havadurum

Çanakkale’nin üç temel sorununa çözüm aranıyor

Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Çanakkale İli Odaları ve Borsaları Müşterek toplantısında VIII.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu`na iletilmek üzere kentin en önemli sorunları belirlenerek, buradaki sözcülük görevi ÇTSO Başkanı Bülend Engin`e verildi.

1217
 
 
Çanakkale İli Odaları ve Borsaları Müşterek Toplantısı Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapıldı. Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen ve yönetim kurulu üyeleri, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin ve yönetim kurulu üyeleri, Biga Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Şadan Doğan ile yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özen ve yönetim kurulu üyeleri, Biga Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Okyay ve meclis üyeleri ile oda/borsa genel sekreterleri ve basın mensupları katıldı. Oturum başkanlığını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, burada yaptığı açılış konuşmasında başkanlara ve toplantıda hazır bulunan meclis ve yönetim kurulu üyelerine söz verilerek Ankara’da en üst düzeyde gündeme getirilmek üzere Çanakkale’nin en temel sorunları ve ihtiyaçlarının neler olduğu konusundaki fikir ve düşüncelerini sordu. Yapılan değerlendirmeler neticesinde Çanakkale’nin sorunlarını VIII.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda dile getirmek üzere sözcü olarak Çanakkale TSO Başkanı Bülend Engin’in seçilmesine oy birliği ile karar verildi.
 
Şurada Başbakan Ahmet Davutoğlu`na bildirilmek üzere belirlenen temel sorun ve ihtiyaç alanları da şu şekilde belirlendi:
Çanakkale İli’nin Üç Temel Sorunu ve Çözüm Önerisi
1-Ulaşım –Limanlar- Turizm
İstanbul, İzmir ve Bursa illerine eşit mesafede uzaklığı olan ilimiz bu üç büyük kent arasında sıkışıp kalmış ve yatırım tercihlerinde önemli bir unsur olan ulaşım alt yapı eksikliği nedeniyle Marmara Bölgesi içinde gelişmişlik sırasında hak ettiği yerini alamamıştır. Gerek karayolu gerekse deniz yolu ulaşımının yetersiz olması ilçelerimiz ile dahi yıllarca yeterli ekonomik ve sosyal ilişkilerin kurulmasını zorlaştırmıştır. Duble yollar tamamlanmalıdır. Çanakkale’mizde yer alan bütün liman ve OSB’ler ulusal plan hükümlerine uygun şekilde bölünmüş yol ağıyla birbirine bağlanmalıdır. Hava ulaşımında istikrar sağlanmalıdır. Çanakkale’nin gelişimine engel olan mevcut Çanakkale Havaalanı yeri imara açılarak devlete yük olmadan yeni havaalanı hatta 2. Havaalanı yapılabileceği alternatifi değerlendirilmelidir. Demiryolu Lapseki’ye kadar getirilmelidir.
 
Çanakkale Yat Limanı, Çanakkale Kurvaziyer İskelesi, Lapseki Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı, Gelibolu Limanı, Karabiga Limanı
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2011 yılında projelendirilen ve 2012 Haziran ayında ÇED Olumlu Belgesi verilen Çanakkale Yat Limanını 608 yat bağlama kapasite ile Çanakkale için çok önemli bir yıl olan 2015’de hizmete sunulmasını planlamış idik. Projenin gerçekleştirilebilmesi için İmar Planı Teklifi ilgili makamlara sunulmuş, bu teklifin inceleme ve değerlendirme süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü nezdinde devam ederken, Çanakkale Belediye Başkanlığı olumsuz görüş bildirmiş Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü’nce imar planı teklifinin uygun bulunmadığının bildirildiği öğrenilmiştir. Tamamen kamu yararı güden ve bir yatırımın üstlenilmesi talep edilmeyen Çanakkale Yat Limanı Projesi; Çanakkale Oda ve Borsalarının, Çanakkale halkının, esnafın ısrarlı desteklerine rağmen hayata geçirilememiştir. Ülkemizin turizm sektöründe gelişimi için ulusal gelişim stratejimizde öngörülen mevcut 200 balıkçı barınağı içinden 55 adetinin yat limanı olarak sektöre kazandırılması hedefine Çanakkale’den destek vermek için Çanakkale Lapseki Balıkçı barınağının balıkçıların hakları da saklı kalmak üzere Lapseki Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı Projemiz de ne yazık ki gerçekleşememiştir. Çanakkale’ye çağ atlatacağına inandığımız Çanakkale Kurvaziyer İskele Projesi hayata geçirilmelidir. Gelibolu Limanı Projesi hayata geçirilmelidir. Karabiga Limanı Projesi yapılmalıdır.
 
2- Eğitim
21 kasım 2012’de protokolü imzalanmış bulunan TOBB ETÜ ÇTSO Eğitim Birimleri 2 Fakülte olarak Çanakkale’ye kazandırılmalı, Çanakkale’de yüksek öğrenimde rekabet sağlanarak kalite yükseltilmelidir.
 
3- Sanayi
Çanakkale İş Dünyası olarak üretim olmadan büyüme ve kalkınmanın olmayacağının, gelişmenin, refah seviyesini artırmanın, yakalandığımız orta gelir tuzağından kurtulmanın tek yolunun sanayi ve ileri teknoloji ile katma değeri yüksek üretim olduğunun bilincindeyiz. Sahip olduğu potansiyel ile Türkiye’nin lokomotifi olabilecek bir kent olmasına, rekabetçilik endeksinde Kayseri, Gaziantep gibi illeri geride bırakmasına rağmen istenen gelişimi sağlayamayan Çanakkale’de bu durumun sebebi üretim olmayışı, sanayinin gelişmemesi ve tüm Türkiye’mizin sorunu katma değeri yüksek ürünler üretilememesidir. İlimizdeki sanayinin gelişimine yönelik olarak ÇTSO ARGE Merkezi Teknopark’da kısa bir sürede hayata geçirilmiş, tüm ofisleri kiralanmış olup 2.ARGE’nin kurulması için talep toplanmaktadır. Diğer bir çalışmamız da, bir tarım şehri olan Çanakkale’de Gıda İhtisas OSB kurulması ve ayrıca Çan İlçemizdeki sanayi kültürünün değerlendirilmesi için Çan Karma OSB kurulması yönündedir. Her iki talebimiz için bilgilendirme raporları hazırlanarak Bakanlığımıza arz edilmek üzere Çanakkale Valiliği’ne teslim edilmiştir. Ülkemizin 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine bu anlamda da katkı sunmak için; İlimizin değerleri süt ve süt ürünlerimizin ihracatını yapabilmemiz, yaş sebze meyvemizin ihracatını artırmamız şarttır. Çiftçilerimizin ve hayvan yetiştiricilerimiz için hayvan yemi ve gübredeki KDV oranı düşürülmelidir. Gelecek kuşaklara bırakacağımız en önemli miras olan yaşanabilir bir çevreden asla ödün vermeden sanayinin gelişimine yönelik projelerimiz ile Çanakkale İş Dünyasını temsil etmeye devam edeceğiz.
Paylaş