havadurum

Çanakkale’nin spor geçmişi

Kentteki ilk spor faaliyetlerinin, 1908 yılında mahalle takımları arasında oynanan futbol maçlarıyla başladığı biliniyor...

441
Birinci Dünya Savaşının ülkemize ve yöremiz sporuna olan önemli olumsuz yansımaları sonucu kayda değer spor etkinlikleri bir süre görülmemiş, Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte bu konuda gelişen düşünceler 1927 yılında kulüpler bazında bir örgütlenmeye dönüşerek "Türk Ocağı ve İdman Cemiyetleri Birliği" önderliğinde resmi nitelikli spor kulüpleri kurulmuştur. Bu gelişmeler sonucu ilk futbol liginin 1932-1933 sezonunda 8 takımın katılımıyla yapıldığı, daha sonraları futbol, atletizm, bisiklet, kürek ve yüzme dallarında grup müsabakalarında Çanakkale’nin başarıyla temsil edildiği arşivlerden ve mevcut ödüllerden anlaşılmaktadır.
 
1938 yılında çıkan 3530 sayılı Beden Terbiyesi Kanunu`nun verdiği güç ve düzenlemelerle Çanakkale merkezinde tescili yapılan ilk spor kulübü Sarı-Kırmızı renklerle 07/03/1946`da kurulan "Türkgücü Gençlik Kulübü" dür. Biga İdman Yurdu, Ezinespor ve Avcılık Birliği, Gelibolu İdman Yurdu, Ayvacık Gençler Birliği, Lapseki Gençler Birliği ile Eceabat Ecespor ilçelerinde kurulan ilk spor kulüpleri olmuşlardır.
 
İllerdeki spor teşkilatlanmaları sonucu Çanakkale Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü kurularak, Cumhuriyet Meydanındaki ilk binasında hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra, şimdi Özel İdare Müdürlüğü binasının bulunduğu eski yerde, ondan sonra da Su Sporları Eğitim Merkezinin bulunduğu binalarda faaliyetlerine devam eden teşkilat, bir süre spor salonunda hizmet verdikten sonra 1987 yılında yapımı biten şimdiki hizmet binasına taşınmıştır.
 
Kuruluşunun genel amacı gençlerin serbest zamanlarını sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirmelerini sağlamak, her yaştaki vatandaşlarımıza spor yaptırmak, elit oyuncularımıza her yönden sahip çıkarak, onların becerilerini ulusal ve uluslararası organizasyonlarda değerlendirmektir.
 
CAHİT GÖVEREN
Paylaş