havadurum

Biga TSO’da Yörex fuarındaydı...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nin (TOBB) desteği ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 5`incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Antalya Expo Center`da 22-26 Ekim 2014 tarihleri arasında ziyarete açıldı.

1260
 
 
62 il ve KKTC`den toplam 325 katılımcının 113 standda temsil edildiği fuara, Biga Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale`nin yöresel ürünleri ve markaları standı ile katıldı. Fuarda Çanakkale İli, Çanakkale Ticaret Borsası, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Biga Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tanıtıldı. Fuarın açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın önemine değinerek "Markanın ne faydası var? Marka olunca bir ürünün değeri 10 liradan 100 liraya yükseliyor. Markalaştırdığınız zaman zenginlik gelir. Yöresel ürünlere hem sahip çıkıp hem de zenginleşin. Ürününü marka yaparsan zenginleşirsin, marka yapamazsan sıradan mal haline gelir" dedi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu`nun mutfaktan el sanatlarına çok zengin bir kültüre sahip olduğunu, Yöresel Ürünler Fuarı`nın da ekonomik değerinin yanı sıra kültürel mirasın tanınması açısından da önem taşıdığını söyledi. Dünya bir taraftan küreselleşirken bir taraftan da yerelleşmenin güçlendiğini kaydeden Yılmaz, küreselleşme ve yerelleşmenin iç içe geçtiği bu dönemde özgün kültürel ürünlerin kırsal kalkınmanın aracı olacağını bildirdi. Ayrıca Bakanlık olarak kırsal kalkınma stratejisinin yenilendiğini belirten Yılmaz, Yüksek Planlama Kuruluna sunulmuş planla yöresel ürünlerin çok daha güçlü destek bulacağını anlattı. Yöresel ürünlerin korunması ve hak ettiği değeri bulabilmesi açısından coğrafi işaretlerin çok önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, coğrafi işaret konusunu üzerinde herkesin daha fazla durması gerektiğini vurguladı. Bakan Yılmaz, bu yıl ekim ayı itibarıyla TPE`den tescil almış 179 coğrafi işaret bulunduğunu, 203 coğrafi işaret başvurusunun da inceleme aşamasında olduğunu belirtti.
 
 
Biga TSO, Biga ürünleri ile oraydı
Biga Peynir Tatlısı, Biga Cevizli Lokumu, Biga Pirinci, Közlenmiş Biber, Acı Biber Turşusu, Biga Kahvesi, Biga Sucuğu, Biga Domatesi, Salçası ve konserve ürünleri, Biga Eti, Biga Sütü, Biga Balı fuar alanında yer alan stantta katılımcılara sunularak Biga`nın ürünlerinin tanıtımı yapıldı. Çanakkale Standı fuara gelen binlerce ziyaretçinin ilgi odağı oldu. Fuarın ilk günü TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Çanakkale standını ziyaret ederken, Biga TSO Genel Sekreteri Mustafa Mutlu, Hisarcıklıoğlu`na pomak kıyafetleri giydirilmiş bir bebek ile Biga TSO forması hediye etti. Aynı zamanda ilçenin yöresel ürünlerinden olan cevizli lokum ikramında da bulundu.
Paylaş