havadurum

Buğdayın Hikayesini; Tarımın evrensel önemini sanatla buluştu

"Buğdayın Hikayesi Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi," Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi'nin ev sahipliği yaptığı 15. Ulusal Tarım Ekonomi Kongresi'ne damga vuran sanat etkinliği oldu. Bu özel sergi, Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen 60. Uluslararası Troia Festivali'nin çerçevesinde gerçekleşti ve buğdayın evrensel önemini 22 ülkeden gelen 60 sanatçının tablolarıyla anlattı. Sergi, büyük bir ilgiyle karşılandı.

1628

"Buğdayın Hikayesi Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi," ÇOMÜ'nün uluslararası sanatsal ve bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapma misyonunu sürdürüyor. Bu yıl da farklı etkinliklerle hem bilime hem de Çanakkale şehrine önemli katkılarda bulunuyor. Ziraat Fakültesi'nin ev sahipliği yaptığı 15. Ulusal Tarım Ekonomi Kongresi, tarımın geleceği ve ekonomiye olan etkilerini değerlendirirken, aynı zamanda sanatı da kucakladı. Bu bağlamda, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Uyan ve Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Tunç'un küratörlüğünde gerçekleşen "Buğday'ın Hikayesi Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi," 60. Uluslararası Troia Festivali'nin bir parçası olarak ziyaretçilere sunuldu. Serginin açılışına, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Cüneyt Erenoğlu, akademisyenler, davetliler ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

"Buğdayın hayatımızdaki tarihsel önemi bizi birleştirdi"
Her bir tabloda buğdayın başka bir hikayesinin anlatıldığı sergi hakkında bilgi veren Sergi Küratörü Dr. Öğr. Üyesi Özlem Uyan buğdayın güncel ve tarihsel öneminden ilham alan eserlerin sergilendiğini belirtti. Uyan, "Temasını buğdayın hayatımızdaki güncel ve tarihsel öneminden, bizleri birleştiren bir sembol olma işlevinden alan 22 ülkeden 60 sanatçı ve tasarımcının eserleri ile katıldığı bu serginin Küratörlüğünü Grafik Tasarım Bölümünden ve pek çok projede birlikte çalıştığımız sevgili arkadaşım Dr. Çğr. Üyesi Oğuz Tunç ile üstlendik. Üniversitemizin, kentimizi ve ülkemizi uluslararası tanınırlığını arttırmak temennimizle hayata geçirdiğimiz, geçireceğimiz pek çok projemiz oldu. Bu noktada desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Cüneyt Erenoğlu olmak üzere katılım sağlayan herkese teşekkür ederim" dedi.

"Kongremizin başlangıcı bu güzel serginin açılışı oldu"
Serginin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, serginin tarım temasını önemsediğini ve üniversite-kent işbirliğinin bu tür etkinliklerle daha da güçleneceğini vurgulayarak, "Göreve başladığımızda ve Belediye Başkanımız bizi ziyaret ettiğinde birlikte karar verdik. Bundan önceki dönemde de çalışmalar vardı ama inşallah bundan sonraki tüm birimlerimizle, üniversite-kent işbirliği ile bu tür çalışmaların yapılacağını vad etti ve sağ olsun Başkanımız bize her konuda destek vereceğini beyan etti. 6-8 Eylül tarihleri arasında 15. Ulusal Tarım Ekonomi Kongresin ev sahipliği yapacağız. Yoğun bir katılım bekliyoruz ve ilgili kurumlarla da görüşmekteyiz. Bu kongremizin başlangıcı olarak da bu güzel serginin açılışı da bize nasip oldu. Ben davetlileri de görünce çok etkilendim Çünkü çok sayıda sanatçının eserleri ile katıldığı çok değerli bir etkinlik. Emeği Geçenlere ben çok teşekkür ederim" dedi.

"Buğday, berekettir ve kutsaldır"
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise bu özel serginin, tarımın anlamını ve buğdayın sembolik değerini sanat yoluyla yansıttığını ederek, "Bu anlamlı sergi içinde bulunduğumuz sanat galerimizin ilk etkinliği. Yeni Belediye binamızın yeni sergi salonunda ilk etkinliğimiz üniversitemizin sergisine nasip oldu. Buğday, berekettir ve kutsal bir üründür. Uzun yıllardır üretimde yerini kuruyan buğday, yokluk yıllarımızın ve savaş dönemlerinde bizleri, milletleri ayakta tuttu. Ziraat Fakültemizin Eylül ayında yapacağı bir kongre var. Bu kongrenin ön hazırlığı babında buğdayın hikayesi sergimize 22 ülkeden 60 katılımcı burada eserlerini sergiledi. Rektörümüzle görüştüğümüzde bu kentin üniversite kenti olma niteliğini arttırmamız gerektiğini söyledim ve Üniversitemizin tercih edilen üniversitelerden bir üst seviyelerine getirilmesini ve bu kentin de bir üniversite kenti olması gerektiğini konuştuk. Her türlü desteği vermeye hazırız. Ki zaten böyle bir talebimiz var üniversitemizle. Dolayısı ile sadece Ziraat Fakültesi değil Güzel Sanatlar Fakültesi başta olmak üzere pek çok fakülte ile çalışmalarımız devam ediyor. Tarım kenti olan Çanakkale'de Tarım kongresinin olması ve bu serginin olmasına çok mutlu oldum" dedi.

Hem bilimsel hem de sanat
Buğday'ın Hikayesi Uluslararası Davetli İllüstrasyon Sergisi, tarımın evrensel önemini sanatla buluşturan anlamlı bir etkinlik olarak Çanakkale'de yerini aldı. Hem bilimsel hem de sanatsal açıdan zengin içeriği ile bu etkinlik, katılımcılarına unutulmaz bir deneyim sunmayı amaçlıyor.
(Damla Yeltekin)

Paylaş