havadurum

"Bu planlamalar MYO, bölüm ve program açarken neden yapılmamıştır?"

1105
Türk Eğitim-Sen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bölümlerinin ve meslek yüksek okullarının farklı ilçelere taşınmasını eleştirdi. Yapılan yazılı açıklamada, "Üniversitemiz bünyesinde hâlihazırda bulunan meslek yüksekokullarına yönelik tematik MYO çalışmaları gerçekleştirildiği duyum şeklinde yapılmakta, kalite çalışmalarına önem verilen kurumumuzda süreçten etkilenecek olan, hâlihazırda bu kurumlarda çalışan akademik personel ve öğrencilerin hiçbir görüşü alınmadan, gizli bir şekilde süreçler gerçekleştirilmektedir. Bu durum çalışmanın yöntemi hakkında soru işaretleri oluşturmaktadır. Bu süreç sonucunda; yüzlerce öğrenci, öğretim elemanı ve aile etkilenecektir. Ülke ekonomik olarak zor bir süreçten geçerken yapılmak istenilenler ne kadar doğrudur. Mühendisliğin temel alanı olan makine, elektrik gibi bölümlerin gelişmekte olan Çanakkale Organize Sanayi bölgesi ile birçok çalışma yapma potansiyeli varken merkez ilçesinde tüm teknik bilimler başka ilçelere taşınmasının gerekçesi nedir" diye soruldu.
 
"Üniversiteye ve ülkemize maliyeti ne olacak?"
Üniversitelerin ödenek sorununa dikkat çekilen açıklamada, "Zaten ödenek sıkıntısı yaşayan üniversiteye ve ülkemize maliyeti ne olacaktır? Bu planlamalar MYO, bölüm ve program açarken neden yapılmamıştır? İhtiyaç var mı diye düşünmeden, aynı bölüm ve programların farklı MYO`lara açılmasına izin verilmiştir. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat; sürekli kaliteyi artırmak için en az doktoralı öğretim görevlisi alacağını belirtirken, neden üniversitenin ihtiyacına bakmaksızın ellinin üzerinde doktorasız öğretim görevlisi almıştır? Bu alımlar sonucunda; bölge ihtiyaçlarına bakılmaksızın, sırf ders çıkarabilmek için MYO`larda bir çok program açıldığı bilgisi bizlere ulaşmıştır" denildi.
 
"Planlamada neler dikkate alındı?"
Taslak olarak sunulan planlamalardaki gerekçelerinin sorulduğu açıklamada, "Asıl önemli sorun gerçekleştirilen planlamalarda "tematik" açılması veya taşınması planlanan programlara ilişkin merkez ve ilçelerde mevcut sektör araştırmaları yapılarak ihtiyaçlar belirlenmiş midir? Bu kapsamda bölgenin ve ülkemizin stratejik gelişimi ve kalkınma planları kapsamında sektör analizi, işgücü ihtiyaç analizi çalışmaları yapılmış veya raporlar dikkate alınmış mıdır? Bu planlama yapılırken sektör temsilcileri, STK`larla ve sendikalarla görüş alışverişinde bulunulmuş mudur? Planlamada neler dikkate alınmıştır" denildi.
 
"Bayramiç`in tematik olarak Çocuk Gelişimi Bölümü ile mi özdeşiyor?"
Bayramiç`in tarım ve hayvancılıkta çok geliştiğine dikkat çekilen açıklamada, Çanakkale de 5 coğrafi işaret tescilli ürünün 2 tanesi Bayramiç ilçesinde bulunuyor. Burada bulunan tüm bölümler başka yerlere taşınmakta ve buradaki okul Sosyal Hizmetler MYO olarak bünyesinde sadece Çocuk Gelişimi bölümü barındıracak şekilde planlaması yapılmaktadır. Bayramiç`in tematik olarak Çocuk Gelişimi bölümü ile mi özdeşleşmektedir" denildi. Açıklamada ayrıca şu sorular soruldu; "Çanakkale Merkez`de yer alan Teknopark bünyesinde bulunan işletmelerin yüzde 61`i Bilgisayar Teknolojileri ile ilişkili ve Çanakkale`nin yazılım konusunda birçok proje talebi varken ve Teknopark için sıra beklerken merkezde bulunan Bilgisayar Teknolojileri Yazılım Çanakkale Çan ilçesine taşınmasının gerekçesi nedir? Mühendisliğin temel alanı olan makine, elektrik gibi bölümlerin gelişmekte olan Çanakkale Organize Sanayi bölgesi ile birçok çalışma yapma potansiyeli varken merkez ilçesinde tüm teknik bilimler başka ilçelere taşınmasının gerekçesi nedir? Ülkenin yerli ve milli üretiminde ve sanayi-üniversite işbirliğinde önemli bir noktada olan Teknik Bilimler ilçelere taşınırken, merkez ilçenin Sosyal Bilimler merkezi haline getirilmesindeki amaç nedir? Ayrıca mühendislik hizmetleri kapsamında eğer ilçeler daha aktif durumda ise Mühendislik Fakültesi için aynı/benzer uygulama yapılacak mıdır?"
(Yusuf Sonkurt)
Paylaş