havadurum

Biga Geçici Hayvan Bakımevinde hayvanların içler acısı görüntüsü...

1463

 Hayvan severler, Biga Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevinde hayvanların, açlığa ve kötü koşullarda yaşamaya mahkum edildiği, veteriner ve sağlık ekipmanının bulunmadığı, hayvanların kendi pislikleri içerisinde yaşamaya mahkum edildiği… gibi sebeplerle yetkili makamlara şikayette bulundular. Hayvan severler tarafından barınakta, diğer hayvanların içerisinde ölü bir köpeğin çekilmiş video görüntüleri büyük tepki topladı. Hayvan severler, ‘Cimer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale Valiliği, Biga Kaymakamlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı- Çanakkale Bölge ve Şube Müdürlüğü, İl Hayvanları Koruma Kurulu Başkanlığı, Biga Belediye Başkanlığı,  Çanakkale Valilik Makamına’ gönderdikleri dilekçede; ‘Hayvan Hakkı İhlalleri, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğine Aykırı Koşullar ve İhmaller Hakkında Acil Tedbir Alınması ve İşlem Yapılması’ talebinde bulundular.  

Hayvan severler tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada; “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği, Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Sözleşmeler, İçişleri Bakanlığı Özel İdare ve Belediye Hizmetlerinde Gönüllü Katılım Yönetmeliği, 5393 Sayılı Belediye Kanunu,  ilgi ve gereği için dağıtım: Cimer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, Çanakkale Valiliği, Biga Kaymakamlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı- Çanakkale Bölge ve Şube Müdürlüğü, İl Hayvanları Koruma Kurulu Başkanlığı, Biga Belediye Başkanlığı,  Çanakkale Valilik Makamına; Tarafımıza gelen ihbar ve görsel doğrultusunda Biga Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi görüntüleri 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu`nun açıkça İhlalini göstermektedir. Hayvanların Biga Belediyesi tarafından bakımevinde açlığa ve kötü şartlarda yaşamaya mahkum edildiği görülmektedir.   Bakımevinde hayvanlar için ilaç ve gerekli tibbi malzemeler yoktur. Yetkili Veteriner Hekim görev ihmalinde bulunarak hayvanlara tedavi ve yeterli kısırlaştırma yapmamaktadır. Zavallı hayvanlar açlık ve sefalet içinde acılı ölümlere mahkum edilmiştir. Ekli linklerdeki 17- 19 Mayıs 2019`da gönüllüler tarafından çekilen videolarda görüleceği üzere hasta ve yaralı hayvanlar kendi dışkısının üzerinde pislik ve mikrop içinde bakımsızlıktan ölmektedir. Tedavisizlik ve açlıktan ölen hayvanlar kanunda belirtilen esaslara göre bertaraf edilmemekte, cesetleri çürüyene kadar diğer hayvanlarla birada tutulmaktadır. Tüm bu hayvan hakkı ihlalleri ve olumsuz koşullara rağmen Biga Belediyesi, geceleri dahil olmak üzere sürekli olarak toplumun dikkatinden kaçırarak ölüm kampı bakımevinde ölsünler diye hayvan toplamaktadır” denildi.
 
“Koşulların bir an önce düzeltilmesini ve sorumlular hakkında idari işlem yapılmasını talep ediyoruz”
Hayvan severler taleplerini; “Pislik ve mikrop içindeki koşullar toplum ve insan sağlığı ve "iş güvenliği" yasalarına aykırı olarak orada çalışan görevliler açısından da büyük sakınca oluşturmaktadır. Biga Belediyesi Geçici Hayvan bakımevine soruşturma açılarak Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince denetlenmesini, sorumlular hakkında idari işlem yapılmasını, bu koşulların oluşmasında büyük kusuru olan ‘belediye veteriner hekimi’ için de ‘iş güvenliğinin ihlali’ konusunda idari işlem yapılmasını, ‘görevlilerin de hijyen ve iş güvenliğinin sağlanacağı koşulların’ acilen oluşturulmasını talep ediyoruz. 2. Bakım evinin, fiziki koşulları, hizmet ve işleyiş açısından, Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale Şube Müdürlüğü tarafınca denetlenmesini, denetimin "67 Maddelik Bakanlık Denetim Formu" ile yapılmasını, gönüllü bilgisine de baş vurularak, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve hayvan doğasına uygun hale getirilmesi için gerekli yaptırım ve uyarıların yapılmasını talep ediyoruz. 3. Belediye Veteriner Hekimi hakkında, sorumluluğunda bulunan bakım evindeki bu ihmal ve büyük kusur nedeni ile ayrıca soruşturma açılmasını, bu soruşturma süresince veteriner hekimin ‘geçici olarak görevinden uzaklaştırılmasını’, kusur bulunduğu takdirde ‘bakım evinde çalışmasının yasaklanmasını’ talep ediyoruz.  4. Biga Belediyesi`nin acilen 5199 Sayılı Kanunun kendisini zorunlu kıldığı üzere sahipsiz hayvanların kısırlaştırma, bakımı ve tedavilerini yasal, tıbbi ve ahlaki boyutta sağlamasını, bakımevine ehil ve bilgili veteriner hekimler, yeterli sayıda görevli almasını, bu tedavi ve kısırlaştırmaların yapılması için gerekli tıbbi malzeme ekipman, teçhizatları bakımevinde bulundurması, gerek bakımevi ve gerekse sokaklardaki hayvanlar için düzenli mama alımı yapmaya ve bu mamalarında küspe ve çöp mama olmaması için gerekli şartları ihale şartnamesine koydurmasını, kısırlaştırdıktan sonra gene yasalar gereği alındıkları yere bırakılan hayvanların sokaklardaki yaşamlarını desteklemek için "Besleme Odakları, Suluklar, Yasal Uyarı afişleri" yaptırması, bu hayvanları besleyen gönüllülerin oluşturduğu besleme odakları için mama desteği vermesini, kulübeler koydurmasını, başta hayvanların toplanması ve kısırlaştırma sonrası alındığı yere bırakılması olmak üzere, sahipsiz hayvanlara yönelik tüm hizmetlerde Hayvanları Koruma Kanunu’nun da ki hükümler gereği STK’lar ve gönüllüler ile iletişim ve işbirliği içinde çalışmasını talep ediyoruz” şeklinde ilettiler. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş