2022 yılına girilmesi ile başlayan zam yağmuru ne yazık ki durmak bilmiyor. Vatandaşın alım gücü neredeyse tükenme noktasına gelirken, esnaf ise ayakta kalma mücadelesi veriyor. Gıda fiyatları her hafta gelen zamlarla artarken, son olarak ekmek zammının da kapıda olduğu belirtildi. Yine akaryakıt litre fiyatı 20 TL`yi bulurken, sıvı yağ fiyatları ülke gündemine girdi. Çanakkale esnafı vatandaşın durumu hakkındaki gözlemlerini ve kendi durumunu gazetemiz Çanakkale OLAY`a anlattı. Hammadde fiyatlarının haftalık değiştiği, aldıkları ürünü ikinci defa aynı fiyata alamadığını belirten esnaf, yine kiralardaki artışla beraber zor dayandığını belirtti. Esnaf, tüm bunların üstüne elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla beraber ayakta durmalarının neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi. Bazı esnaflar faturalarından dolayı kesilmek istenen elektrik borçlarını komşu esnaflardan aldıkları yardım ve borçlarla ödediklerini ifade etti. Bazı esnaflar ise eleman çıkartmak zorunda kaldığını belirterek, vatandaşın alım gücünün tükendiğini, bu giderler ile çok az esnafın ayakta kalabileceğini söyledi.
Esnaf, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi;
"Kesilecek elektriğe komşu esnaf yardım etti"
Hatun Tok (İda Butik); "İşlerimiz durgun. Malzeme yok, faturalar artık belimizi büktü. Elektrik faturalarını acımadan kesiyorlar. Elektriği kestikleri zaman nasıl çalışıp ödeyeceğiz onu da bilmiyorum. Son olarak kesmek üzereydiler durdurduk. Sağolsun diğer esnaf arkadaşlar yardımcı oldular. Ancak bir gün sonra evin elektriğini kestiler durum bu. Önceden 600 TL gelen elektrik son ay 1850 TL geldi. 200 TL gelen doğalgaz 600 TL geldi. Benim işim aynı zamanda evde. Eskileri yıkayıp, tamir edip ütüleme gerekiyor. Nasıl ayakta durduğumuzu bizde bilmiyoruz. Emin olun birçok esnafta bilmiyor. Birileri saraylarında ışıl ışıl yaşarken esnaf vatandaş, ayakta durmaya çalışıyor."
"Bu gidişle kepenk kapatan çok olacak gibi...!"
Tuncay Dikici (Tunç Tattoo); "Öncede 300 TL gelen elektrik ilk ay 700 son ay ise 1500 TL geldi. Neredeyse 4 katı. Katlanarak yükseliyor. Ne yakıyorsak aynısını kullanıyoruz. Artık bu ay ne gelir bilmiyoruz. Bu gidişle kepenk kapatan çok olacak gibi geliyor. Durumun düzeleceğinden pek umudumuz kalmadı. Hammaddeler de her ay artıyor. Bir aldığınız ürünü ikinci defa aynı fiyata bulmanız imkansız. Bizim işimiz elektrikle. Elektrik olmazsa hiçbir şey yapamayız. KDV indirimi vs. diyorlar ama hiçbir etkisi olmayacak."
"İnsanların tek önceliği evine ekmek götürmek"
Murat Acar (Haluk Güven Sigorta); "Biz çok eski bir işyeriyiz. Tabi eski işler artık yok. Vatandaşın alım gücü de çok düştü. Müşterilerden alacaklarımızı alamıyoruz. Kasım ayında 138 TL gelen elektrik Şubat ayında 655 TL gelmiş. Elektrik tek bir kalem, daha birçok şey 3-4 katına çıktı. İnsanlar artık sigorta vs. yapmıyor çünkü önceliği artık evine ekmek götürmek. Bizde bu durumda gidebileceğimiz yere kadar gideceğiz. Gidemeyeceğimiz yerde buraya kadarmış diyeceğiz."
"Bir poğaça 3 TL olmaz ancak çaremiz yok!"
Gülşah Yalçın (Damak Tadı Unlu Mamul); "İşler eskisi gibi değil. Bizim işimiz tamamen elektrik. Fırınlarımız elektrikle çalışıyor ancak faturalar her ay katlanarak artıyor. Fırınları sadece ihtiyaç olduğunda açmamıza rağmen faturalar 3-4 katına çıktı. 1200-1300 TL gelen elektik son ay 3 Bin TL geldi. Şubat ayı faturasını daha fazla bekliyoruz. KDV indirimini gıdada da yaptılar ancak fiyat artışı devam etti. Elektrikte faturalarında da bir değişiklik olacağını zannetmiyorum. Bizde mecburen fiyatları yükseltmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda da müşteri kaybediyoruz. İnsanlar dışarı da çay dahi içmek istemiyor. İnsanlar bir poğaçanın 3 TL olmasında dertli. Bizde bu fiyata satmaktan dertliyiz. Bir poğaça 3 TL olmaz ancak çaremiz yok her şeye zam geliyor. Kazancımız dükkanı ve anca evin giderlerini karşılıyor. Fakirin yemeği denilen patatesin kilosu dahi 8 TL olmuş."
"Arkadaşlarımız işi bıraktı yerlerine insan alamadık"
Mehmet Can Şen (Pizza Boss); "Öğrencilerin olması işleri biraz arttırsa da giderlerin artmasından dolayı işler iyi değil. Benzin fiyatı her gün artıyor. Arkadaşlar 50 TL yakarken şu anda 80 TL`ye çıktı. Elektrik 4 Bin TL gelirken Şubat`ta 8 Bin TL geldi. Bu ay belki de 10 Bin TL`yi bulacak. Teneke yağ için Bin TL olacak diyorlar. Fiyatlar arttıkça işler daha da kötüleşiyor. Herkes tedirgin. Bir iki arkadaşımız işi bıraktı yerlerine adam alamdık. Daha kötü olursa sadece kendimiz çalışacağız. Oda olmazsa artık durmamızın bir anlamı kalmıyor. İşsizlikte böylece artıyor."