havadurum

Bilecik'te şerbetçi otu üreticileri hasada başladı

Bilecik'te şerbetçi otu hasadı başladı. 51 yıldır yetiştirilen bitkiden 500 çiftçi geçimini sağlıyor. Yağışlar verimi etkiledi, hasat devam ediyor.

4057
Bilecik'te şerbetçiotunun hasadı devam ediyor. Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen endüstriyel bir bitki olan şerbetçi otunun hasat dönemi başladı. İlaç, içecek sanayisi ve unlu mamul yapımında kullanılan bu bitki, ilçede yaklaşık 51 yıldır başarılı bir şekilde yetiştiriliyor. Tarlalardan taptaze olarak toplanan şerbetçi otu, fabrikalarda kurutulup balya haline getiriliyor. Bu değerli bitkiden Pazaryeri'nde yaklaşık 500 çiftçi, toplamda 1405 dekarlık alanda üretim yaparak geçimlerini sağlıyor. Ot-Gül Kooperatifi Başkanı Zafer Kozpınar, yaptığı açıklamada, şerbetçi otu ekiminin 1972 yılında ilçede başladığını vurguladı. Çiftçilerin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirmeye çabaladıklarını belirten Kozpınar, kilogram başına belirlenen alım fiyatının 41 lira olduğunu dile getirdi. Kooperatif üyelerinin toplamda 500 dekarlık alanda üretim yaptığını aktaran Kozpınar, şu şekilde devam etti: "Geçmişte 1 dekar alandan 1 ton ürün elde edilirken, mevsimsel değişimler ve köklerin yaşlanması nedeniyle verim dekar başına 500 kilograma kadar düştü. Bu yıl ise mayıs ve haziran ayları aşırı yağışlı geçti. Güneş eksikliği nedeniyle bitkilerde mavi küf ve mantar hastalığına rastlandı. Bu nedenle 2023 rekoltesinde bir düşüş bekliyoruz. Maalesef birçok çiftçimiz hiç verim elde edemedi ve büyük zararlar yaşadı. Yine de 2023 hasat sezonunun tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum."

Verim yarı yarıya düştü

Dereköylü Ahmet Karakuş da 3,5 dekar arazide şerbetçi otu ektiğini belirterek, "Yağışlardan dolayı verim yüzde 50 düştü. Tarlamdan bu yıl ancak 1,5 ton ürün ya çıkar ya çıkmaz" dedi. Şerbetçi otu hasadı ay sonuna kadar devam edecek.
(AA)
Paylaş