Yaklaşık 45 yıldan bu yana yenilenmesi gündemde olan ancak bir türlü konutları yenilenmeyen İsmet Paşa Mahallesi Sosyal Konutlar sakinleri isyan etti. Elazığ depremi sonrası yeniden gündeme gelen sosyal konutlar için Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün binaların yapımı için adım atması gerektiğini belirtmiş; “Çanakkale’de depreme yönelik, binaların durumları ile ilgili bir çalışma yapılmadı” açıklamasında bulunmuştu. Başkan Gökhan’ın açıklamasının ardından AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan açıklamada bulunmuş, sosyal konutların ilgili Bakanlık tarafından riskli alan ilan edildiğini belirterek; “Bundan sonra Çanakkale Belediyesi hangi bina yıkılacak, nasıl süreç işlenecekse, iş belediyededir. Bundan sonra belediye adım atacak biz omuz vereceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Çanakkale Kent Konseyi İsmet Paşa Mahalle Meclisi Sosyal Konutlar Kentsel Dönüşüm Çalışma Grubu ve İsmet Paşa Mahalle Muhtarlığı tarafından yapılan çağrı ile Çataltepeliler Dernek Lokali’nde bir araya gelen sosyal konutlar sakinleri tedirginliklerini dile getirdiler. Binaların her depremde daha fazla zarar gördüğünü ifade eden konut sakinleri, durumun biran önce çözüme kavuşmasını istediler. Sakinler, binaların biran önce yenilenmesi gerektiğini belirterek sakinler; “sorunların çözülmesi için bizlerin ölmesini mi bekliyorlar” dediler.
“En büyük sorun kurumların yan yana gelmemesi”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İsmet Paşa Mahalle Muhtarı Özkan Vural, en büyük sıkıntının belediye ile ilgili kurumların yan yana gelmemesi olduğunu belirterek; “Sürekli deprem gerçeği ile yüz yüzeyiz. Bizim binalarımızın birçoğunun hasarları var. Binalar zaten deprem yönetmeliğine ters. Binalar 1999 depreminden önce yapılmış binalar. Bunu için binalarımız riskli ve binaların riskli alan ilan edilmesi ile ilgili sayın milletvekilimizin de bir söylemi oldu. Kendisine bu konu ile ilgili çok teşekkür ederiz. Yıllardır biz bu haberi bekliyorduk. Sıkıntımız belediye ile üstteki kurumlarımızın yan yana gelmemesi. Bu iki kurum birbirine yaklaşmadığı sürece bu konuda bir adıma atılmasının imkanı yok. Burada toplanmamızın amacı da bu. Sosyal Konutlar sakinlerinin taleplerini yüksek sesle ulaştırmak. Herkes konuştu ancak konut sakinleri konuşmadı” dedi.
“İnsanlar her gün bana gelip ne olacak diye ağlıyorlar”
Belediyenin 21 kez üst kurumlar ile yazıştığını, ancak; herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini ifade eden muhtar Vural; “Sonuç olarak hala buradayız ve hala riskli alan ilan edilmesi ile ilgili sevinçlerimiz oluyor. Bunun bu saatte olmaması lazım. Gerçekten vekilimize teşekkür ederiz. Duyarlı davranarak bizi heyecanlandırdı. Ancak bunun devamı mutlaka gelmeli. Bunun peşini biz bırakmayacağız. Yıllardır bunun acısını çekiyoruz. Bu işler bir kerede olur. Kurumlar yanyana gelirse bu iş çözülür. Deprem gerçeği kapımızda. Ben burada bana her gün gelen anaların gözyaşının sesiyim. İnsanlar her gün bana gelip ne olacak diye ağlıyorlar. Bir olacağız birlikte olacağız. Birlikte olduğumuz sürece sonuç alacağız” dedi.
“Açıklama istiyoruz”
Konut sakini İsmail Kaya. “Bize haber iletildi. Kurul tarafından bizim evlerimizin onaylandığı söylendi. Şu anda burada bunun yalan olduğunu duyduk. Peki bu doğru değilse nasıl söylenir? Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Ev sahibiyiz, evlerimizin biran önce tadilata girerek yenilemesini istiyoruz. Bunu kim biliyorsa lütfen açıklasın” dedi.
“Demirleri dışarıda betonlar çatlak”
Konut sakini Zeliha Bereceli; “Biz bu binalara temelden girdik. Merdivenlerden inip çıkmıyoruz. Deprem olduğunda korkuyoruz. Ne asansörümüz, ne kaloriferimiz var. Bizim binamıza bakıldı demirleri dışarıda betonlar çatlak. Kendi imkanlarımız ile bunları onarmamızın imkanı yok” dedi.
“Badana bile yapamıyoruz”
Konut sakini Nebahat Aykol; “Bizim sitemizden şu ana kadar incelenmek üzere örnek alınmadı. Herhangi bir sıkıntımız yok. Ancak 5 yıldan beri bu konu nedeni ile evlerimizi badana bile yapamıyoruz ve büyüklerimizden haber bekliyoruz” dedi.
“Yatalak eşimi nasıl çıkartacağım”
Eşinin 20 yıldır yatalak olduğu ve her gün deprem korkusu ile yaşadıklarını belirten Nezahat Erkut; “Her gün deprem yaşar olduk. Bu adamı nasıl sağlıkla çıkartacağım. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Geçen akşam yine sallandık. Kapıdan kendisine bakıyorum. Kimlere güveneceğimizi ve halimizi kimlere anlatacağımız bilmiyoruz” dedi.
“Balkonum yıkık”
Balkonunun olduğu gibi yıkıldığını belirten Dilek Dirik; “Benim balkonum olduğu gibi yıkıldı. İçindeki paslı demirler görülüyor. Evimizin içinde bir çatlak var ve her depremde o çatlak biraz daha büyüyor. Geçen akşam yine oldu ve çatlak daha da açıldı. Bunları yapmak için bizlerin ölmesini mi bekliyorlar. Madem bir söz verildi ve bunlar artık yapılsın” dedi.
(Eren Aşnaz)