Berkit "Yerli üretim teşvik edilmeli"
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, son dönemde vatandaşı ve esnafı zor duruma düşüren, özellikle bayramdan önce etkisini gösteren zamları değerlendirdi. Üretimin azaldığını söyleyen TÜKODER Başkanı Berkit, dışa bağımlılığın her kesimi olumsuz etkilediğini belirtti. Et ve süt ürünlerine gelen zamların çok yüksek olduğunu, fiyatların düşürülmesiyle vatandaşların bu ürünlere daha kolay ulaşmalarının sağlanması gerektiğini söyleyen TÜKODER Başkanı Berkit; “Komşularımızda et 15-20 lira ama bizde 50-60 lirayı buldu. Bu anlamda bizim yerli üretimi teşvik etmemiz gerekiyor. Oldukça mera boşluğumuz var, üretebilecek durumumuz var ama maalesef dışa bağımlı yem ve yem ürünleriyle hayvancılık yapmaya, süt üretmeye, et üretmeye çalışıyoruz. Böyle olunca da gerçek üreticiler zor durumda kalıyor. Sonuçta et ve süt üretimi de emek isteyen işler. Fakat maalesef üreticiler para kazanamıyor. Zaten tüketici de para verip alamıyor, arada aracılar kazançlı çıkıyor. Hükümetin hızlı bir şekilde yerelde, yerel ürünlerden faydalanarak et ve süt üretimi arttırıcı çalışmaların içinde bulunması gerekiyor” dedi. Bayramların olmazsa olmazları şekerli ürünlerin fiyatının da oldukça yüksek olduğunu söyleyen Berkit; “Bayram boyunca tatlı ve şekerli ürünler tüketilir. Fakat şuanda bu ürünlerin hammaddeleri bile çok pahalı. Hükümetin şeker fabrikalarını yeniden harekete geçirip şeker üretmesi gerekiyor. Dolayısıyla iç piyasaya yeniden daha sağlıklı ve nitelikli ürünler girsin” dedi.
“Dışa bağımlılıktan kaynaklı her şeyden etkileniyoruz”
TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; “Tüketiciler, her gün biraz daha baskı altında. İhtiyaçlarını karşılayamayacak durumdalar. Piyasa, serbest piyasa ekonomisi olduğu için bir grup istedikleri zaman, istediği ürüne, maliyetleri artmadığı halde hızlı bir şekilde zam yapıp kar marjlarını yükseltiyorlar. Tabi tüketiciler de örgütlü olmadıkları için bu konuda ses çıkaramıyorlar. Bu ülkede tüketicilerin nitelikli et tüketmesi çok zor. Komşularımızda et 15-20 lira ama bizde 50-60 lirayı buldu. Bu anlamda bizim yerli üretimi teşvik etmemiz gerekiyor. Oldukça mera boşluğumuz var, üretebilecek durumumuz var ama maalesef dışa bağımlı yem ve yem ürünleriyle hayvancılık yapmaya, süt üretmeye, et üretmeye çalışıyoruz. Böyle olunca da gerçek üreticiler zor durumda kalıyor. Sonuçta et ve süt üretimi de emek isteyen işler. Fakat maalesef üreticiler para kazanamıyor. Zaten tüketici de para verip alamıyor, arada aracılar kazançlı çıkıyor. Hükümetin hızlı bir şekilde yerelde, yerel ürünlerden faydalanarak et ve süt üretimi arttırıcı çalışmaların içinde bulunması gerekiyor. Eskiden beyaz et biraz daha ucuzdu ve tüketiciler o tarafa doğru yöneliyordu, ihtiyaçlarını o şekilde gideriyorlardı. Fakat artık beyaz et de alınamayacak, ulaşılamayacak duruma geldi. Tabi bu da dışa bağımlılıktan kaynaklanıyor. Hayvanların beslenmesi konusunda kendi yemimizi üretmediğimiz sürece dışa bağımlılıktan kaynaklı her şeyden etkileniyoruz” dedi.
“Her yerde zam afişlerini görüyoruz”
TÜKODER Başkanı Berkit; “Mesela Balıkesir Kağıt Fabrikası, hurda kağıtlardan yeniden kağıt üretmeye başlayacak. Bu son derece sevindirici bir olay. Keşke diğer alanlarda da kendi fabrikalarımızda bir şeyler üretsek daha iyi olacak. Eskiden kendi ürettiğimiz ürünlerle bayramlar daha da rahat geçerdi. Gelinen noktada tüm ürünler dışa bağımlı olduğu için ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Yılbaşlarında, bayramlarda her yerde indirim tabelalarını görürdük ancak şimdi, her yerde zam afişlerini görüyoruz. Ramazan Bayramı’nın bir diğer adı da Şeker Bayramı’dır. Bayram boyunca tatlı ve şekerli ürünler tüketilir. Fakat şuanda bu ürünlerin hammaddeleri bile çok pahalı. Hükümetin şeker fabrikalarını yeniden harekete geçirip şeker üretmesi gerekiyor. Dolayısıyla iç piyasaya yeniden daha sağlıklı ve nitelikli ürünler girsin” dedi. (Baykal Sağlam)