Berkit; "Bu bir dolaylı vergiye benziyor"

700

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerini hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde artırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle bunları ücretlendirme kararı almıştı. 1 Ocak`tan başlayarak yürürlüğe giren kanuna göre vatandaşlar, market alışverişlerinde kullandıkları her bir plastik poşet için 25 kuruş ödeyecekler.  TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit konuyla ilgili açıklamada bulundu. Poşetlerin fiyatlandırılmasının tüketicilerde kafa karışıklığı yarattığını belirten Berkit; “Bu bir dolaylı vergiye benziyor” dedi. Çevre sorunun ülke için ciddi bir sorun olduğunu belirten Berkit, alınan kararın bu soruna çözüm olamayacağını ifade ederek,   konuya ilgili bazı ilçelerin örnek uygulamaları olduğunu söyledi. Poşet tüketimini önlemek için alt yapı çalışmaları yaparak file üretimi gibi alternatif olanakların ve kampanyaların sağlanması gerektiğini belirten Berkit, hükümetin konuyla ilgili yeniden düzenleme yapması gerektiğini söyledi.

 
“Bu durum toplumun tüm katmanlarını etkiliyor”
Ülkemizin gündemini, özellikle tüketicileri çok etkileyen, 1 Ocak’tan itibari ile yürürlüğe giren poşetlerin fiyatlandırılmasının bütün tüketicilerin kafasını karıştırdığı yorumunda bulunan Berkit;  “Biz TÜKODER olarak bu işe şu gözle bakıyoruz; ‘Bu bir dolaylı vergiye benziyor’. Bu durum, toplumun tüm ekonomik katmanını, zengini, fakiri, işsizi, parası olmayanı toplumun tüm katmanlarını etkiliyor. Sonuç olarak toplumun tüm kesimi yaşamını sürdürmek amacı ile alışveriş merkezlerine gidecek ve bir şeyler alacaklar. Buna çevre sorunu gözü ile bakarsak bu sorun tabii ki ülkemiz için ciddi bir çevre sorunu. Ancak bu yöntem, sorunun çözümüne katkı sunacağa benzemiyor. Bu soruna karşı önlem alan örnek ilçeler var. Mesela bildiğim kadarıyla Bozcaada’da poşet satılmıyor ve kullanılmıyor” dedi. 
 
“Poşet yerine geçecek materyaller üretilmeli”
Uygulamadan önce alt yapı hazırlığı yapılması gerektiğini belirten Berkit; “Poşeti kullanımdan çıkartmadan önce, poşet yerine ne kullanılacağının alt yapısını hazırlamak gerekiyor. Vatandaş, poşet yerine ne kullanacak? Bugün sosyal medyada görüyoruz. Ege bölgesinde bir ilçede bu kararla ilgili ‘5 tane plastik su kabı getirene bir tane file hediye’ ediliyor. Bu bir sosyal proje. İyi ve farklı bir proje. Bence alışveriş merkezlerine dahi bu şekilde belirli sunumlarda bulunulması lazım. Mesela poşetlerin üzerindeki reklamlara takıldık. Poşetler paralı ise bu reklamların olmaması lazım. Hem para kazanıp, hem de kendi reklamlarını yapacaklar. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu uygulamanın hükümet tarafından yeniden gözden geçirilmesini, alt yapısının yeniden hazırlanmasını, hatta bu alanda üretim yapılmasını istiyoruz.  Avrupa’dakine benzer, file gibi ve benzer eşya taşıması ile ilgili üretilen ürünlerin tespit edilip bazılarının kampanya şeklinde, bazılarının ise vatandaşların satın alarak kullanılma geçmesini istiyoruz. Şu hali ile bu durum tüketicileri zorlayan bir olay. Zaten ekonomik krizden vatandaşlar ciddi bir şekilde etkileniyor. Biz, merkezi hükümetin bu kararı yeniden gözden geçirmesini bekliyoruz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş