Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay’ın katılımı ile ekimi yapılan alanda ilk arpa hasadı yapılırken, aynı zaman ilk atalık tohumları da alındı. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, ilk atalık tohumu alımı ile ilgili olarak gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamasında “Çanakkale Belediyesi olarak Bin Pınarlı İda`nın suları ile sulanan bereketli topraklarımızdan ilk ata tohumlarımızı bugün aldık. Bereketli olsun. Emeğin ve alınterinin kutsallığı ile üretime aralıksız devam…” dedi.
Corona döneminde 17 bin fide, 3500 paket tohum dağıtıldı…
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mutluay, “Hem ilimizin hem bölgenin hem de ülkenin genetik kaynaklarını koruma adına, 2017 yılında Tohum Sandığımızı kurmuştuk. Tohum Sandığı, 2017 yılından bu yana da gelişerek devam ediyor. Son iki yıldır da Tohum-Takas Şenlikleri düzenliyorduk. Bu yıl da 18 Nisan’da düzenlemeyi planlamıştık. Ancak Covid-19 süreci ile birlikte hem etkinlikler iptal edildi, hem de Tohum-Takas Şenliğimizi düzenlediğimiz Halk Bahçesi kapatıldı… Bu nedenle bu etkinliğimizi düzenleyemedik. Ancak biz, ürettiğimiz fideleri ve tohumları, hem ilgililerle hem üreticilerle hem de kooperatiflerle paylaştık. Bu süreçte 17 bin fideyi ilgililerle paylaştık. Bunun dışında da 3500 paket tohum dağıtarak, Çanakkale halkımızla paylaştık” dedi.
“İyi Tarım sertifikası için başvurduk”
Başkan Yardımcısı Mutluay, “Bunların dışında da, Çanakkale Belediyesi’ne ait, arsa vasıflı olan, ama şuanda herhangi bir proje uygulaması yapılmayan arazilerimizi de değerlendirdik; 107 dekar alana Karakılçık Buğday ekimi, 22 dekar alanda da, sebze ve sıcak iklim tahılları ve diğer kışlık bitkileri ekimi için hazırladık. Ayrıca bunların dokuz tanesine de ‘İyi Tarım’ sertifikası almak için başvurduk. Burada ürettiğimiz ürünlerin bir bölümünü tohumluk olarak ayıracağız. Bunlar da yerel çeşitlerden oluşan ürünler olduğu için bir bölümünü tohumluk olarak ayırıp, bir sonraki yıl yine fide ve tohum olarak üreticilerle paylaşacağız. Diğer bölümünde de ürün elde edip, özellikle kooperatifler kanalıyla da ‘İyi Tarım’ örnekleri olarak Çanakkale halkına sunmak istiyoruz” dedi.
“Halkın sağlıklı ürüne ulaşma talebi arttı”
Coronavirüsü salgını döneminde halkın sağlıklı ürünlere ulaşma talebinin giderek arttığını ifade eden Mutluay, “Amaç, fark yaratmak, farkındalık oluşturmak, bu ülkenin değerlerini, genetik değerlerini korumak ve yaygınlaştırmak. Bunu yaparken de; özellikle bu korona virüsü sürecinde, insanların, halkın, sağlıklı ürünlere ulaşma talebi giderek arttı. Dolayısıyla yerel çeşit ürünlerin daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz ve bu ürünlerden, tohumlardan, fidelerden elde edilen ürünlerin halka ulaşması için oluşacak zincirin de bir parçası olmak istiyoruz” dedi.
(Seçkin Sağlam)