"Bir bisiklet ve bir düş seni her yere götürebilir…"

459

 Pan Görsel Kültür Derneği önemli bir gezgini konuk etti. Çanakkale’de lise yıllarını geçiren 36 yaşında eski bir bankacı olan Hale Sargın, geçtiğimiz günlerde dernek binasında gerçekleştirilen söyleşiye katıldı. Çanakkale’ye tekrar geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Sargın, ilk olarak 2012 yılında başlayan yol hikayelerini katılımcılarla paylaştı.  Seyahatlerle ilgili soruları cevapladı, neden yola çıktığını ve şuanda yapmak üzere olduğu çalışmalarını anlattı. Pan Görsel Kültür Derneği Başkanı Aykan Özener, gerçekleştirilen güzel söyleşiden ötürü Hale Sargın’a, tüm konuklarına takdim ettiği gibi katılım belgesi verdi.  

İstifa etti, yola koyuldu
Özel bir bankada çalışırken sıkılan ve çok yorulan Sargın, 2012 yılında işinden istifa etti. Sonra ilk iş İtalya’ya gitme kararı aldı. Sicilya’da bir kasabada yaşamaya başlayan Sargın, burada yaklaşık bir yıl yaşadı. Modern kölelik ile yüzleştiğini belirten Sargın, Türkiye’ye geri döndükten sonra ise Güney Amerika hayalleri kurmaya başladı. 2014 Ağustos ayında sırt çantasını düzenleyerek tekrar yola koyuldu. Üç ay Güney Amerika’da kalan Sargın, burada ise Paraguay, Uruguay, Arjantin ve Şili’yi gezdi. Yaşadıklarını çılgınlık olarak görenlere ise “Hayır bu çılgınlık değil, kadın başıma her şeyi yapabildim ve sanılanın aksine çokta zor olmadı” diye cevap veren kadın gezgin, Japon bisikletli bir gezginle tanıştıktan sonra otostopla değil bisikletle yolculuğunu sürdürmeye başladı. 
 
“O deli benim kuyuma bir taş attı”  
Japon gezginle tanıştıktan sonra, Güney Amerika’da 16 ay bisiklet hayali kuran Sargın’a bir “Meze” adlı bir Türk restorantı bisiklet aldı. Şili Patagonyası’na uzanan Carretera Austral rotasıyla başlayan bisiklet yolculuğu, daha sonra Şili’nin kuzeylerine doğru devam etti. Bisikletle çeşitli kazalar yaşayan ama yolculuğuna devam eden Sargın, Brezilya’dan başladığı yolculuğunda toplam 24 ülkeyi geride bıraktı. Sargın, havanın durumuna göre hamağında ya da çadırında konakladığını söylüyor. Yerleşim yerlerine ulaştığında ise daha fazla alternatifi olduğunu belirtiyor. Yemek işine gelince, vegan olduğu için genelde yemeklerini kendisinin pişirdiğini söylüyor. Yanında ocaktan tencereye kadar yemek pişirmek için gerekli tüm malzemeleri yanında taşıyor ve böylelikle daha az para harcamış oluyor. Sargın’ın bu seyahate çıkarken oluşturduğu total bir bütçe yok. Bloğuna aldığı reklamlar ve bisiklet sponsoru tarafından hediye edilen bir bisiklet tüm sermayesi. Günlük ortalama 30-40 TL arası bir harcaması var. Sigarayı bıraktığını ve alkol tüketimini daha bilinçli hale getiren Sargın, bu sayede ekonomik anlamda zorluk yaşamadığını belirtiyor.
 
Yoldan çıkan hikayeler…
Uzaklara gitmeyi yeni dünyalar keşfetmeyi seven Sargın, aynı zamanda sıkı bir blog yazarı. “İşim Gücüm Gezmek” adlı sitede şuana kadar yaşadığı tüm anıları ve deneyimlerini yazıyor. Sargın’ın özellikle yol hikayeleri takipçileri tarafından büyük bir merakla okunuyor. Tanıştığı kişilerin hikayesini, onların kendisine kattığı değerleri, şehirleri, yiyecekleri… Kısacası aklınıza gelebilecek her şey bu sitede yer alıyor.  Pan Görsel Kültür Derneği’nde soruları cevaplayan Sargın, deneyimleriyle ilgili bir kitap yazmayacağını belirtiyor ama ekliyor; “Ama yol hikayelerimi yazdığım bir kitap yazabilirim. Seyahat kitabından daha çok bunun için uğraşıyorum. 2018 yılı için bir yayıneviyle görüşmelerim var.”
 
Atikhisara’a uğramadan gitmedi
Kadın gezgin Hale Sargın, Çanakkale’de bulunduğu etkinlik sonrasında ise Atikhisar Barajı’nı görmeden geçmedi. Bisikletiyle barajın çevresine giden, burada kaya tırmanışı yapan Sargın; “Bu sefer Çanakkale`de kaldığım süre boyunca en keyif aldığım yerlerden biri Atikhisar barajının çevresi oldu. Hem de Çanakkale`den bisikletle de kolayca ulaşılabilecek yakınlıkta. Barajın çevresinde yürüyüş, piknik, kamp yapabilirsiniz. Avrupa`ya bakarak güneşi batırabilirsiniz. Yolculuk Zamanını ile biz kaya tırmanışı da yaptık. Enfesti!” dedi. 
(Şebnem Özer)
Paylaş