları noktalarını belirleyen AFAD İl Müdürlüğü, aynı zamanda herhangi bir afet durumunda gerekli olabilecek malzemelerin bulunduğu afet acil konteynırlarını da Çanakkale’nin çeşitli noktalarına yerleştirmiş durumda. AFAD İl Müdürlüğü tarafından afet durumunda vatandaşların güvenli bir alanda toplanabilmesi için Çanakkale’de 5 alan bulunuyor. Herhangi bir afet durumunda toplanma alanı olarak Barbaros Mahallesi’nde bulunan Çanakkale Dardanelsper Tesisleri, Cevatpaşa Mahallesi’nde bulunan Rotary Parkı, Hastane Bayırı Spor Tesisleri, Halk Bahçesi ve Cumhuriyet Meydanı yer alıyor. Bu alanlar herhangi bir afet durumunun atlatılmasından sonra Çanakkalelilerin toplanabileceği güvenli alanlar olarak belirtiliyor.
7 nokta’da acil afet konteynırları
AFAD İl Müdürlüğü, Çanakkale’nin çeşitli noktalarında herhangi bir afet durumunda gerekli olabilecek araç gereçlerin bulunduğu konteynırlar da yerleştirmiş durumda. Çanakkale’nin 7 farklı noktasında bulunan afet acil konteynırları Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Yurt Binası, Barbaros Mahallesi Muhtarlığı`nın yan tarafı, Cuma Pazarı`nın ön tarafı, Belediye İş Merkezi yanında bulunan İsmet İnönü Heykeli`nin bulunduğu alan, Çanakkale Anadolu Lisesi bahçesi, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi`nin yanında bulunan Fevzi Renda Sokak ve Hava Lojmanları`nın karşısında bulunan parkta yer alıyor. 2 bine yakın öğrenciyi barındıran KYK yurdunda, gönüllü öğrenciler AFAD ekipleri tarafından afet anı ve sonrası için eğitiliyor. Acil afet konteynırları içerisinde ise herhangi bir afet durumunda kullanılabilecek olan halat, ilk yardım çantası, jeneratör, kürek, kazma, uzatma kablosu gibi malzemeler bulunuyor. Ayrıca AFAD ekipleri tarafından eğitilen kişiler için çantalar da konteynırlar içerisinde hazır tutuluyor. AFAD personeli her mahalleden dönem dönem gönüllü 15 kişiyi eğitiyor.•
Çadır iskan alanları
AFAD İl Müdürlüğü ayrıca geçici-çadır iskan alanları da belirlemiş durumda. Herhangi bir afet durumunda vatandaşların geçici olarak kalabileceği çadır iskan alanları olarak Esenler Mahallesi’nde Daniş Acar Huzurevi Önü Boş Alan, Vahit TUNA Anadolu Lisesi Kapalı Spor Salonu, İMKB Endüstri Mes. Lisesi, Denizcilik Mes. Lisesi, Denizcilik Ana. Mes. Lisesi Kapalı Spor Salonu , Atatürkçü Düşünce Derneği Ağaçlandırma Alanı, Özgürlük Parkı, Esenler Kapalı Spor Salonu, Devlet Hastanesi Alanı, İsmet Paşa Mahallesi’nde Pazar Yeri, Barbaros Mahallesi’nde ise Barbarosspor Tesisleri, 90. Yıl Kültür Merkezi, 75. Yıl Parkı, KİPA Alışveriş Merkezi Yanı olarak belirlenmiş durumda.
(Atakan Alkış-Zeynep Kocaman)