Berkit; "İletişim şirketlerine dur denmeli"

771

 Son yıllarda ülkedeki iletişim şirketlerinin sayısı artarken, bir yanda da tüketicilerin iletişim şirketleri ile ilgili olan şikayetleri de artıyor. Tüketiciler, özellikle aboneliklerini iptal ettirememek ve sözleşmede belirlenen fiyatların üzerinde gelen faturalar nedeni ile iletişim şirketlerinden dert yanıyorlar. Konu ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, iletişim şirketlerinin tüketicileri mağdur ettiğini belirtti. İletişim şirketlerine açılan davaların son yıllarda giderek arttığını belirten Berkit, bir çok şirketin mahkeme kararına dahi uymadığını ifade etti. Berkit, konu ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığının düzenleme yaparak, iletişim şirketlerini uyarması gerektiğini ifade etti. Berkit açıklamasında; “Özelleştirmeler, özellikle tüketicileri mağdur ediyor. Ülkemizde iletişim ile ilgili özelleştirilen firmalar ki, bunların hepsini de biliyoruz. Son günlerde bir tüketici, 2016’nın Şubat ve Mart aylarından başlayarak telefon aboneliğinin iptal edilmesi amacı ile büyük çabalar sarf ediyor. Uzun uğraşların sonucunda mahkeme kararı ile telefonunu kapattırıyor. Elimizde mahkeme kararları ile ilgili belgeler de var. Ama ne yazık ki, iletişim şirketi bu aboneliğin iptalini yapmıyor ve 2017’nin ilk aylarına kadar fatura göndermeyi sürdürüyor. Bu işleme karşı mahkeme kararı sunulmasına rağmen, geçtiğimiz Nisan ayının 27’sinde de tüketiciye tebligat gönderilerek, 7 gün içerisinde paranın ödenmemesi durumunda icra yoluna başvurulacağı söyleniyor. Şu anda icraya itiraz edildi. Çünkü aboneliğin iptaline ilişkin mahkeme kararımız var. Ayrıca görevini ihmal etmekten dolayı da, kendilerinin elinde mahkeme kararı olmasına rağmen, icra yoluna başvuran idareciler hakkında da önümüzdeki günlerde savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

 
“Tüketiciler aboneliklerini iptal ettiremiyorlar”
Konu ile ilgili çok fazla şikayet aldıklarını ifade eden Berkit; “Bu sadece bir tüketicinin değil, her gün bizlere onlarca tüketiciden bu konu ile ilgili şikayetler geliyor. Artık bu ülkede hukuk kurallarının birilileri tarafından uygulanması lazım. Eğer uygulamayacaklarsa, bu kanunları koymasınlar. Zaten dünyada böyle bir şirket yoktur. Adı Türk olup da, sahipleri başka bir ülkenin olduğu başka bir ülke yoktur. Maalesef, ülkemizde hep ilkler ile ilgili söylemler var, bu da böyle bir durum. Diğer iletişim şirketleri ile ilgili de şikayetler alıyoruz. Bu şikayetler özellikle son yıllarda giderek artmaya başladı. Bazı tüketiciler aboneliklerini iptal ettiremiyorlar. Bazı tüketiciler, taahhütlü sözleşmeler imzalamalarına rağmen, 2-3 ay sonra sözleşmedeki ücretlerden daha fazla ücret ödüyorlar. Bunlar tahsil ediliyor, ama tüketici neden fazla fatura ödediği ile ilgili bilgi alamıyor. Bununla ilgili de hiçbir bilgilendirme çalışması yapılmıyor” dedi. 
 
“Sözleşmeden vaz geçebilir”
Tüketicilerin şirket tarafından sözleşmeye uyulmaması durumunda sözleşmeden vaz geçebileceklerini ifade eden Berkit; “Tüketici yasası çok açık. Sözleşmenin ihlal edilmesi durumunda, mağdur olan taraf istediği takdirde sözleşmeden vaz geçebilir. Ayrıca ilave bir durum varsa da en kısa zamanda bu konu ile ilgili şirketler tüketiciyi bilgilendirmek zorundadır. Ama maalesef, yabancı ülkelerin iletişim şirketleri Türkiye’deki tüketicileri pek  ciddiye almıyorlar. Bununla ilgili tüketicilere bilgilendirmede bulunmuyorlar. Biz yaptık, oldu diyorlar” dedi. 
 
“Bakanlık artık bu duruma el atmalı”
Konu ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini belirten Berkit; “Bu şirketlerle ilgili hukuk mücadelesi vermekten tüketiciler olarak artık yorulduk ve bıktık. Artık başka türlü eylemler yapmak üzereyiz. O da nedir? Gösteriler ve protestolar ile artık tüketiciler bu yabancı şirketlere tepkilerini göstermeye başlayacaktır. Bu etkinliklerin amacı da kendilerini hukuksal yola davet etme amacında olacaktır. Tüketici evrensel bir söylemdir. Tüketicilerin içinde her meslekten insan var. İşçisi, işvereni, savcısı, polisi, hakimi, her meslekten insan var. Bu anlamda bu şirketler nedeni ile herkes mağdur. Bu nedenle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı artık bu duruma el atarak, bu şirketlere bir çeki düzen vermeli. Firmalar bu konularda uyarılmalı ve tüketicilere daha saygılı olmaları sağlanmalıdır. İletişim şirketlerine artık dur denmelidir” dedi. 
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş