Cama Aşık Adam

822
Pandeminin ardından Kocaeli`ne taşınan Levent Karakaş, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Çanakkale`de aldığı eğitimle halk eğitim kurumunda cam füzyon eğitimi vermeye başladı. 
 
Çanakkale`ye olan bağının hiç kopmadığını dile getiren sanatçı Levent Karakaş, "Pandemiden sonra İzmit`e geldim. Burada kendi atölyemi yeniden açtım. Burada cam füzyon işleri yapmaya devam ettim. Halk Eğitim Müdürlüğü ile anlaşıp cam füzyon eğitimi vermeye başladım. Sergilere hazırlanıyorum ve bir tane sergi açtım. Genelde Osmanlı motifleri, Topkapı Sarayı, Kız kulesini çalışıyorum. Kursiyerlerime eğitim veriyorum. Ama Çanakkale`yi özlüyorum. Truva atını çalışmayı çok istiyorum. Çanakkale`ye dönmeyi düşünüyorum. 2013 yılından beri cam füzyon işleri yapıyorum. Bizim iş çok güzel ve zevkli bir iştir. Ben cam satın alınan bir yerden sıfır cam almıyorum. Ben sizin kırıp çöpe attığınız çöpün kenarına attığınız ya da duvarın dibine bıraktığınız cam parçalarına alarak onları değerlendiriyorum. Ben tüketmeden üretiyorum. İkinci el camları kullanarak camları hayata geçiriyorum. Soda ve içecek şişelerini veya beyaz şişeleri toplayıp onları eritiyorum. Kaşıklık, ayna gibi şeyler yapıyorum. Çok güzel şişelerden ayna oluyor. Cam güzel bir madde yıkandığı zaman tertemiz oluyor. 820 derecelik fırına girince cam ve boyalar birbiri ile karşılaştığı zaman ortaya çok güzel eserler çıkıyor" diye konuştu. 
 
Cam İnsana Hayat Verir
Konuşmasına devam eden Karakaş, "Bir işte başarılı olmak için sevmen lazım, özverili çalışman lazım. Ben gerçekten cama aşığım ikinci bir aşk bulmuş gibi seviniyorum. Bu akşam fırını yakacağım emin olun ertesi günü iple çekiyorum. Sabahın olmasını iple çekiyorum. Sabah olunca koşarak gelip fırını açıyorum yaptığım işler nasıl olmuş güzel çıkmış mı diye bakıyorum. Çok zevkli bir şey yaptığın eser fırına girerken ayrı bir görüntüsü var fırından çıktığında daha apayrı bir görüntüsü var. İnsanlar bunu tanısa aslında çok severler, bir çay tabağı ya da çay tepsisi yaptığınızı düşünün ondan çay içiyorsunuz bundan güzel bir zevk var mı? çok güzel olumlu geri bildirimler alıyorum. Sağ olsunlar sergilerde beni hiç yalnız bırakmadılar. Çanakkale`de ve farklı şehirlerde sergi açtım. Rağbet ve ilgi çok güzel İnsanlar sorup merak ediyor. Sergide tanıştığım insanlar beni arayıp, cam var gelip alır mısınız ya da getirelim mi diye soruyorlar. Bazen atölyeye geldiğimde kapının önünde poşetler içinde şişeler, cam parçaları var. Üç -dört tane öğrencim vardı, güzel şeyler öğrendiler bende onlardan öğrendim. Cam füzyon yapmadan önce işin taslağını çıkarıyoruz. O resmi masamıza yayıyoruz, o ebatlarda cam buluyoruz, camı temizliyoruz, camı temizledikten sonra kesiyoruz. Üstünde ki aksesuarları yapıyoruz. En son iş boyamaya kalıyor ardından fırına koyuyoruz. Fırında 820 derecede cam eriyerek hamur haline geliyor. Hamur haline geldikten sonra camların köşesinde ki keskinlikler yumuşak bir hal alıyor. Kesinlikle eli kesmiyor. Cam füzyon tekniğinin özü birbirine uyumlu şeffaf camların boyanarak ve renkli camlarla işlenip 820 derecede kaynamasına füzyon deniliyor. En çok yapmaktan hoşlandığım çalışmalarım genelde İstanbul üzerine yaptığım çalışmalardır. Kız kulesi, Ayasofya Müzesi, Galata Kulesi gibi işleri yaparken mutlu oluyorum. Cam güzel bir dünya kimse camdan korkmasın. Cam insanın elini kesmez cam insana hayat verir. İnsana yaşama zevki verir" dedi. 
(Damla Şener Okdaş)
Paylaş