havadurum

Çanakkale Belediyesi’nden raylı sistem açıklaması!

Çanakkale Belediyesi internet sitesi üzerinden açıklama yayınladı. Yayınlanan ulaşım hizmetleri açıklamasında "Çanakkale’de raylı sistem olacak mı?" sorusuna yanıt verildi.

2018

Çanakkale Belediyesi, internet sitesi üzerinden ulaşım hizmetleri hakkında açıklama yayınladı. Yayınlanan açıklamada, Çanakkale’deki raylı sistem hakkında ifadelere yer verildi.

Açıklamada “Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar ve yapılan araştırmalar doğrultusunda, uzun süredir gündemde olan kent içi toplu taşıma sisteminde raylı sistem uygulamalarının kullanılabilirliğine ilişkin fizibilite çalışmaları gerçekleştirildi. Her geçen gün büyüyen ve gelişen bir kent olan Çanakkale’de, ulaşım alanında da çeşitli çalışma ve projeler ortaya konuyor. Bu süreçte raylı sistemlerin Çanakkale’de oluşturulması ve kullanılması da dönem dönem dile getirilen konuların başında geliyor. Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün konuya ilişkin yapmış olduğu çalışma ve araştırmalar doğrultusunda ise, raylı sistemler konusunda göz önünde bulundurulması gereken teknik ve mali şartlar ile birlikte yasal sınırlılıklar bulunuyor."

"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu 2019-2023 yılları On Birinci Kalkınma Planında (2019-2023) raylı sistemler konusunda kentlere rehberlik eden bazı ifadeler yer alıyor. Bu ifadeler şöyledir; Raylı sistemlerin, işletmeye açılması beklenen yıl için doruk saat-tek yön yolculuk talebinin tramvay sistemleri için asgari 7.000 yolcu/saat, hafif raylı sistemler için asgari 10.000 yolcu/saat, metro sistemleri için ise asgari 15.000 yolcu/saat düzeyinde gerçekleşeceği öngörülen koridorlarda planlanması şartı aranacaktır."

"Kentiçi toplu taşımada trafik yoğunluğu ve yolculuk talebindeki gelişmeler dikkate alınarak öncelikle otobüs, metrobüs ve benzeri sistemler tercih edilecek, bunların yetersiz kaldığı güzergâhlarda raylı sistem alternatifleri değerlendirilecektir. Kalkınma planının rehberliğinde Çanakkale’deki toplu taşıma verileri göz önüne alındığında, kentimizde yaz döneminde hafta içi günde 35.000 yolculuk yapılmaktadır. Üniversite açıldığı güz döneminde ise bu rakamlar hafta içi günlük 55.000 - 60.000 yolculuğa ulaşmaktadır. Belirli bir koridor üzerinde belirtilen yolculuk rakamları ile raylı sistemler taşımacılığının hem kurulumu hem de işletilmesi mümkün görülmemektedir."

"Bununla birlikte Türkiye’de 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununa tabi 30 kent bulunmakta olup, faal olarak hizmet veren raylı sistemlerin tamamı büyükşehir ölçeğindeki kentlerdedir. Bununla birlikte bu 30 büyükşehir ölçeğindeki kentin sadece 12’sinde (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Samsun, Konya, Antalya, Gaziantep, Adana ve İzmit) kent içi ulaşımda raylı sistem bulunmaktadır. 5393 Sayılı Belediye Kanuna tabi kentler, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanununa tabi kentlere ölçekle daha küçük ölçekli kentlerdir. 5393 Sayılı Kanuna tabi küçük ve orta ölçekli kentlerin hiçbirinde kent içi toplu taşımada raylı sistemler bulunmamakla birlikte bu kentlerin tamamında lastik tekerlekli toplu taşıma araçları kullanılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş