Boğazın Aslanı kapılarını açtı

Başaran Otomotiv, Peugeot showroom kapılarını açtı. Fransa`nın otomotiv sektöründeki önemli markası Peugeot, Başaran Otomotiv farkı ve hizmet kalitesi ile Çanakkalelilerin beğenisine sunuldu.

3164
Çanakkale de New Holland markasının ana bayiliğini yapan Başaran Traktör Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, Peugeot Showroom`u açtı. Başaran Otomotiv farkıyla hizmete giren Peugeot Showroom İzmir yolu üzerinde açıldı. Müşteri memnuniyetini hedefleyerek yola çıktıklarını ifade eden Başaran Otomotiv Satış Müdürü Gürsan Çıralı, “Segment olarak üst kalite otomobiller satıyoruz. Hiçbir müşterimiz dokunmadan, binmeden, çalıştırmadan, kullanmadan otomobil satın almayacak” dedi. Türkiye de bir ilkin yaşandığını, uzun yıllar traktör satan bir firmanın Peugeot bayiliği aldığını hatırlatan Çıralı, “Bu Mehmet ve Semih beylere olan güvenin göstergesidir” şeklinde konuştu.
 
 
 
Olay: Otomotiv sektörü ile ilgili görüşlerini, düşünceleriniz öğrenebilir miyiz?
 
Gürsan Çıralı; Çanakkale otomobil pazarında çok önemli bir yere sahip. Kişi başına en çok sıfır otomobil satılan il Çanakkale. Çanakkale`ye baktığımız zaman sektörde altı marka mevcut. Peugeot, 200 yıllık bir marka. Bir çok segmentin yaratıcısı. En sorunsuz dizelleri üreten bir firma. Dünyadaki bütün markalar Peugeot`un dizel motorlarını kullanır. Fiyatlandırma bazında baktığımız zaman 30 bin TL ile 160 Bin TL arasında otomobil var. Segment olarak A,B,C,D segmentlerinde çok ciddi modelleri var. Yeni çıkardığı 301 mdeli 60 ülke için üretilmiş bir model ve tamamıyla Türkiye’de geliştirilmiş bir araç. Türkiye pazarında da 5000 adet aylık satış rakamına sahip bir otomobil. Bunu da 5 aylık bir süreçte yakalamış durumda. Bizim hafif ticari araçlarımız hariç, tüm araçlarımız Avrupa yapımı. Kıyaslama yaptığımız zaman müşterilerimize şunu sunuyoruz. Kalite, fiyat dengesi ve müşteri memnuniyeti aynı üçgene çıkıyor. Bizim için otomobil satmanın öneminin yanında önemli olan bir şey de herkes gelecek bizim burada çayımızı içecek, kurabiye yiyecek. Showroom`dan çıkarken otomobil almasa bile biz müşterinin aklının bir köşesinde kalmak istiyoruz. Çanakkale’de bizim dışımızda değerli markalar var. Marka olarak konumlandığımız yerde biz, segment olarak üst kalite otomobiller satıyoruz. Burada bulunan diğer markalarla segment bazında benzerliklerimiz var. Fakat iç kaliteye bakıldığında, kumaşın kalitesi, koltuğun rahatlığı bizde biraz farklı. Çanakkale’de geçtiğimiz yıl 4 bin civarında otomobil satılmış. Türkiye’de hafif ticari ve binek otomobil olarak 775 bin araç satılmış. Çanakkale’de müşteri memnuniyetini hedefleyerek yola çıktık. Peugeot, Çanakkale`ye çok güvenerek geldi. Buraya 5 Milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Biliyorsunuz Başaran`ın 33 yıllık bir New Holland süreci var. Türkiye’deki en iyi traktör bayisi. Çanakkale de yüzde 90 müşteri memnuniyeti yüzde 50 de pazar payına sahip. Bizim amacımız traktör`ün yanına kardeş gelen Peugeot`nun da o rakamlara gelmesi. Çanakkale’de otomobil pazarında iyi adetler yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye’deki nakit paranın yüzde 8`i Çanakkale’de. 25 bin`i öğrenci 75 bin nüfuslu bir şehir için çok önemli bir rakam. Hedefimizi otomobil satmaktan önce müşteri memnuniyeti olarak belirledik. Büyükşehirlerde otomobil piyasasında daha büyük bir rekabet var. Çanakkale’de bir bağlılık kültürü var. Diğer markaları çok uzun süreler kullanmışlar. Biz şu an insanların algısını değiştiriyoruz, kalitemizi pazarlıyoruz, bir süre sonra da otomobil satmaya başlayacağız. Peugeot bir Avrupa firması ve gelişmeye en açık pazarlardan biri olarak Türkiye belirlendi. Ülkemizde otomobil pazarında bir müşteri memnuniyeti sıkıntısı var. Bizim ilk hedefimiz söylediğimi gibi otomobil satmaktan önce buraya giren herkesin mutlu olması. Peugeot, ürün çeşitliliğinin hepsini burada müşterilerimiz görebilecek. Tamamını test edebilecekler. Hiçbir müşterimiz dokunmadan, binmeden, çalıştırmadan, kullanmadan otomobil satın almayacak.
 
 
Olay: Kurulum sürecinden bahseder misiniz?
Gürsan Çıralı: Bundan bir buçuk sene önce Mehmet ve Semih bey, Peugeot`un Türkiye distribitörü ile görüşmeye başladılar. Çok kısa bir sürede güven olgusu içinde bayilik Semih Bey`e veriliyor. Bu çok önemli çünkü, Peugeot hiç bir bayiye kısa sürede bayilik vermemiştir. Biz bir traktör firmasıydık. Türkiye de bir ilk yaşandı. Otomobil bayisi olmayan bir firmaya bayilik alındı. Çok ciddi bir güvenin sonucu. İmzaların bir buçuk yıl önce atılmasından sonra fizibilite, pazar çalışmaları başladı. İnşaat`ın 27 Haziran 2012`de temeli atılırken, böylesi büyük bir yatırım için kısa sürede öz kaynakla bu yatırım bitirildi. İki plaza aynı zamanda bitirilerek aynı anda çalışmaya başladılar. 5 milyon dolarlık bir yatırım. Showroomda tamamen genç bir ekip oluşturduk. İçimizdeki arkadaşlarımız otomobili bir yerden yakalamış bu işe sevdalı kişiler. Çok başvuru vardı. Üzerinde uzun süre düşünüp çalışarak personel alımına karar verdik. Başaran, Çanakkale genelinde çok güvenilir bir firma. Ben de bu teklif geldiği zaman araştırdım. Herkesin dediği tek bir şey vardı; “Hiç bir şey konuşma” biz sadece el sıkıştık. Şu an Çanakkale de Mehmet ve Semih bey`in sözünün arkasına imza atmayacak hiç kimseyi tanımam. Çok büyük bir yatırım yapıldı. Yükü çok fazla. Ama şüphemiz yok. Bu işin altından kalkacağız. Çok genç bir ekip kurduk. Farklı sektörlerden gelenler de var. Bu arkadaşlarımızı 550 kişi arasından belirledik ve gerçekten otomobil satmayı isteyen otomobili benimsemiş merakı olan insanlardan seçtik. 850 metrekarelik bir servisimiz var. 852 metrekare showroom alanımız var. Türkiye’deki en büyük showroom. Büyük illerde bu büyüklükte showroom yok. Bunu talep eden de biziz. Bu araziye belki üç tanede plaza sığdırabilirdik. Bu maddi güç vardı. Ama çok uzun süredir gelen traktör var. Yan taraftaki bina traktör plazası. Türkiye de böyle bir plaza yok. Plazaların iç dizaynı anlamında da hiç bir masraftan kaçınılmadı. Çalışanlarında her türlü konforu, rahatı, çalışma ortamı düşünülerek hazırlandı. Bu yatırımın karşılığını en kısa sürede vermeliyiz ama kafalarımız da rahat olarak.
 
 
Olay: Peugeot ile iş ortağı olmanızın sizin için anlamı nedir?
Gürsan Çıralı; Peugeot 126 yıldır otomobil üretiyor, bu çok önemli bir tecrübe. Hep odaklandığımız bir şey var; Müşteri memnuniyeti. Aslında Peugeot müşteri memnuniyeti üzerine yürüyen bir marka. Geçen yıl Türkiye’de 40 bine yakın otomobil satmışlar. Bu sene hedef yüzde 20 büyüme. İlk üç ayda marka yüzde 35 büyümüş. Markada müşteri memnuniyeti anlamında çok ciddi atılımlar var. Yeni modellerin ve ticari araçların satışının bunda büyük payı var. Biz ortaklık değil Peugeot ile çok iyi bir kardeşlik yapıyoruz. Her şey iyi gidiyor. Bu iyi gidiş adetlere de yansıyacaktır.
 
 
Olay: Diğer markalara örnek olabilecek çalışmalardan söz eder misiniz?
Gürsan Çıralı: Artık firmalar holding bünyelerinde yönetiliyor. Herkes kurumsal olmasa da yarı kurumsal yapı ile çalışıyor. Türkiye de 43, Çanakkale’de 6 marka var. Aslında pazar çok büyük değil. Etik kurallara uygun satış yapıp hiç bir markayı kötülemediğiniz zaman, bir de insanların algısında iki ya da üç marka oluyor. Kişi kendisine en yakın otomobili alıyor. Bunu marka olarak değerlendirmemeliyiz. Kişinin otomobile bakışı ile alakalı bir durum. Herkes aynı pazara otomobil satacak. Ama önemli olan, etik değerleri koruyalım ve kimse kimseyi kötülemesin. Emeğe saygısızlık yapılmasın. Bizim istediğimiz bu. Diğer markaların ürettiği otomobile saygımız var. Farklı görselliğe dayanan ürünler. İnsanlar ilk olarak vuruldukları şeye görsel olarak vurulurlar. Her ürünü ilk olarak görsel olarak alırız. Baktığımızda, Çanakkale’de markalar başarılı. Çanakkale, Türkiye de pazarda en önemli yerlerden birine sahip.
 
 
Olay: 2013 yılı hedeflerinizden söz eder misiniz?
Gürsan Çıralı: Biz hafif ticari ve model olarak 301- 208 segmentinde adet yakalamayı planlıyoruz. Öteki araçlarımızın da bu guruba destekçi olacağını düşünüyoruz. Çok iddialıyız. Önümüze koyduğumuz realist bir sayı var. Bunu yakalayacağımıza da inanıyoruz.
Paylaş