havadurum

Behramkale'de "imar planı" tepkisi

786
Ayvacık`a bağlı, Assos Antik Kenti`nin bulunduğu, yüzlerce yıllık yerleşim yeri olan Behramkale Köyü, tarım ve hayvancılığın dışında, ev pansiyonculuğu ve yöresel ürünlerin, hediyelik eşyaların satışı ile geçimini sürdürüyor. Ancak, İl Özel İdaresi tarafından hazırlatılan "Koruma Amaçlı İmar Planı", Behramkale`de yüzlerce yıllık yapıları tehdit ediyor. Köyde, her evin avlusunda bulunan, ek binalar; ahır, kümes, kiler, depo, tuvalet ve bunların dışında, yörede yaygın olarak yapılan ev pansiyonculuğuna hizmet eden diğer tüm binaların yıkımını öngören "Koruma Amaçlı İmar Planı" tepki çekiyor. 
"Tesadüfen öğrendik"
Behramkale`de yaşayan ve pansiyonculuk yapan Recep Tekin, planın kimsenin haberi olmadan hazırlandığını ifade ederek; "Ne kaymakamlığın haberi var, ne de halkın haberi var. Tesadüfen görülen ve kısa sürede itiraz ettiğimiz bir plan. Biz planı inceledik; dışarıdaki tuvaletlerden, ahıra, fırına, pansiyona kadar, ana bina haricindeki tüm eklentileri yok sayıyor. Ancak 1990`lı yıllardaki planda bunlar var. Zaten bunlar yapılırken de bu planlara ve izni bağlı olarak yapıldı. Şimdi yıkılmasını istiyorlar. Uyku uyuyamıyoruz. 1940`larda, 1950`lerde yapılan binalar bunlar" dedi. 
"50 yıllık bina planda görülürken 150 yıllık bina yok sayılıyor"
Behramkale sakinlerinden Selahattin Can ise, "Planda, 1974`te yaptığım bina görülüyor, kuruldan izin alarak restore ettiğim 150 yıllık bina görülmüyor. İtirazlarımızı ettik. Bu planın geçerli olmasını istemiyoruz. Her parselde tek bina görülüyor. Diğerlerini yok saymışlar" dedi. 
"TV anteni taksak davalık oluyorduk, şimdi binaları yıkacaklar"
Behramkale`de yaşayan Lütfü Şen, "Biz tarlalarımızda çalışıyoruz. Bizim plandan nasıl haberimiz olacak, nasıl itiraz edeceğiz de hakkımızı arayacağız. Yani burada, geçtiğimiz yıllarda televizyon anteni `görüntüyü bozuyor` diye insanlar yargılandı. Güneş enerjisi panelleri bile davalık oldu. Halk ne yapsa kurul karşısına çıkıyor. Ama kendileri, istedikleri binayı, istedikleri gibi yıkabiliyorlar. Burası bizim yaşam alanımız. Küçük veya büyük, biz bu binaları kullanıyoruz. Biz çivi çakmak için izin istedik, Anıtlar Kuruluna yolluyorlar. Buradaki durumu Anıtlar Kurulu görmüyor mu?" dedi. 
"Yerel halkın geçim kaynakları göz ardı edilmiş"
Mimarlar Odası Çanakkale Şubesi, Behramkale`de hem yöresel ürün satışının hem de ev pansiyonculuğun yörenin geçim kaynakları olduğunu, planla birlikte bu durumların göz ardı edildiğini vurguladı. Mimarlar Odası itirazı kapsamında; "Yerel köy ürünleri pazaryeri, takılır sökülür yöreye uygun malzemeden yapılmış portatif standlardan oluşan bir açık alana ihtiyaç planda belirsiz kalmıştır. Pansiyon işlevli yerleşimi olan Behramkale Köyünde yerel halk yaşadığı evin bir bölümünü ziyaretçilerin rahatça konaklayabileceği şekilde düzenler ve bu şekilde turizm sektörü günümüzde köyün ekonomik yapısının en büyük faaliyet kolu olmuştur. Bu plan dahilinde bu durumun korunmadığı gözükmektedir" dedi.
 
Paylaş