havadurum

Biga’da “Kırıp Dökmeden Çatışmalar Çözülebilir Mi?” konferansı verildi

Çanakkale’de bir lisede konferans veren ÇOMÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Gonca Zeren, çatışma çözme becerisinin önemine dikkat çekti. Zeren, çatışmaların insanın gelecekteki ilişkilerini etkilediğini vurgulayarak, sağlıklı çatışma çözme yöntemlerini anlattı.

1260

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Gonca Zeren, çatışma çözme becerisinin hayatımızdaki önemini vurguladı. Zeren, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında “Kırıp Dökmeden Çatışmalar Çözülebilir Mi?” konulu konferans verdi. Zeren, çatışmaların insanın gelecekteki ilişkilerini etkilediğini belirterek, “Ailenizdeki çatışmayı çözmeyi sağlıklı bir biçimde yapamıyorsanız gelecekte kuracağınız ailenizde de sağlıklı çatışma çözemeyebilirsiniz.” dedi.

Çatışma Neden Olur?

Zeren, Ayşe Doğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi TÜBİTAK Bilim Söyleşileri kapsamında “Kırıp Dökmeden Çatışmalar Çözülebilir Mi?” konulu konferans verdi. Zeren, iki insanın olduğu yerde çatışma çıkabildiğini, çatışmanın çıkması için konuşmaya gerek olmadığını belirterek, “Oturmanızla bile çatışmayı sürdürebilirsiniz.” dedi. Zeren, birkaç çeşit çatışma olabileceğine değinerek, bunlardan insanı en rahatsız edenin kişinin kendi içindeki çatışmalar olduğunu söyledi. Zeren, “En çok bundan rahatsız oluyoruz. Kişiler arası çatışmalar oldukça rahatsız edici ama bu kişiler çok tanımadığımızsa çok mühim değil ama aile içerisinde bir çatışma varsa iş daha sıkıntılı. Ailenin içindesiniz, her gün görüyorsunuz, kaçış yeriniz yok. Evin içinde birine gıcık olduğunda her hareketine gıcık olursunuz. İletişim sorunları yaşarız. Konuşarak bazı şeyleri çözebiliriz. Çatışma aslında normal bir şey çünkü her zaman için aynı fikirde olmamıza imkan yok. Dolayısıyla çatışmamız doğal.” diye konuştu.

Çatışma Nasıl Çözülür?

Zeren, insanlar çatışma yaşadıklarında onları mutlu etmeyen şeylerin olduğunu anlatarak, bunlardan birinin hormonlarımızın harekete geçmesi olduğunu ifade etti. Zeren, “Gerilimin insan beyninde ve bedeninde hasarlara yol açtığını söyleyebilirim. Çatışmalar gelecekteki ilişkilerinizi etkiler. Ailenizdeki çatışmayı çözmeyi sağlıklı bir biçimde yapamıyorsanız gelecekte kuracağınız ailenizde de sağlıklı çatışma çözemeyebilirsiniz. Kendi ailenizde beğenmediğiniz çatışma çözme biçimlerini yeni kuracağınız ailenize, eşinize, çocuğunuza, arkadaşınıza aktarabilirsiniz.” dedi. Zeren, çatışma çözme becerisinin geliştirilebileceğini, bunun için empati, dinleme, anlama, saygı, açıklık, esneklik, işbirliği, uzlaşma gibi tutum ve davranışların önemli olduğunu vurguladı. Zeren, çatışma çözme sürecinde şiddet, hakaret, suçlama, yargılama, küçümseme, alay etme, yalan söyleme, kaçma, susma gibi olumsuz yaklaşımlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Öğrenciler Sorularını Sordu

Zeren, konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrenciler, çatışma çözme becerisi ile ilgili merak ettikleri konuları Zeren’e sordu. Zeren, öğrencilerin sorularını samimi ve açık bir şekilde cevapladı. Konferans, öğrencilerin Zeren’e teşekkür etmesiyle sona erdi.

(AA)

Paylaş