Bipolar bozuklukta doğru tanı ve düzenli tedavi önemli!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Emine Yağmur Zorbozan, 30 Mart Bipolar Günü kapsamında bipolar bozukluk belirtileri, teşhis süreci ve atak dönemlerine göre tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

288

Erkeklerde daha erken yaşlarda bipolar bozukluk görülme riski ile karşı karşıya kalan Psikiyatri Uzmanı Dr. Emine Yağmur Zorbozan tedavide ilaç ve psikoterapinin temel önlemleri olduğunu ve bazı hastanede yatışı gerekebildiğini vurgulayarak, kapsamlı doktor kontrolünün düzenli sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.

Erkeklerde bipolar bozukluk gelişme riski daha erken başlayabiliyor!

Bipolar bozukluğun halk arasında 'iki uçlu ruhsal bozukluk' olarak bilindiğini dile getiren Dr. Emine Yağmur Zorbozan, “Kadınlarda 35'li yaşlardan erkeklerde ise 20'li yaşlardan sonra çalışıyor.” dedi.

Bipolar bozukluğun depresif ve manik dönemler olarak yaşamını aktaran Zorbozan, "Depresif dönemdeki kişi normalden daha fazla ayrılık, daha mutlu ve yetersiz olmayan bir dönemdir. Manik dönem daha mutluydu, daha kendini yaşadığı dönemdir." açıklamasını yaptı.

Bipolar bozuklukta tedavi yaklaşımı atak dönemlerine göre belirleniyor!

Hastalara genellikle ilaç ve psikoterapi tedavisini veren Zorbozan, sonuçları şöyle sürdürdü: “Depresif dönemde intihar gibi görünen hastalar, genellikle tedavi yatağını uygun görürler. Bu tarz gösteren kişilerin belli muayenesi yapılır. Ataklar azaldıkça tarama dozu da düşürülür. Depresyon tedavisi süreci bu şekilde ilerler.

Manik epizod dönemde ise kişiler normalden daha mutlu, enerjisi vardır ve coşkulu olur. Ama bu durum her zaman olumlu sonuçlanmaz. Bu dönemde birçok sorunla karşı karşıya gelinebilir. Manik cihazlar da genellikle hastane yatışı önerilir. Günlük tedavi ilaçları ve psikoterapiler uygulanır. Hipomanik olan ise genellikle hastanede yatışına gerek duyulmaz.”

Tedavinin düzeni ve doktor kontrolüyle ilerlemesi önemli!

Emine Yağmur Zorbozan, "Tedavi kişiye özel olarak uygulanır. İyileştikten sonra ilaçlarını kesmeniz gerekir. Bu tür hastalıkta içinde ilaç kesmeleri yapılır. Bu süreçte aile ile iletişim halinde olunması gerekir." uyarısını yaptı.

Kişi, hastalıkların evresini gelişmeye başlamaya, eski haline getirmeye, kişinin yaşadığı toplumun iyi bir şekilde anlatılmasına ve bilgiler hakkında bilgiye odaklanmaya dikkat ederek Zorbozan bölünmeleri şu şekilde tamamladı: "Önemli nokta düzeni düzeni ve doktor kontrolü ilerlemesidir. Belli bir süre sonra mevcut hastalıkta bir iyileşme olmuyorsa ilk bakım için bilgiyi gözden geçirmektir. Tanının doğru durdurulması, doğru olup olmadığı ve kişinin bir dozda iyileşmeye rağmen iyileşme görülmüyorsa iyileşmesi değişmeli veya güçlendirilmeli. Bunlara ek olarak psikoterapiler, sosyal destek ve kişinin kendini rehabilite etmesi gibi kendini rehabilite etmesi gibi."

(BÜLTEN)
Paylaş