Çanakkale’de inşaat sektörü kaygılı

İnşaat sektörüne 30 bin metrekareyi geçmemek kaydıyla getirilen şantiye şefi zorunluluğu kentteki inşaatları durma noktasına getirdi.

1451
30 bin metrekareyi geçmeyen her inşaata bir inşaat mühendisi şartının getirilmesiyle birlikte Çanakkale’de sayı anlamında yaşanan inşaat mühendisi sıkıntısı, inşaat sektörünü olumsuz yönde etkileyecek. Resmi kurumlarda olan ve mesleğini devam ettirmeyen ile birlikte 320 inşaat mühendisinin olduğu Çanakkale’de, yaklaşık bin 500 inşaatın yapılıyor olması ilerleyen süreçte durma noktasına gelecek inşaatlarda yaşanacak sorunu gözler önüne seriyor.
 
“2 yıl içinde inşaatlar durma noktasına gelebilir”
Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İlyas Acar, aynı alanda 30 bin metrekareyi geçmemek kaydıyla şantiye şefi zorunluluğunun getirildiğini söyledi.
 
İnşaat sektörüne getirilen bu zorunluluk nedeniyle Çanakkale’de inşaat mühendisi sayısının yetmeyeceği şeklinde kaygıların olduğunu ifade eden Acar, 2 yıl içinde getirilen zorunluluğun değişmemesi ve inşaat mühendisi sayısının artmaması durumunda kentteki inşaatların durma noktasına gelebileceğini belirterek; “Aynı alanda 30 bin metrekareyi geçmemek ve 5 tane inşaatı geçmemek kaydıyla şantiye şefi zorunluluğu geldi. 6 bin metrekarelik 5 tane inşaata bir şantiye şefi bakabiliyor. 50’şer metrekarelik 5 tane inşaata yine bir şantiye şefi bakabiliyor. Şu anda inşaat mühendisi sayısının yetmeyeceği şeklinde bir kaygı yaşanıyor. Çanakkale’de yaklaşık aynı anda bin 500 tane inşaat var. Bu sayıya göre 500 tane inşaat mühendisi gerekiyor. Çanakkale’de bu kadar inşaat mühendisi yok. Çanakkale’de 320 tane inşaat mühendisi var. Bunların içinde çalışmayanlar da var. Bu yüzden yöntem değişmez ve mühendis sayısı artmazsa 2 yıl içinde inşaatlar durma noktasına gelebilir. 50 metrekare inşaatta şantiye şefi olmak isteyen meslektaşımız, haklı olarak 6 bin metre kare inşaattaki ücreti istiyor. 5 tane olan hakkını en ekonomik şekilde değerlendirmek istiyor” dedi.
Paylaş