"Bu sezon beklenilenin altında kaldı"

1155

 Bu yıl, 2018 Troya Yılı olması dolayısıyla esnafı sevinç kaplamıştı. Fakat yaz sezonunun ortalarında olunmasına rağmen piyasalarda hareketlenme olmaması esnafı mağdur etti. Sezon başında turist sayısının artacağı ve alışverişlerin de doğru orantılı olarak artacağı konuşulurken, sezon ortasında alışverişlerde düşüklük yaşandığı gözlerden kaçmadı. Çarşı esnafı gazetemiz Çanakkale OLAY’a sezonu değerlendirerek bu sezonun beklentilerin altında kaldığını belirtti. Esnaf, Ramazan Taşkıran, yaz sezonunun durgun geçtiğini ve vatandaşların alım gücünün düşük olması dolayısıyla alışverişlerin düşük olduğunu söyledi. Ayakkabionline.com işletme yetkilisi Talha Turhan Akbulut, bu yılın beklentilerin altında kaldığını söyledi. Esnaf Anıl Çiftçi ise, turist sayısının bu yıl geçmiş yıllara göre az olduğunu söyledi. 

 
“Bu yıl diğer yıllara göre çok durgundu”
Dövizin istikrarsız bir görünüm sergilemesinin alışverişlerin durgun geçmesinde etkili olduğunu söyleyen Ramazan Taşkıran; “Şuan yaz sezonu çok durgun geçiyor. Dövizin istikrarsız bir görünüm sergilemesi esnaflar açısından kötü oldu. Çünkü çoğu alışveriş ürünleri dolara bağlı olarak geliyor. Dolayısıyla şuanda toptan alışveriş yapanlar, alışverişlerini askıya aldılar. Yaz sezonunda bir de seçim vardı ama bu durgunluk seçimden önce de vardı seçimden sonra da sürüyor. Bu durgunluk, sadece bu yıl etkili oldu. Çünkü diğer yıllar bu kadar durgun geçmiyordu. Önceki yıllarda turistin de çok etkisi oldu ancak bu yıl pek fazla turist göremedik. Biz, doların 4 lira 80 kuruşu geçmesi dolayısıyla bu yıl ürün almadık, Eylül ayında ürün almayı düşünüyoruz” dedi. 
 
“Bu sezon Çanakkale’de turist döngüsü göremiyoruz”
Bu yılın alışverişi az olan bir yıl olarak geçtiğini söyleyen Talha Turhan Akbulut; “Çanakkale esnafı için bu yıl alışverişi az olan bir yıl olarak geçiyor. Bu yıl özellikle dövizin artması ürün alımlarında işverenler tarafından etkili olduğunu düşünüyorum. Bizim için önemli olan mağaza giriş sayısı. Bu sayı da bu yıl beklenenin altında kaldı. Biz, zaten Çanakkale halkına hitap ediyoruz, yerli ve seçkin markalarımızla ama bu sezon Çanakkale’de ekstra olarak bir turist döngüsü göremiyorum. Çanakkale turistik ve yaz sezonunu dolu dolu yaşayan şehirlerden bir tanesi. Çanakkale halkı açıldığımız dönemden itibaren bizi tercih etti ve tercih etmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

“İlkbahar ve yaz sezonları beklenilenin altında kaldı”
Vatandaşların alım gücünün düşük olduğunu söyleyen esnaf Anıl Çiftçi; “Ekonomi biraz durgun, özellikle ilkbahar ve yaz sezonları beklenilenin altında kaldı. Bu yıl özellikle turist sayısı geçmiş yıllara göre daha az. Turistlerin de bu konuda büyük etkisi var. Dövizin yükselmesi ithal mallardaki fiyatların artmasına neden oluyor bu da alışverişi düşürüyor. Vatandaşların da alım gücü bu yıl biraz daha düştü. Sezon henüz bitmiş değil, umarız ileriki günlerde alışverişin daha yoğun olduğunu görebiliriz. Doların bulunduğu fiyat konumunun altında kalması çarşı esnafının biraz daha hareketlenmesi anlamına gelir. Umarız diğer sezonlarda bu gibi sıkıntıları yaşamayız” dedi. 
 
“Turist sayısı bu yıl ciddi şekilde düştü”
Yaz sezonunun durgun geçtiğini söyleyen Cem Taşdemir; “Yaz sezonun ortalarında olmamıza rağmen alıverişlerde ciddi şekilde düşüş söz konusu. Vatandaşların alım gücü bu yıl daha da düştü. Tabi bunda dövizin etkisi de var. Şuanda dolar 4,80 civarında seyrediyor. Bu da piyasalara etki ediyor. Haziran ayında gerçekleşen seçim, vatandaşları korkuttu. Sonuçta bir seçim oldu ve bu da ekonomideki dengeleri değiştirdi. Turist sayısı da bu yıl ciddi şekilde düşmüşe benziyor. Her yıl otobüslerle turistlerin geldiğini görüyorduk fakat şimdi, kent içinde turiste rastlamak çok zor” dedi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş