havadurum

Biz Barışın Kentiyiz…

466

 Birinci Dünya Savaşı sırasında ülkeyi işgale gelen emperyalist ülkelere karşı Çanakkale’de kazanılan 18 Mart Deniz Zaferi’nin 102’inci yıldönümü coşkusunu Çanakkaleliler 19 Mart akşamı gerçekleştirilen Fener Alayı ile yaşandı. 18 mart günü Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenleri ve Çanakkale 1915 Köprüsünün temel atma töreni nedeni ile Valilik tarafından izin verilmeyen Fener Alayı, 19 Mart Pazar akşamı 30 bini aşkın Çanakkalelinin katılımı ile gerçekleşti. Törenler kapsamında Çanakkale’de alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeni ile sokağa çıkamayan ve 18 Mart Deniz zaferi coşkusunu yaşayamayan Çanakkaleliler, 19 Mart’ta düzenlenen Fener Alayında sokaklara sığmadı. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi coşkusunu yaşamak için buluşma saati öncesinde sokaklara akın etti. Fenerbahçeli ve Galatasaraylı taraftarlar İskele Meydanı’nda buluşarak buradan Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Çanakkaleliler, saat 19:30’da meşaleler, pankartlar ile birlikte 18 Mart Deniz Zaferi coşkusunu yaşamak için Cumhuriyet Meydanında bir araya geldi. Fener Alayına CHP Çanakkale Milletvekilleri Avukat Muharrem Erkek ile Bülent Öz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile eşi Hale Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan,  CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş ve on binlerce Çanakkaleli katıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüş, İsmet İnönü Caddesi ve kordon boyundan devam ederek Troia Atı önünde son buldu.  


“Kardeşliğin ruhuna uygun olmayan bir tören yaptılar”
Troia Atı önünde son bulan yürüyüş sonrasında burada basına açıklamada bulunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 18 Mart’ta yapılan resmi törenlere değindi. Törenlerin Çanakkale’nin ruhuna uygun yapılmadığını vurgulayan Başkan Gökhan; “Bu Çanakkale’nin 18 Martlar da, Milli Bayramlarımızda coşkuyla yaptığımız Fener Alaylarından biridir. Bu bağlamda da ciddi bir katılım var. Fakat bu sene geçmiş yıllardan daha fazla bir katılım olduğunu görüyoruz. Çünkü dün maalesef stadyumda yapılan tören hiç de 18 Mart’ın Ruhuna, Barışın, Kardeşliğin ruhuna uygun olmayan bir tören yaptılar. Biz kutlamalarımızı erteledik bugün, halkımızla birlikte yapıyoruz. Çanakkale halkı da bu bağlamda Zaferini coşkuyla kutluyor. Havai fişeğimizle, konserimizle devam edeceğiz kutlamaya. Bazıları neden konser yapılıyor diyerek eleştiriyorlar. Konserle kutluyoruz çünkü bizler şehitlerimizin bizlere armağan ettiği bu topraklarda mutlu yaşamanın, huzurlu yaşamanın onlar sayesinde olduğunu biliyoruz. Onların kazandığı zaferin coşkusunu yaşıyoruz. Dolayısıyla bu bağlamda Çanakkale’de bu katılımdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum ve şunu söylüyorum; biz statlara sığmayız sokaklara sığarız” dedi. Başkan Gökhan’ın açıklamalarının ardından havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Fener Alayına katılan on binlerce Çanakkaleli gösteriyi ilgi ile izledi. 
 
“Yeniden birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz”
Troia Atı önünde gerçekleştirilen havai fişek gösterisi sonrasında Deniz Zaferi coşkusu, 18 Mart için düzenlenen Funda Arar konseri ile devam etti. Konser öncesinde Başkan Gökhan’ın 18 Mart törenlerinde yaptığı konuşma alana kurulan ekranlardan gösterildi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen konser için alana sığmayan Çanakkaleliler, konseri cadde ve sokakların yanı sıra çatıdan izledi. Konser öncesinde Fener Alayı ile ilgili görüşlerini gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Büyük bir coşku ile Fener Alayı ile birlikte 18 Mart’ı kutluyoruz. Çanakkaleliler olarak, bütün ilçelerden gelenlerle birlikte gerçek bayramımızı, zaferimizi kutluyoruz. Şehitlerimizi anıyoruz, onların bizim için nasıl mücadele ettiklerini bir kere daha hatırlıyoruz. Bizler ve vatanları için canlarını nasıl seve seve verdiklerini hatırlıyoruz. Bu coşku ile beraber de bir zafer konserini yapıyoruz. Burada da Çanakkale’deki insanlar yeniden birlikte olmanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyor. Çok güzel bir gece. Katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Halkımız tören alnına giremiyor”
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen konser öncesinde çalınan İzmir Marşı’na Çanakkaleliler ellerindeki bayraklar ile eşlik etti. Konser öncesinde Başkan Gökhan burada bulunan vatandaşlara Türk bayrağı dağıttı. 18 Mart İçin düzenlenen konserde sahneye çıkan sanatçı Funda Arar, sevilen şarkılarını Çanakkaleliler için söyledi. Konserde Çanakkale türküsünü söyleyen Funda Arar’a Çanakkaleliler hep bir ağızdan eşlik etti. Konser sonunda sahneye çıkan Başkan Gökhan, Funda Arar’a çiçek ve at başlı Çanakkale seramiği takdim etti. Konser sonunda konuşan Başkan Gökhan; “Biliyorsunuz 18 Mart Zaferimizin 102’inci yılı dolayısı ile dün törenimiz vardı. Bugün de Fener Alayımız, havai fişek gösterimiz ve sevgili sanatçımız ile beraber 18 Mart Deniz Zaferimiz ve şehitleri anma günümüzün sonuna geliyoruz. Bu Fener Alayını 18 Mart’ta yapıyorduk, ama bu sene bir gün sonraya kaldı. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı geldi, bakanlar, başbakan vardı. Hem tören vardı, hem de köprünün temel atma töreni vardı. Dediler ki, güvenlik güçleri zor durumda kalacaklar, hem orada, hem burada tören var. Bu da güvenlik açısından sorun yaratabilir,  bugüne olsun dendi. Biz tabi devletimizin bu talebine hayır diyemezdik. Tamam dedik, 18 Mart törenleri olur, biz de bir gün sonra yaparız dedik. Hiç bunda tereddüt etmedik, ancak halkımızın da dikkate alınması lazım. Halkımız da o tören alanına giremiyor” dedi.
 
“Geriye dönmeyeceğiz”
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını unutturmaya çalışanlara “hayır” diyeceğiz diyen Başkan Gökhan konuşmasında; “Değerli Çanakkaleliler, yiğit insanlar, barışsever insanlar, öncelikle karşıdaki şehitlerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle anıyorum. Mustafa Kemal’i, silah arkadaşlarını, bizlere bugünleri bahşeden güzel insanları rahmetle anıyorum. Evet, Mustafa Kemal’in askerleriyiz. Ölmek var, dönmek yok. Dönmeyeceğiz, geriye dönmeyeceğiz. Onları yok var sayanlara ne diyeceğiz? Hayır diyeceğiz. Çanakkale’yi biliyorsunuz, Çanakkale barışsever bir kenttir. Burası barışın kenti. Nerden geldi bu? İşte bu savaşlardan geldi. Bu savaşlardan çıktı bu barış. Mustafa Kemal’in Anzac askerlerinin analarına söylediği sözlerden geldi. Onun için barışseveriz” dedi. 
 
“Barışımıza göz koyanlara ‘hayır’ diyoruz’
18 Mart’ta stadyumda yaptığı konuşma sırasında yuhalanmasına değinen Başkan Gökhan, 18 Mart törenlerinin bir siyasi parti mitingine dönüştürüldüğünü ifade etti. Konuşmasını 18 Mart törenlerinde değil, siyasi partinin mitingine dönüştürülen bir ortamda yaptığını ifade eden Başkan Gökhan; “Sizlere konserden önce stadyumda yaptığım konuşma gösterildi, izlediniz. Bir uğultu, bir ıslık, bir yuh sesleri geldi arkadan. Ama ben şunu diyorum, orada bir tören olmadı. Sevgili kardeşlerim oraya giremediniz, ama orada bir tören olmadı. Orada bir partinin mitingi oldu. Ben orada, o mitingde konuştum. Ben de bu yürek var. Ben de bu yürek nereden geliyor? İşte karşıdaki şehitlerden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri olduğum için ben orada konuştum. Onun için bu konuda, orada yapılanlar bana değil, sizin temsilciniz olarak bana yapıldı. Yani size yapıldı. Onları lanetliyorum. Kim ne derse desin,  18 Mart törenlerini bir parti mitingine çevirenleri lanetliyorum. Onun için burada en büyük coşkulu Fener Alayı oldu. Ama müşteri olun, Çanakkale’de barış içerisinde yaşamaya devam edeceğiz. Hiç merak etmeyin, birlikte yaşayacağız. Birliğimizi bozdurmayacağız. Mustafa Kemal’in devrimlerine sahip çıkacağız. Onları asla küçük düşürmeyeceğiz. ‘Hayır’lı geceleriniz olsun, mutlu yıllarınız olsun. Hep barış içerisinde yaşayalım. Barışımıza göz koyanlara ne diyoruz? ‘Hayır’ diyoruz” dedi.
(Atakan Alkış -Burhan Mert Balcı)  
 
Paylaş